torsdag 27 november 2008

Tacka vet jag logdans...

En gång i tiden kunde man någon gång emellanåt få se TV-teater. Sånt finns inte längre. Vill man se teater och riktiga skådespelare får man gå på teaterlokaler. På TV har man fullt upp med bönder, mammor, nannys, GI-förespråkare, Träningsfreaks, och s.k. underhållningsdokumentärer (ryyyyyss), stjärnor på is (vaddå stjärnor?), Gör om hemma, Res bort osv. m.m. Och kockar! För helvete - glöm inte kockarna. De svämmar över i TV:n. Smetar sina kletiga slevar mot min TV:s insida.
De utbildade skådespelarna får någon liten hörna där de kan pyssla med annat än att skådespela. Ulveson och Jähkel lagar mat! (ha, ha, ännu fler kockar) Och Kjell Bergqvist och Johannes Brost drar upp fisk. Ja, jävlar i min lilla låda. Nu kan man snart lägga ner skådespelarutbildningen tror jag. I alla fall vad gäller TV. Dessutom är det sport, sport, sport. Jag får en känsla av att TV:n är enbart ett sällskap där det är huvudsaken att något rör sig.
Bizarro

onsdag 26 november 2008

Och så gick tiden vidare...

Någonstans läste jag om att sekunderna är (ja, alltså kanske kan vara eller nåt) kortare nu än förr. Kan ha varit hos Winnerhorse. Jag tror att det är sant. Idag har jag varit och dansar Afrikansk dans igen och det tyckte jag att jag gjorde i förrgår fast det ju var en vecka sen. Idag sa våran "dansfröken" att vi skulle ta i lite extra. Shit, tänkte jag som var trött efter fem timmars sömn. Konstigt nog gick det lättare än vanligt. Är inte det konstigt? Jag kände mig inte alls trött efteråt medan de andra flåsade intill. Kanske har jag fått den där åkomman ändå... koalition... nä... kollition... nä... kondition heter det. Nä det var nog bara en tillfällig formtopp. Apropå sömnen (som ju varit usel sedan eldkvarn brann)... flera morgnar har jag vaknat och slagit upp mina ljusgröna och sett att klockan varit 07.14. Just det - och 14! Jag undrar vad det är som väcker mig på ett sånt bestämt klockslag. Och... nej, det är inte väckarklockan.

måndag 24 november 2008

John Lennon har blivit förflyttad?

Nu har Vatikanen förlåtit John Lennon för sitt uttalande: "Beatles är större än Jesus". Man kan undra varför. Jag undrar varför. Är det så att Vatikanen tror att John åkte ner i källaren efter sitt uttalande och nu, efter att efter 28 år ha blivit förlåten, kan få flyga fritt? (oj, vad många efter det blev...) Undrar om han bryr sig? Han flög väl en del redan när han levde så han kanske inte är så intresserad. BEATLES IS FOREVER!!!!

Skitiga sjukhus

Såg inslaget om den cancersjuka läkaren som ligger på Danderyds sjukhus. Varför blir jag inte förvånad? För ett par veckor sedan skjutsade jag syster-yster till just Danderyds sjukhus. När vi varit där ett tag blev det dags att gå på toaletten. DET VAR SÅ SKITIGT! Det var det första jag sa till syster-yster när jag kom ut. "Hur kan det vara så skitigt här - det är ju ett sjukhus?". Sen tänkte jag att det kanske bara var just på den toaletten. Den var ju för allmänheten i närheten av cafeterian. Men så var det alltså inte. Det gäller även på avdelningarna. Vad som gör mig fundersam är att en patient (det må vara en läkare) slår larm. Varför reagerar inte personalen? Vad är det för mening med att tvätta händerna när skiten hänger runt väggarna? Man får ju innerligt hoppas att det inte ser ut likadant ut i operationssalarna! Måtte jag hålla mig frisk... måtte jag hålla mig frisk...

fredag 21 november 2008

Fildelning... gäsp

Blev väckt av fildelningsdiskussioner. (Det var väl ett vackert ord!) Jag kan förstå att debatten finns - vem vill jobba gratis? Men å andra sidan... har det inte alltid "tankats" hem musik? För hundra år sedan - på min tid - då spelade man in på bandspelare direkt från radion. Det fick man ju inte heller göra men vem fan skulle veta det? Bandspelaren var ju inte direkt uppkopplad till cyberrymden. Nu är det ju annorlunda eftersom det är "rena" låtar direkt från cd-inspelningar. Man kan tanka hem hela album om man vill. Kanske till och med sälja, vad vet jag? Om det fanns ett sätt att sätta dit just dessa typer - fine.

