måndag 9 november 2009

Hoppas jag dör innan jag blir för gammal

Nu ska vi prata sjukdomar. Modern som ju är en gammal skraltig dam på 85 fick urinvägsinfektion för c:a en månad sen. Vi gick till tant doktorn i Sigtuna. Hon frågade vad hon hade för symptom. Modern suckade och sa irriterat "samma symptom som jag haft tusentals gånger förut" och så rabblade hon upp en massa. Tydligen så visade inte urinprovet den specifika urinvägsinfektionsbasselusken utan det var många andra bakterier. Hon hävdade att modern borde gå till gynekologen. Min mamma som är en ovanligt försynt, stillsam och blyg människa blev svart i ögonen. Jag tänkte ett tag att nu jävlar flyger hon nog på läkarkärringen. Jag la mig i och vi fick medicinen som inte alls var av samma sort som vanligtvis.
När modern ätit upp nästan allt var hon fortfarande dålig för att inte säga mycket sämre. Hon ringde igen och berättade men hon fick till svar att det VAR rätt medicin. Nytt urinprov skulle lämnas och tid gick. När läkaren till slut ringde så sa hon "ja, blodtrycket verkar ju bra nu". Modern såg ut som ett överkört får i ansiktet. "Urinprovet då?" frågade hon. Efter tystnad svarar läkaren att det inte visade något. Modern förklarade då att hon inte alls var bra utan sämre. Då ville läkaren att hon skulle komma dit och ta nya prover. Modern svarade att hon inte orkade och så var det inte mer med det.
Det gick ett par veckor och under den tiden har modern varit hängig och dålig. Så i lördags ringde hon och stönade i telefonen "Jag är sjuk". Jag kastade mig i bilen och ringde ambulansen. Vi for in till Karolinska där hon har sin läkare. Väl där blev hon alldeles underbart väl omhändertagen från första början. Det blev dropp och antibiotika. Det visade sig att urinvägsinfektionen har spridit sig till njurar och ut i blodet. Hon var dessutom uttorkad.
Vi fick också veta att de värktabletter hon fått tidigare inte är bra för hennes njurar. (Njurar som kollats två gånger för det är något fel men man hittar inget). Den medicinen hon fick för urinvägsinfektionen läste jag att den skulle man vara försiktig med om man hade njurproblem. Modern går på ständiga kontroller eftersom hon har en form av cancer som heter myelom. Hon har dessutom fått leukemi. Detta gör tydligen inte att man får någon mer förståelse.
Någon som vet hur man går till väga för att anmäla den där läkarkärringen? Modern kallar för övrigt Sigtuna läkarhus för "slakthuset". Sköterskorna har hon inget emot - dom är rara - utom en, som fick henne att sitta och gråta när hon blivit nekad fler värktabletter. Visst känns det underbart att få bli gammal?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Djädrans vad f-b jag blir när jag läser det här! Inte vet jag hur man anmäler men det går självfallet. Sätt dit läkarkärringen!

Artlover sa...

Det är det som kallas för avvecklingssamhället. Ja, man får ta livet av sig innan man blir gammal.

Shirouz sa...

Nämen va f-n!!! Jag blir så förbannad när jag läser det här, googlade lite snabbt här nu, http://www.tv4.se/1.880229/2009/03/05/sa_anmaler_du_lakaren
Kanske det kan vara till hjälp?

Tantaluran sa...

Man kan ju bara bli förbaskad.
Bästa sättet att visa vad man råkar ut för i sitt närsamhälle är ju vår lokaltidning. Du behöver inte ens skriva om det här inlägget, vidarebefordra det bara.

Jenny sa...

Vårdpersonalen är skyldiga att göra en Lex Maria anmälan. Patienten ska oxå få möjlighet att beskriva med egna ord vad som hänt.

Baronessan sa...

Tack alla för era glada tillrop. Just nu känner jag mig lite dämpad och orkar inte med. Man ska ju helst inte vara ledsen utan förbannad när man tar tag i sånt här. Tar nya tag snart.

Anonym sa...

bra start