fredag 5 februari 2010

Curriculum Vitae

Fy tusan vad det är svårt att skriva CV. Framför allt när man ska framhäva sig själv. Det där med att man ska skriva i "mitt mål". Där ska man ju tala om varför man är så tusans bra för just det företaget man söker jobb på. Hur lätt är det när man inte har en aning om hurdana personerna är som läser CV:t? "Att utveckla min kompetens i ett framåt företag" t.ex. Kan man inte bara skriva: "här är jag - ni kommer inte att ångra er - slå till!"
Sen ska man ju dessutom skriva ett personligt brev också. Där ska man ju inte upprepa det man skrivit i sitt CV utan hitta på nya käcka beskrivningar om sig själv. Urrrrrk! Tur att man har folk omkring sig att bolla idéer med och som kan tala om vad som är bra eller dåligt.
Ta bara en sån här fråga: "Varför vill du jobba i just vårt företag?" Då kan man ju inte svara: "För att ni har en tjänst ledig". För så är det ju idag. Hur stor chans har du att hitta ett jobb som du verkligen vill ha? Det är väl mer så att man får ta det som finns. Ska nog skola om mig till dödgrävare. Gå i pappas fotspår...

13 kommentarer:

 1. På frågan varför du vill jobba i det där företaget så förespråkar jag varmt Kinky Friedmans valspråk "Why the hell not?" Jag skulle aldrig kunna motstå ett sådant svar om jag vore företagsledare, jag skulle anställa den personen direkt. :)
  Allvarligt talat, lycka till!

  SvaraRadera
 2. När jag sökte jobb på arbetsförmedlingen för länge sedan fick jag såklart den frågan och svarade såklart: För att jag vill ha ett jobb. Det är glad över så här i efterhand.
  Det är förstås ingen tröst för dig, men på vilket sätt och vilka vägar får man ett jobb i dagens i dagens läge?

  SvaraRadera
 3. En sak som jag inte skrev i mitt mail, är att till mig sa de att ett CV var onödigt eftersom jag inte hade så mycket utbildningar och "riktiga" yrken att komma med - dvs mitt "mål" skulle främst bli att FÅ ETT JOBB!!!
  Så jag har bara en meritlista (där alla mina anställningar, årtal och referenser rabblas upp, plus kort beskrivning av mina arbetsuppgifter på resp punkt.)
  Sedan är det ju det där med personligt brev. Jag gjorde en mall först, men man får ju ändå skriva om det mesta beroende på vilket jobb man söker...
  Men jag tycker att DU kan ha ett CV!

  SvaraRadera
 4. Det som effektivt tar bort meningen med att söka jobbet är när jag kommer till: "Vi ser att Du har en högskoleutbildning i botten samt minst 2-3 års erfarenhet av branschen..."

  SvaraRadera
 5. Jag trodde först du skrev om min idol. Pippi Långstrump.
  Hon hade ju en ramsa som hon tjatade ...Som lät som CV...

  Ja vad ska man skriva i en CV om sig själv? Inte enkelt. Kan inte gubben skriva den? Han har ju sett alla dina goda och dåliga sidor antar jag. Han vet ju allt om dig eller hur?

  Lycka till med författandet.
  Kramen Synnöve.

  SvaraRadera
 6. Jag brukar skoja till det i ansöknignarna, det brukar funka!
  Och skicka med bilder på mig själv när jag är utklädd till björn!

  SvaraRadera
 7. Håller med Bajsugglan - Humor är bra! Och går inte det hem - då får dom leta efter någon annan!
  Annars menar jag att arbetsförmedlingarna har tråkat till alla ansökningar så att alla följer samma sterotypa mall. Föreslåtr att du bryter mönstret!

  SvaraRadera
 8. Shirouz: Precis vad jag tänkte skriva. Just "varför inte".

  SvaraRadera
 9. Moster Ma: Ja, det är ju det enkla svaret. Man kan ju inte direkt välja och vraka.

  SvaraRadera
 10. Laila: Ibland undrar man vad för regler som gäller. Man skriver och skriver och skriver och sen läser dom bara dom översta raderna ändå.

  SvaraRadera
 11. Synnöve: Nä, gubben skulle jag inte fråga. Det kan bli hur tokigt som helst.

  SvaraRadera
 12. Bajsugglan: Tack för tipset men min björndräkt är på lagning. Däremot har jag ju en hippie-outfit - kan det funka?

  SvaraRadera
 13. Gubben: Alldeles riktigt. Man frågar sig ju varför man ska kolla på mallar och skriva så jävla strikt som det bara går när man sen kanske inte alls står för det. Är jag en muntergök så är det väl lika bra att dom får se det på en gång.

  SvaraRadera