torsdag 11 februari 2010

Öroncancer av mobilbabbel?

Det är mycket gnäll om rökning. Mycket mer nu än när folk rökte inomhus. Underligt det där. Inte så länge sen man kunde få sitta på fina restauranten med just inkommen mat och bli bolmad i nacken av bordsgrannen. Nu får folk tics när någon röker utomhus och dom måste gå förbi just där. Ja, lite underligt tycker jag att det är. Men apropå rökförbud - eftersom ju rökningen stör - så undrar jag när mobiltelefonförbud ska införas? Visst, på sjukhus finns det ju redan men det tycks vara ett fåtal som respekterar detta. Åtminstone i väntrummen. Jag är säker på att man kan få öroncancer av allt mobilbabblande. Och då menar jag inte att den med luren i örat utan omgivningen.

Åkte pendeltåg till storstan igår. På tåget kliver en tjej i ålder någonstans under 30. Hon har en väninna i mobilen. Väninnan har tydligen fått ett meddelande från sin "pojkvän" som hon måste få hjälp att tyda. Han har nämligen skrivit till henne på kurdiska. Detta behärskar tydligen inte tjejen i luren men hon på tåget kan minsann. Högljutt berättas om att väninnan "är som en blomma", "att han älskar henne" och att hon "lagar god mat" mm. Vi får även höra hur detta låter på kurdiska. Detta kan jag dock inte återge här eftersom jag inte har sådana kunskaper. Detta högljudda rabblande pågår i tjugo minuter.
Ja, jag lovar... jag försökte att inte lyssna men det kändes som om hon satt i mitt knä och berättade högljutt rakt in i mitt öra. Jag VILL INTE höra!!!
På vägen hem hamnar jag mellan två killar. Båda pratar oavbrutet i telefonen under 15 minuter. Eftersom det var två denna gång som pratade rakt in i varsitt öra på mig så vet jag inte vad dom sa. Det blev förmodligen någon typ av kortslutning. Förresten, när jag tänker efter så pratade den ena på ett för mig okänt språk. Vad ska man göra för att få folk att förstå att andra är där och faktiskt hör allting? Ska man ställa sig upp mitt i gången och dra av en riktig brakskit? Kanske ska testa det.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Nu finns en lite mekapär, stor som en tändsticksask, med en rundstrålande laser som stör ut alla mobiler inom 5-8 meter.
Man bara trycker på en liten knapp och blir det en stunds hallåande men sedan är det tyst. Bra va?
En sån ska jag köpa - bara någon ids uppfinna den först :D

Moster Ma sa...

Jag hittar inte ordet som passar till detta du beskriver, alltså mobil/miss/brukets motsvarighet till nikotin/miss/brukets
passiv rökare. Vad heter det?
passiv pladdrare, pratare, tjatare?
Passivt pladder=cancerogent?

Shirouz sa...

Jo, det är ju ett jävla tjat nu för tiden överallt i dessa mobiler...
Vad jag inte begriper är alla telefonsamtal som går ut på att berätta precis var folk är. Vad spelar det för roll? Varför denna exakta positionering hela tiden?
En del samtal kan jag förstå är nödvändiga, men en hel del verkar bara vara till för att folk ska slippa spendera tid för sig själva.

Vi rökare är det synd om, inte bara knäar vi under skattetyngden, utan folk följer efter oss när vi försöker undgå deras sällskap genom att säga "Nu ska jag sträcka på benen och ta en tagg" varvid man får höra "Då följer jag med!"
Nejvars, allvarligt talat, jag tycker man kan lägga några hundratal meter mellan sig och entrédörrar, för det är inte kul att komma ut och få ett rökmoln över sig helt oförhappat.

Och Gubben, uppfinn en direkt! Snälla!:)

Synnøve. sa...

Du Gubben, uppfinn den mackapären så köper jag ett gäng genast.
Satt på ett fik idag och hörde en tonårstjej prata med en väninna.
De diskuterade en kille.
Jag vet precis hur han var i sängen....
Tycker väldans synd om honom måste jag säga. För det vara inga fina ord de använde om den kraken!

Det är ett otyg det där när folk MÅSTE prata i luren hela tiden!
För all del, låt dem göra det, bara jag slipper HÖRA!

Nu väntar kudden på mig. Ska bli gott att lägga ner skallen och sluta de bruna ögonen.

Kramen Synnöve.

Laila sa...

Jag tycker du ska testa med att stoppa in ena änden av nån liten sladd i örat och den andra i en ficka, och sedan kan du gå runt och prata högt om vad du vill. Och när du vill. Ståendes bakom någon i en kö, t ex, kan man plötsligt utbrista i ett ljudligt "Nähä, det menar du inte!!!?" eller annat. Alltid skrämmer man någon.
Jag vet första gången jag råkade ut för nån med en handsfree. Hon stod på ICA med huvudet nere i köttdisken och pratade högt "för sig själv" hela tiden. Jag blev väldigt orolig och vågade inte gå nära, ifall det uppenbarligen störda psykfallet skulle hoppa på mig med sitt snack..

Shirouz sa...

He he! Jag gillar det förslaget! :)
Härom dagen, på tal om folk som talar rakt ut i luften kom jag efter en ung man när han lade ner sina varor i kassen, (eller ung och ung,alla är unga nu i jämförelse med mig, men skit samma...) som högljutt trumpetade ut: Jag är barnledig i helgen, ska iväg och hämta fem flak i Skänninge!" varvid jag inte kunde hålla mig utan synade honom uppifrån och ner med road uppsyn, medan jag mumlade "Det är till att fira ordentligt..." ::)

Anonym sa...

Mobiltelefonerna har blivit en sanitär olägenhet. Andras privata samtal tränger sig in i min privata sfär utan att jag bett om det. Jag VILL INTE HELLER höra folks enfaldiga trams i offentliga miljöer.

Fahima sa...

Jag vill inte höra vad andra pratar om i telefon...problemet är det idag inte går att undvika. Men...visst är det lite komiskt att se alla som går runt och småpratar för sig...tills jag inser att: "Aha, de pratar i mobilen!"

Baronessan sa...

Gubben: Vilken grej! Uppfinn den fort.

Baronessan sa...

MosterMa: Absolut cancerogent!

Baronessan sa...

Shirouz: Absolut kan man gå ifrån en bit men jag menar mer att röken utomhus har plötsligt blivit värre än röken var inomhus förut. På något konstigt sätt.

Baronessan sa...

Synnöve: Absolut plågsamt. Det verkar som om de som pratar i telefonen stänger av allt runtomkring.

Baronessan sa...

Laila: Ha, ha, hon kanske pratade med någon fryst köttbit?

Baronessan sa...

Shirouz: Ja, inget är hemligt längre. Väntar nu bara på att folk ska ha telefonsex med varandra på tågen också.

Baronessan sa...

Tibergsblogg: Välkommen hit! Visst är det jobbigt. De flesta vill heller ingenting utan bara kallpratar för att få tiden att gå.

Baronessan sa...

Fahima: Välkommen hit! Nej man undrar ibland om vissa personer har tappat bort någon vän tills man märker att det finns något i örat.