Kan ändå tänka mig att i slutänden, om nu denna lag träder i kraft, så lär det väl bli Ture, Lisa och Anton som åker dit, som har laddat hem fem låtar var bara för att lyssna hur det låter. Så är det jämt när lagar träder i kraft. Det är inte de stora bovarna som åker dit. Kan faktiskt tänka mig att om det skulle bli totalstopp (hur det nu skulle gå till?) på att tanka hem, så tror jag att artistvärlden biter sig själva i svansen. Jag tror (eller vill tro) att många tankar hem låtar för att lyssna - och SEN går man och köper skivan. Om man nu gillar det man hör. Sen undrar jag hur någon kan vilja tanka hem något av det senaste i pop/rockvärlden - det går ju runt, runt, runt på radion redan.

Sen finns det människor som tankar hem udda musik. Musik som de kanske aldrig i livet skulle ha kunnat hitta utan att fildelningen funnits. Så det är väl inte bara av ondo, eller? Och, det här med att skivförsäljningen går ner... Tänk på vilken uppsjö det finns av artister idag. Många av dessa kanske inte ens finns om ett år. Jag menar, hur mycket musik kan vi tänkas köpa? Vem vill köpa en hel cd av Curtina Svansbäck som kommer med en one-hit-wonder. Hon lär inte överleva vare sig det finns fildelning eller inte. Hon kanske ska vara glad om någon över huvud taget vill lyssna på henne - köpt eller inte.

Att folk köpte mer skivor tidigare förvånar mig inte alls. Då kanske det inte fanns sjuhundrajävlatrettiotvå kanaler på radion som oavbrutet spelar det senaste. Jag blir så trött...

torsdag 20 november 2008

Nu har vi ljus, här i vårt hus...

När vi ändå är inne på miljö vill jag slå ett slag för STEARINLJUS. Karin Carlsson, på Svanen säger så här: "Om alla svenska konsumenter övergår till Svanenmärkta stearin-ljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna!" Alltså, det är inte lite det. Tänk bara på den mängd ljus man bränner upp nu runt julen. Det blir många bilar det. Det här fina ljuset till vänster köpte jag i helgen. Det är av äkta stearin från Ljusboden. (Nä, jag har inte betalt därifrån heller...) Det doftar pepparkaka väldigt mycket. God Ljusjul på er alla!

tisdag 18 november 2008

Vad är det man ska hålla in?

Denna lilla tingest kallas för High-waist thigh shaper. Vad exakt är det hon håller in? Revbenen? Jag är förundrad över att dessa klädesplagg (kan man kalla dem det?) görs i så microsmå storlekar. Vad är vitsen? Undrar om den inte ramlar ner när hon tar bort armen från tuttisarna. Det trodde ni inte va, grabbar, att det var sådana här heltäckande saker under den lilla svarta...

onsdag 12 november 2008

Bland mina samlade skräphögar

Hjälper till och sanerar dotterns lägenhet. Ettan hon har är på 29 kvm och man bara undrar hur man kan samla på sig så mycket skit på sån liten yta. Dottern själv stånkar och stönar. Sätter sig uppgivet på bordet och säger "varför tar det aldrig slut". Så där är det. Men lär man sig något? Näähäädå. Man samlar vidare.

