måndag 30 november 2009

Eventuella (!!!!!) biverkningar

Jag bara MÅSTE få prata lite sjukdomsbild ang. modern igen. Hon har fått ett plåster för att ta bort en del av hennes värktabletter. Jättebra tyckte jag. Inte för att hon vräker i sig värktabletter men en del har ju inte hennes njurar pallat med. Idag var jag iväg och "köpte ut" sagda plåster och när jag satt på modern ett nytt plåster läser vi med stigande förvåning, biverkningarna. Dom kommer här och jag blir inte förvånad om ni inte orkar läsa. Det måste ha varit lättare att tala om vad man inte kan få för biverkningar.
Vanligaste 1 av 10
yrsel
sömnighet
förstoppning
muntorrhet
illamående
kräkningar
klåda
rodnad
huvudvärk
Andra vanliga 1 av 100
ödem
ångest
trötthet
förvirring
depression
sömnlöshet
nervositet
krypningar
brännande känsla
kärlvidgning
andnöd
nedsatt aptit
diarré
dyspepsi
buksmärta
kraftlöshet
bröstsmärta
utslag
svettningar
rodnad
Mindre vanliga 1 av 100
sömnstörningar
rastlöshet
kraftig oro
personlighetsförändring
upprymdhet
talsvårigheter
minskad känsel
smärta och tryck i bröstet
hjärtklappning
ökad hjärtfrekvens
högt blodtryck,
förvärrad astma
hosta
syrebrist
rinit
pipande andning
väderspänning
smakförvrängning
lågt blodtryck
matthet
torr hud
ansiktsödem
nässelfeber
muskelkramp
muskelsmärta
urineringsstörningar
influensaliknande sjukdom
feber
stelhet
ökning av alaninaminotransferas
viktminskning
fallolyckor
allergisk reaktion
uttorkning
Sällsynta fall 1 av 1000
hallucinationer,
mardrömmar
minskad könsdrift
psykotisk störning
nedsatt koncentrationsförmåga,
domningar
balansrubbningar
talstörningar
synrubbningar
dimsyn
ögonlocksödem
vallningar
nedsatt andningsfunktion
andningssvikt
halsbränna
inflammation i delar av tarm
sväljsvårighet
tarmvred
gallstenssmärtor
minskad erektion
minskad sexuell funktion
lokala allergiska reaktioner
Mycket sällsynta fall 1 av 10000
fysiskt beroende
humörsvängningar
småryckningar i muskler
mios
öronsmärta
hyperventilering
hicka
ulkning
varfyllda blåsor
nässelutslag
svullna händer fötter anklar ansikte
svimningsanfall.

Får man något av de sistnämnda ska man omedelbart åka till akuten! Känner man sig trygg, eller? Till på köpet står det: kontakta din läkare om du noterar några biverkningar som inte omnämns!!! Vad skulle det vara? Glädje? Välbefinnande?

onsdag 25 november 2009

Morgonstund har skratt i mund

Jag drömmer vansinnigt, otroligt och väldigt mycket. När jag vaknade i morse låg alla dom två grå cellerna i oordning och tankarna for lite hit och dit. Jag kom plötsligt att tänka på grått hår... sen dök det upp en gammal film i huvudet om ett vansinnigt stort vildsvin som kallades för razorback och som åt folk! Väl där funderade jag på hur man försvarar sig mot ett vildsvin och då..... då fick jag en svag minnesbild av att stoppa in fingrarna i trynet på vildsvinet. Poff... så kom jag på att det var inget vildsvin man skulle göra så på, utan en krokodil. Det var ju Jonas Gardell som gjort en vansinnigt rolig monolog om detta. Så där låg jag i sängen och skrattade högt för mig själv. Är inte det en bra start på dagen :) Här kommer monologen...

