måndag 10 augusti 2009

Rosdoft och spyflugor

Rosdoft - tung, söt. Tobaksplanta - sövande doft i kvällningen. Skogsdoft - fukt, mossa, svamp. Det var då det. Nu har vår kommun kommit på att vi ska hantera våra sopor lite bättre så vi har kompost-tunna och bränn-tunna. Komposttunnorna som kantar vår väg sprider en tung sopdoft över nejden i dessa heta dagar. Några som trivs är flugorna. När man öppnar locket för att lägga ner nästa påse så surrar det till och ett moln av vansinnigt feta spyflugor virvlar runt i tunnan. Jag bara väntar på när vi och våra grannar ska nedlägga kräftskal som ska stinka. Tunnan töms på fredagar varannan vecka. Alltså får man planera sin mathållning eller inskaffa gasmask. Fiskrens får man undvika till dagen innan sophämtning eller endast på kalla årstider. Kanske vegetarian på sommarhalvåret är grejen.
Tro nu inte att jag är emot detta för sophanteringen måste det absolut göras något åt men luktar gott gör det icke. Funderar på en egen "riktig" kompost men den lär väl lukta den också. Men feta fluglarver går väl fint att fiska på va?

8 kommentarer:

Bitten sa...

Jag vet, vi kan bara äta räkor på onsdagar ojämna veckor.

Tantaluran sa...

På gamla hederliga utedass har man ju sånt där "strö-medel" för att ta bort lukt. Kanske funkar i soptunnor också?

oumberligating sa...

Håller med sommarens döfter behöver inte alltid vara angenäma, räkskal, kräftor och snart sursträmming allt blandat med annat smått och gott blir inte blomdoft precis!
Tack för kommentaren under min "krisperiod" (ler). Går fortfarande lite trögt att skriva, värmde upp mig ordenligt med det senaste inlägget om campingen, visste att det fanns någon därute som orkade läsa (ler)!
Vi hörs och ses i cyberrymden!
Kram ifrån Peter!

Annika sa...

Har en perfekt lösning.
Mina grodor Hugo och Görel älskar feta flugor.
Kan du inte helt enkelt skicka dem till min soptunna så fångar jag dem där??? :-)

Baronessan sa...

Bitten: Visst är det kul...

Baronessan sa...

Tantaluran: Man kanske skulle testa. Kattsand kanske funkar?

Baronessan sa...

Peter: Ja, du ska veta att inte alla kommer undan med såna långa inlägg :)

Baronessan sa...

Annika: Hugo och Görel kan få käk för månader framåt :)