söndag 8 mars 2009

Fett med röka

På makens snusdosa står en varningstext. Något om att det kan vara beroendeframkallande. Varför står det inga varningar på godis? "Kan vara beroendeframkallande. Kan ge celluliter". Eller kanske "Varning - godisätande kan göra att dina tänder allvarligt skadas". På bearnaisesås skulle det kunna stå "varning för fetma". Det är ju faktiskt inte hälsosamt med övervikt, likaväl som att rökning kan ge cancer.
Farsan började röka när han var 14 år. Han slutade röka när han var 84 och då på grund av att han dog. När han inte rökte (gick nog åt 1,5 paket om dagen) så snusade han. Ständigt nikotintillskott till kroppen. Han åt inga grönsaker för det kunde göra honom sjuk, sa han. Mat som inte var stekt i mängder av fett dög inte som föda. Osthyvel ratades - den kallades för snålspade. Osten skulle skäras med kniv. Han åt inte smörgås med smör och ost. Han åt ost med smör och bröd.
Jag följer inte hans diet eller hans beroende av nikotin eller alkohol. Jag kommer säkert att dö vid 65. Eller tidigare...

10 kommentarer:

Anonym sa...

Min pappa började röka när han var elva. Nu är han sjuttiotvå. Hans läkare har avrådit honom från att sluta (som om han skulle komma på en så befängd idé) eftersom han anser att det skulle ta död på honom.
Så kan det gå.

whatthefuckdotcom sa...

Hhaha, BRA sagt, underbart!

whatthefuckdotcom sa...

Nja, alltså inte att du skulle dö vid 65... det får vi verkligen inte hoppas... men det du skrev före ;)

Bitten sa...

Min pappa började röka i unga år och slutade för över 30 år sedan! Han var förresten på apoteket häromdagen och skulle köpa något uppiggande. Han känner sig lite trött, men så är han ju 93.

Baronessan sa...

Lairama: Det var en ovanlig läkare. Annars brukar dom försöka omvända gamla människor för att fortare ta död på dom.

Baronessan sa...

WTFDC: Tack, och tack för att du inte vill att jag ska dö vid 65. Vem ska då mata duvorna i parken?

kvastskatan sa...

.."snålspade".. hahaha!!! Det måste jag lägga på minnet.. jag som oxå gärna karvar till lite större bitar av osten. Brukar visserligen använda osthyveln. Men oftast bara vända den på högkant.. som en kniv typ.. å skära cmtjocka skivor med den istället.. s*

Baronessan sa...

Kvasten: Jag använder mig också av det knepet men då lägger jag inte osten på mackan utan stoppar den i munnen.

Shirouz sa...

En moster till mig var en riktig hälsomänniska, hårdlärovegetarian, militant ickerökare och nykterist. När hon var 80 opererades hon, kom ut och började att småröka, ta sig en jäkel mellan varven och en köttbit mellan varven. Nästan hela släkten förfasades,utom dottern. Själv sa mostern att "Jag är så gammal nu så jag kan baske mig pröva på lite av varje nu bara för att se till att jag inte missat något!" :)

Baronessan sa...

Shirouz: Underbart att hon kom till insikt!