fredag 12 juni 2009

Snabbköpskassörskan trallallallallallalla

När jag går och handlar så tänker jag på Jonas Gardell. Någonstans, någon gång såg jag honom på TV och som avslutning läste han ur sin (då) nya bok. Texten handlade om kassörskor. Om hur han står vid bandet och lägger upp varorna på rätt sätt för att det ska bli så bra som möjligt för kassörskan. Allt för att hon inte ska få förslitningsskador av att flytta och vända på varorna. Det tänker jag på när jag står där på Ica eller Konsum. Plockar upp varorna och försöker hitta den förbannade eankoden och lägga den åt rätt håll så inte kassörskan får förslitningsskador. Ibland är kassörskan så snabb så jag hinner inte hitta eankoden. Då kastar jag upp varorna lite hur som helst, för jag tänker att säkert vet kassörskan av ren erfarenhet var eankoden sitter på varenda liten jävla vara. När jag går därifrån funderar jag på om kassörskan funderar på hur folk beter sig vid bandet. Blir hon/han full i skratt av att jag står där och letar eankod eller blir hon/han glad? Jag travar inte varorna på varandra och jag försöker underlätta allt vad jag kan. Kommer jag att få en liten pin någon dag där det står att jag är "en lysande kund"? Kommer jag kanske efter min död att få vipkort till Ica-avdelningen i himlen. (Nä, visst nä, jag skulle ju inte dit. Och i helvetet finns det säkert bara Lidl).
Trots att jag försöker vara tillmötesgående så lyckas det inte alltid. Till exempel så brukar jag, när jag ivrigt fått upp varenda vara på bandet, springa till utsidan för att packa i varorna så snabbt det går. Bara för att inte vara i vägen för nästa kund. När då kassörskan "stämplar ut" och säger "det blir ettusensjuhundratrettiotvåochfemtio" så räcker jag fram pengarna därifrån jag står. Aja baja, så får man inte göra. Man ska gå runt och ställa sig framför kassörskan för hon får faktiskt ont i nacken av att ta betalt från sidan. Jodå, så sa hon till mig. Där hade jag för att jag försökte vara effektiv. Det har jag slutat med nu. Oavsett hur mycket jag har handlat och om så varorna fullkomligt hänger ut över kanterna, så packar jag inte i innan jag har betalt. Jag står kvar framför kassörskan och bara ler. Beredd att ge henne pengarna öga mot öga så hon inte får ont i nacken. Visst är väl det omtänksamt? En gång fick jag bassning för att jag råkat ställa en flaska upp på bandet. Den KUNDE JU HA RAMLAT PÅ HENNE! Oj, oj, oj, så mycket man kan tabba sig vid kassan.
Nu hör jag att ni säger att jag ska använda mig av såndäringa pipdosa och betala mig ut själv. Men se det skiter jag allt i. Hade man inte sånt när jag släpade hem mat till åtta personer så inte fan tänker jag göra det nu när vi är bara två. Så det så. Jag tänker tvinga kassörskorna att sitta kvar där de sitter!

10 kommentarer:

Shirouz sa...

Jag brukar också lägga varorna med koden åt rätt håll och undra vad de tänker:)
För att inte tala om att ibland funderar jag på om de tänker på vad man handlar, om de liksom gör en liten profil på en, där man hystar upp sina varor.

Baronessan sa...

Shirouz: Säkert, och sen diskuterar dom i fikarummet vilka dårar dom har träffat på under dagen.

Shirouz sa...

Jag drar mig till minnes min tid när jag hade att göra med kunder och ja, för sjutton, du har helt rätt. :)
En favorit jag aldrig glömmer är kunden som kom in och spände ögonen i mig och sa "Är tåget rätt försenat i dag?"

Laila sa...

Jajamensan, här placeras också varorna ut "rätt". Fast det händer väl att jag syndar också. Har dock aldrig fått nån kommentar år vare sig det ena eller andra hållet.
Jo jag tror att man hamnar i nån sorts gräddfil den dagen det är dags att äntra Pärleporten. Eller om det nu är ner till värmen. Lite värme skulle faktiskt inte alls vara fel, när jag tänker efter.

Baronessan sa...

Shirouz: Ha, ha, vad svarar man på det?

Baronessan sa...

Laila: Skönt att man får sällskap dit ner :)

Märtagreta sa...

Oj vad du får mig att le idag, jag är också petnoga med koderna men inte heller jag har fått bassning om jag någon gång råkat gjort fel (om jag nu har det). Men du, såningadära pipsaker, självscanning, det har jag skaffat på Ica Maxi och jag tycker det är så bra, då vet jag exakt hela tiden vad det kommer att kosta i slutändan och jag slipper dyka ner i varuvagnarna på huvudet, (jag är kort, jag når banne mig inte alltid ner) och slänga upp dem på bandet. Fast jag tycker det är bra att det finns såna som du, som låter kassörskorna ha sitt jobb kvar också, för ibland kan man lika gärna stå i kassan och betala.

Baronessan sa...

Märtagreta: Jag förstår att du har problem om du är kort. Det är ju ett himla plockande i och ur, upp på band och ner i kassar. Sen när man kommer hem så ska det upp igen. Handla är en plåga!

Shirouz sa...

Jag håller med föregående talare, jag är också ganska kort och ibland är det nästan så jag står på huvudet i de där riktigt stora monsterkundvagnarna! För att inte tala om i frysdiskarna när inte armarna räcker till för att komma längst in till varorna jag vill ha.. Igår halvlåg jag över en disk för att försöka vispa till mig en fryst vara, jag var nästan som en isglass själv när jag kom upp ur disken...

synne sa...

Ja, man funderar allt på det där. Man ser en del bygger berg av sina varor. Det verkar som det är om att göra att bygga högs och tyngst.
Såg en dam som lade upp både 6 kg vetemjöl, 10 kg socker, en 6 pack med 1,5 liters cocacola, och andra tunga saker. Det slutade med att bandet stoppade....
Hon fick plocka bort en del igen...

Jag bygger inga berg. Lägger mina varor snyggt och prydligt på rad efter varanda. Med koden åt rätt håll. Maken står i slutänden och packar så där går det fort. Så betalar jag. Men så har man de bakom som pressar upp sina varor på bandet bakom mig. Och trots att jag lagt upp den "nästa kund" pinnen så får jag oftast en vara som inte är min just för att den kunden efter mig STAPLAR så det välter...
Sista gångerna har jag tagit den varan med mig. Inte för jag vill ha den utan för att jag faktiskt har betalt den....
Någon gång får de väl lära sig!

Men självscanning gillar jag. Har det närmast i Karlstad hehe...
Då har vi det både på ICA och OBS, det är snabbt och enkelt. Man slipper stå i kö.
Kassörskorna måste finnas kvar iallafall. Du ska ju betala till dom.
Så skaffa dig det du med. Det är smidigt och kassörskan måste sitta kvar i sin kassa iallafall...
klems Synne.