torsdag 12 november 2009

Parkeringsplatser - det är väl onödigt

Alltså, ursäkta en annan som kommer från skogen. Är det något speciellt som händer på sjukhusen nu för tiden? Det måste ju minst vara hemlig spritförsäljning i källarvalven så jävla fullt som det är på parkeringsplatserna. Har ju besökt min ömma moder på Karolinska och man får åka så lååååångt ner i parkeringshuset så man börjar känna kinesmat i näsborrarna. Då, där, längst in i en liten jävla trång vrå hittar man en parkering. I bästa fall.
Nu har modern flyttats till Löwenströmska. Där finns en halv åker full av parkeringsplatser. I nästan alla parkeringsrutor står en bil. Alltså Löwenströmska ligger typ i skogen. Ingen plats man parkerar på för att sedan strosa iväg och shoppa direkt. Funderar på att såga av mig ena benet så jag kan få handikappparkering (jo, det stavas med 3 p). Är det så mycket personal som fyller upp parkeringarna eller? För när man kommer in på sjukhuset så ser man just inte särskilt många besökare. Dom flesta som springer fram och tillbaka eller åker hiss upp och ner har rockar på sig. Eller är det kanske ett kamouflage för någon hemligt massageinstitut?
Nästa gång tar jag motorcykeln. Nä, visst fan - jag har ju ingen. Och inget körkort på en sån heller, men det är ju av underordnad betydelse. Men jag vet varför det är så dåligt med parkeringsplatser. Det är för att man ska kunna ge oss så mycket p-böter som möjligt!
Modern har i vilket fall piggat på sig betydligt de två senaste dagarna. Ser faktiskt inte helt dödssjuk ut längre. Dagens kommentar var "Jaha, nu ska man ligga här ett tag, tills man har lärt sig stå på benen igen".
Imorgon far jag och Gubbe till Korsberga för att gratulera den åldrande brodern som fyller 50 i dagarna. Firad har han redan blivit men vi ska åka dit och se om han kan klämma fram några nya rynkor till den stora dagen. Där - i de småländska skogarna - finns det i alla fall gott om parkeringsplatser! Fredagen den 13:e är det också.....

måndag 9 november 2009

Hoppas jag dör innan jag blir för gammal

Nu ska vi prata sjukdomar. Modern som ju är en gammal skraltig dam på 85 fick urinvägsinfektion för c:a en månad sen. Vi gick till tant doktorn i Sigtuna. Hon frågade vad hon hade för symptom. Modern suckade och sa irriterat "samma symptom som jag haft tusentals gånger förut" och så rabblade hon upp en massa. Tydligen så visade inte urinprovet den specifika urinvägsinfektionsbasselusken utan det var många andra bakterier. Hon hävdade att modern borde gå till gynekologen. Min mamma som är en ovanligt försynt, stillsam och blyg människa blev svart i ögonen. Jag tänkte ett tag att nu jävlar flyger hon nog på läkarkärringen. Jag la mig i och vi fick medicinen som inte alls var av samma sort som vanligtvis.
När modern ätit upp nästan allt var hon fortfarande dålig för att inte säga mycket sämre. Hon ringde igen och berättade men hon fick till svar att det VAR rätt medicin. Nytt urinprov skulle lämnas och tid gick. När läkaren till slut ringde så sa hon "ja, blodtrycket verkar ju bra nu". Modern såg ut som ett överkört får i ansiktet. "Urinprovet då?" frågade hon. Efter tystnad svarar läkaren att det inte visade något. Modern förklarade då att hon inte alls var bra utan sämre. Då ville läkaren att hon skulle komma dit och ta nya prover. Modern svarade att hon inte orkade och så var det inte mer med det.
Det gick ett par veckor och under den tiden har modern varit hängig och dålig. Så i lördags ringde hon och stönade i telefonen "Jag är sjuk". Jag kastade mig i bilen och ringde ambulansen. Vi for in till Karolinska där hon har sin läkare. Väl där blev hon alldeles underbart väl omhändertagen från första början. Det blev dropp och antibiotika. Det visade sig att urinvägsinfektionen har spridit sig till njurar och ut i blodet. Hon var dessutom uttorkad.
Vi fick också veta att de värktabletter hon fått tidigare inte är bra för hennes njurar. (Njurar som kollats två gånger för det är något fel men man hittar inget). Den medicinen hon fick för urinvägsinfektionen läste jag att den skulle man vara försiktig med om man hade njurproblem. Modern går på ständiga kontroller eftersom hon har en form av cancer som heter myelom. Hon har dessutom fått leukemi. Detta gör tydligen inte att man får någon mer förståelse.
Någon som vet hur man går till väga för att anmäla den där läkarkärringen? Modern kallar för övrigt Sigtuna läkarhus för "slakthuset". Sköterskorna har hon inget emot - dom är rara - utom en, som fick henne att sitta och gråta när hon blivit nekad fler värktabletter. Visst känns det underbart att få bli gammal?