Själv bor jag i ett hus på 200 kvm. Bara jag tänker på att vi ska flytta någon gång får mig kräkfärdig. Får väl hälla ut en dunk bensin och kasta in en tändsticka när det är dags att röra på sig. Behövs nog ingen bensin förresten med så jävla mycket skräp som man har. Kastar ett öga lite snett åt vänster och ser tre stora högar med "classic motor". Kan vara bra att ha, eller? Blicken går vidare till min cd-samling. Hur många av dessa är det som jag verkligen lyssnar på? Strax intill har jag en bokhylla full av gamla vinylskivor. Dom är bra att ha! När lyssnade jag på dem sist? Inte var det igår. Men jag ska - någon gång. Tänker att jag ska gå igenom skivorna och föra över de låter jag gillar till cd. Problemet är att de låtar man gillar är så sönderspelade så det rasp som uppstår inte går att rensa bort. Ja, ja, men nåt ska man ju fylla kvadratmetrarna med. Kanske att jag och katterna ska ta och spela lite musik idag...

lördag 8 november 2008

Slipstvång på Fars dag

Köpa, köpa, köpa, kalsonger i fempack,
rutiga strumpor i blandad kulör.
Asfula slipsar med grillriga mönster.
Allt detta till pappa - han undrar varför.

Vad ont har han gjort för att få dessa tyger?
hellre lättklädda damer i mångkulört tryck.
En stor stock med snus för att trilla sin prilla,
och kanske en fatlagrad jävligt dyr dryck.

fredag 7 november 2008

Exklusivt hantverk

Läser inne hos Winnerhorse att hon sett ett värmeljus som kostar strax under tusenlappen! Och som hon säger: säkert finns det folk som köper detta. Därför funderar jag nu på att göra något till folk som har pengar i överflöd och inte vet vad de göra av pengarna. Jag tänkte börja med en hemstickad plånboksvärmare i moderna färger à 2.499:90. (Ja, "och 90" är viktigt. Då tror folk att de gjort ett kap). Eller hemvirkade kondomer, i diskret grått eller skarprosa (viss risk för läckage för er som gillar spänning i livet) i 4-pack för 3229:90. Då ingår även ett hemvirkat graviditetstest. Till kvinnan som har allt virkar jag en handväska av nervtrådar från specialuppfödda ankor à 143.999:90 (Nog med trams - nu är jag hungrig)

Kiss och bajs

Igår - när vi var på det där matstället som heter flottig-hamburgare-men-det-går-snabbt, så var jag tvungen att gå på toaletten. Eftersom jag går dit näsan pekar så hamnade jag på en handikapptoalett. Ja, det går ju bra att kisselera där också. Men, och nu kommer ett stort MEN - det var inte det lättaste att få tag i pappret! Det var utom armlängds avstånd. Jag fick sträcka ut min arm till bristningsgränsen (har inte orangutangarmar) och sitta lite snett med ena skinkan för att över huvud taget nå fram. När jag så sträckt ut fingrarna så de mer liknade brödpinnar än fingrar - så fanns det inget papper att dra i. Det var ju naturligtvs en sån där hållare med jätterullen Hubert som inte har någon ände. (Har den tidigare gästen rullat tillbaka rullen, eller?) Jag var tvungen att lätta lite på den skinkan som ännu hade kontakt med toastolen (med risk för dropp) för att (nu med viss irritation) kunna klösa efter den ände som gör att man får tag i ett papper att torka sig med. Tur ändå att man inte är handikappad!!! Till er som är det vill jag bara säga: innan ni går in på toa - ta med er en bunt servetter. Utrymmet på toaletten var väl tilltagen. Man skulle lätt ha kunnat åka slalom därinne med en rullstol. Kanske är det tänkt att man även ska kunna rulla in sjukhussängar...

