söndag 11 oktober 2009

Var kommer alla tomtar ifrån?

Idag är det den 11 oktober och jag har varit med Syster-Yster på julmarknad (!) i Österbybruk. Lite underligt blir det, men när det gäller vädret så har det nog inte någon större betydelse, för det kan ju vara lika lerigt och grått även på julafton. Fantastiskt många hantverkare var på plats och i själva herrgårdsbyggnaden hade det placerats många sådana med en förkärlek till asfula hemdesignade kläder i vad som jag mest tyckte liknade vadmal. Det mesta var även hemfärgat i någon sorts nyans som endast en billackerare skulle förstå sig på. Kanske gröngölingsgrå eller badrumskakelröd.
Sen gick vi vidare och hamnade bland korvar, godis, smide, bröd, sylt, smycken, keramik, ljus, och enmiljonfyrahundraåttiosjukommafem jävla tomtar gjorda i ull, keramik, tyg, trä och säkert plåt. Det tycks finnas vansinnigt många människor som skapar tomtar - den ena fulare än den andra. Men visst, det fanns en och annan fin också men jag köpte ingen.
Men, visst handlades det. Både bröd och korv och godis och faktiskt en keramikflaska med (naturligtvis) en liten katt på. Däri skall hädanefter min fina kallpressade rapsolja bo. Överallt var det provsmakning och det mesta innehöll sprit. Det var korv med päronkonjak, fudge med whisky och marsipan med irish coffey. Jag blev nästan lite orolig för eventuell blåskontroll på hemvägen.I kafeterian kunde ätas julgröt, lussebullar och även saffranssemla. Här gör vi ingen skillnad på höst, jul och februari inte - tjong, pang, allt på en gång. Har en fundering faktiskt att ta det ännu lite längre och fixa saffransbullar till midsommar nästa år. Detta skall då sköljas ned med en slurt glögg naturligtvis, men då inte värmd utan med is. Vill man piffa till det lite ytterligare kan man kanske slänga in en sill i saffransbullen också.
Till påsk tänker jag äta kräftor. God Jul! Men kul och trevligt hade vi...

10 kommentarer:

Bitten sa...

Jag måste säga att jag har liiite svårt för jul i oktober. En del av magin med julen försvinner ju om man kan dricka glögg i juni och äta lussebullar i augusti. Det räcker väl med att julen börjar första advent, när sedan helgen kommer på riktigt är man ju urless på den och plockar bort julsakerna redan i mellandagarna.

oumberligating sa...

Ja, vitt är det "gulligt det här med den tidiga julstarten" nästan, som Lasse Berhagen, gulligt men ändå lite läskigt!
Gillar verkligen inte grejer med alkoholsmak på något sett så känns man lurar ska det smaka sprit, så ska man bli full, var är annars vitsen?
Ha nu en riktigt skön och fin vecka!
Kram ifrån Oumberlige Peter!
PS: Det här med att planera, jag ska ha bort med en stor sten på vår fritidshustomt denna vecka, så vi kan få plats med ett jätte partytält till nästa midsommar så visst ska man vara tidigt ute, verkligen!

Baronessan sa...

Bitten: Just det jag menar. Alla traditioner dras ut mer och mer runt året. Jag vill också bara ha jul och allt vad där tillhör först i december men då är nästan alla julmarknader slut.

Baronessan sa...

Peter: Jodå, bra att vara ute i tid men när det gäller jul kan det ju vara någon måtta.

Red sa...

Funderar allvarligt på att ge ut en julkalander med början 1 oktober. Visst, det blir många luckor :)

Baronessan sa...

Red: Ja, med chokladbitar i varje lucka!

Laila sa...

Jösses! :-)
Själv höll jag på att sätta kaffet i vrångstrupen, för jag har en tendens att läsa lite fort ibland, och den där meningen med keramikflaskan fick jag läsa två gånger, för jag fick det naturligtvis till att det fanns en liten katt i flaskan!! Katt på flaska, liksom!

Osloskånskan sa...

Julerihelvete i oktober?? USCH!

Baronessan sa...

Laila: Nej toka!

Baronessan sa...

Osloskånskan: Ja, det kan man gott säga. Med eftertryck!