torsdag 18 februari 2010

Grävling i näsan

Förkylningshelvete! Nu är jag less. I fjorton dagar har man gått omkring och försökt andas genom två grävlingar som tycks ha flyttat in i näsan på mig. Resten av grävlingsfamiljen har byggt bo i bakhuvudet. På övervåningen, i bihålorna, bor troligen en hel sorkfamilj för det känns förbannat trångt. När grävlingarna någon gång är ute och luftar sig, då kommer istället någon av katterna och tycker att jag behöver ha någon kroppsmassage. Det trampas runt, runt. Kommer Frazze så är det åtta kilo katt på bröstkorgen. Det är inte helt lätt att andas då. Kommer Gusten så har man en hel luddhög rätt i ansiktet, kurrandes och bitandes i min näsa. Endast Gösta har vett att hålla sig i fotändan.
Nu har jag tuggat i mig en hel förpackning Sinova och sprayat upp ett par burkar Otrivin. Nu och då har jag slängt in ett par Panodil också. Hela kostcirkeln. Gå till doktorn, säger L8 som har tät kontakt med dylikt folk. Aldrig, säger jag. Det är bara en förkylning och jag vägrar äta penicillin om jag inte är absolut tvungen och det är jag inte.
Men... vad gör det - jag har ingen livshotande sjukdom vad jag vet så varför klaga.
Apropå sork så tycks de små fyrfota lurvingarna utomhus börja röra på sig, för katterna släpar in en och annan sork och näbbmus. Häromdagen kom en stor näbbmus rusandes förbi mina fötter och in under kökssoffan. Jag hade annat för mig så jag meddelade HusBonden att nu fick han rycka in. "Hur ska jag ta den då" frågar HB. "Ta den i svansen" säger jag. HB sätter på sig arbetshandskar och meddelar högljutt från köket att "nu har den sprungit in under kylskåpet". Några minuter går och sen pågår jakten inne i vardagsrummet istället. HB säger åt näbbmusen på skarpen: "NEJ, spring inte in under soffan". Och då gör ju naturligtvis inte näbbmusen det utan drar iväg in under TV-bänken istället. Här kan så HB fånga den lilla musen som biter honom hårt i fingret. Undra på det när han tog tag i svans och bakdel med sin stora handske. Själv tar jag dom försiktigt med hela handen och bär ut dom och jag blir inte biten.
Näbbmusen blev förpassad tillbaka till snöriket där han förmodligen inte överlevde. Dom är känsliga dom där små näbbarna och rena chocken av att träffa på en katt kan döda dom. Men vi kan ju låtsas att han är återgäldad till sin familj. I min bihåla får han i alla fall inte bo för där är det fullt!

12 kommentarer:

Tantaluran sa...

Herregud - det märks verkligen att du bor på landet. Det närmaste jag kommer djur i mitt hem är nog silverfiskar. Nog äckliga dom också förresten!

Krya på dig Baronessan.

Laila sa...

"Stor näbbmus!" ha haha ha, det är väl den minsta lilla mus man kan tänka sig! :-)

Anonym sa...

Vadfalls? Har skyddsjakt beviljas på möss också... :D

Baronessan sa...

Tantaluran: Jo, du - här kryllar det. Men jag föredrar sorkar och näbbmöss framför silverfiskar.

Baronessan sa...

Laila: Jo, nog är dom små men just den här var ovanligt stor för sin art om man säger. Men det kanske bara var vinterpälsen.

Baronessan sa...

Gubben: Jodå - just här!

Polargrevinnan sa...

Visst är dom söta de små liven, men de skall hålla sig utomhus.
Den sorten som har bosatt sig i ditt huvud brukar i regel ge sig iväg efter några veckor. Om så inte är fallet blir det ett fall för anticimex (penicilin) som ser till att objudna gäster tillintetgörs.
Krya på dig.
Kram Viola

Synnøve. sa...

Grävling i taket har jag hört om. Men grävling i näsan? Aldrig...
Här härjar förkylningen med. Tror jag är på bättringsvägen. Tror alltså.
Hostar som jag skulle ha rökt i 50 år. Har aldrig ens provat.

Stor näbbmus säger du, vad har du för genmanipulerade möss hos dig egentligen?
Här är de små och söta. Men inne vill jag inte ha dom för det.
Ser spåren efter dom på snön. Ser även räven när han lyssnar. Såg hur han hoppade på snön och fick tag i en liten krake. Men det är naturens gång.

Ta nu hand om ditt minizoo och krya på dig.
Kramen Synnöve.

Baronessan sa...

Polargrevinnan: Ja, jag föredrar dom som håller sig utanför kroppen :)

Baronessan sa...

Synnöve: Grävling i taket? Vad är det? Ja, inte vet jag om dom är genmanipulerade men den var stor för att vara en näbbmus. Kanske att den också hittat in genom kattluckan och tuggar i sig av maten. Men det vore väl ett mod som inte finns i ett hus med tre katter.

oumberligating sa...

Hej Baronessan! Oumberlige Peter här! Har dåligt samvete har inte riktigt "pysslat" om dig ordentligt sedan du fick en bil av mig, men det går ju inte att vila på gamal lagrar enbart så självklart så måste jag skriva en riktig lång kommentar inne på din alltid fina och läsvärda blogg.
Har just dragit på smilbanden åt din mus, dina möss menar jag.
Har blivit alldeles knas här sedan jag visade vad som kommer på bokrean, en kompis ringde och frågade om jag kunde köpa en bok till honom idag. Han blev så pysselsugen att han inte läste klart inlägget och så att bokrean startar inte förän nästa vecka!
Det här med torktumlare kontra tvättmaskin måste vi utreda närmare, kan bli väldiga problem då fler hushåll har sk "tvättpelare", det blir inte mycket utrymme ovan att "vibrera" loss på inte, hos oss rör det om max 40 cm till taket, så det går bort, eltandborstar finns det så det räcker och blir över, men det känns lite ohygienskt, fast jag har ju inte heller läst bok så man vet ju inte riktigt hur han tänkt sig allt!(ler). Den som lever får se!
Ha nu en djäkligt skön fredag och en fin helg och hoppas självklart att du mår bara bäst!
Kram ifrån Peter!

Baronessan sa...

Peter: Ja, det är tvättpelare här också men det finns nog plats ovanpå men frågan är om man vågar sig på den höjden ändå ifall man trillar av. Men vill man att det ska hetta till kan man ju alltid sätta sig på vedspisen :)