torsdag 6 november 2008

En trogen plåthög

Eftermiddagen tillbringades på E4:an på väg och förbi hufvudstaden Stockholm, vidare mot Huddinge för att inköpa ett stycke bilbarnstol (traderavinst). Gick superbt att hitta vägen eftersom en liten trevlig farbror inuti den lånade GPS:en berättade "sväng vänster, tag nästa höger" osv. Bilen stannades och avstängdes varpå maken hämtade och betalade sagda stol. Sedan ville inte den lilla rara bilen åka hem. Den vägrade starta. Den gör så ibland. Den får för sig att - nu vill jag stå här och vila i en kvart och då vägrar jag starta. Så vi fick sitta där vi satt. I en kvart. Sen startade bilen igen. Bilen, en BMW med 14 år på nacken, har sett sina bästa dar. Men vi har svårt att skiljas. Jag brukar smeka henne ömt över instrumentbrädan när hon inte vill starta - jag är övertygad om att det är det enda som gör att hon startar efter 15 minuter. När vi åkt ett tag säger hon "plong" och berättar för oss på displayen att hon har lite problem med lampan till registreringsskylten. Vi bryr oss inte om det. När vi åkt ett tag till så säger hon "pling" och berättar att vi ska ta fram instruktionsboken för hon har lite ont i elektriciteten till bromslyset. Då klappar jag henne lite igen på instrumentpanelen. Jag säger inte så mycket till henne för hon berättar på tyska och jag kan inte säga något tillbaka på tyska. Men beröring förstår hon så väl. På vägen hem stannar vi för att få i oss något ätbart. BMW:n suger girigt i sig soppa medan hundralapparna flyger iväg. Själva förser vi oss med en flottig hamburgare i bröd (urrkk). Sen rullar hon oss ända hem och pustar sedan ut medan den kyliga dimman drar sin filt över hennes huv. Sov gott...

onsdag 5 november 2008

Glöggen heter blåbär

Årets glögg är här - Blåbärsglögg. Vad ska man hitta på härnäst. Alltså blåbär. Visst, det är gott, men glögg är väl ändå glögg!? Tror jag ska skippa allt vad inköp av glögg heter i år och köra ihop lite hemkört vin med kryddor och socker - hur fel kan det bli? Man kanske kan göra någon instantvariant på kanelstång och HB. Minns en gång för hundra år sedan då min dåvarande make och hans vän (hej Ulf!) gjorde en instant variant på Irish Coffey - whiskey med néscafe i. Var det gott? Nä, fy fan - men det gjorde säkert gott.

tisdag 4 november 2008

Äntligen borta...

Fick låna TV:n en stund och kollade på Äntligen Hemma. Gubben satte sig bredvid ett tag och grymtade något om "fel" och "onödigt" som han brukar när det handlar om byggen på TV (byggare som han är). Tyckte att det var ganska trivsamt där en stund tills den där Lulu, Lollo, Lolla eller vad hon heter dök upp i TV:n. Hennes läppar var större än någonsin. De fyllde liksom hela rutan. Under tiden hon pratade är jag säker på att hennes läppar växte ytterligare några millimeter. Kan inte någon på TV ta ifrån henne det där hemska läppstiftet. Nu tyckte jag att det såg ut som om hon inte kunde stänga munnen riktigt längre. Hon kom närmare och närmare och tryckte sina insmetade läppar mot min TV-skärms insida. Jag böt kanal.

måndag 3 november 2008

Fan ska vara tunnelbaneresenär

SL satsar på ståplatser. Vem är förvånad? Då kan man ju trycka in ännu fler i vagnarna. Men varför stanna där? Kan man inte lägga in folk istället. Om man travar folk på hög kanske man kan få in ännu fler och så kan ju folk snooza lite medan de åker till jobbet. Kanske inte så kul om man hamnar i botten och får några tungviktare över sig. För det är väl för mycket att önska att det ska fixas fler avgångar och fler vagnar? Men åka bil ska vi inte...

lördag 1 november 2008

Smycka eller festa - välj själv

Jag bryr mig inte om att det är gravsmyckningsdag idag. Jag smyckar när jag vill - inte när kalendern eller kyrkan säger det. Om det inte fanns någon gravsmyckningsdag - skulle folk inte smycka graven då? Dessutom tänker jag ha fest. Vi har en årlig temafest och i år är det tema HOSPITALET som gäller. Tolkningen är fri när det gäller utklädningen. (Som jag sagt - det behöver inte synas på utsidan att man är psykiskt sjuk). Ska bli kul att se alla tolkningar. Det kan hända att det kommer en och annan bild senare. Svaga människor varnas!