tisdag 19 april 2011

I mitt bibliotek

Jag läser John Ajvide Lindqvist. Just nu är jag inne på "Hanteringen av odöda". Man är glad att det inte är en bok med doft. Det är mycket kommentarer om vilka lukter som uppstår runt dessa odöda. Eller hur var det nu? Återlevande tror jag att det var. Döda som vaknar upp och vill vara med en andra sväng. Detta är vad jag läser innan jag somnar på nätterna. Inte en enda mardröm har jag haft. Men så är det inte den mest engagerande av JAL:s böcker jag läst heller.
Jag började med "Människohamn" som är JALs 3:e bok och den höll mig fången. Han har ett språk som jag gillar. Annars skulle jag aldrig läsa en bok om vampyrer (andra boken, Låt den rätte komma in) eller om återuppstådda (jodå, så heter det) döingar. Det var yngsta dottern som lurade in mig på detta spår. Men som sagt, jag gillar verkligen hur han skriver. Jag ska läsa dom andra böckerna också som jag fått till låns, men jag tror att jag ska göra ett litet avbrott och läsa något annat efter denna.
Jag hittade en gammal bok av Sven Stolpe i mina gömmor. Den kan det bli. Annars är jag lite inne på att läsa någon diktsamling av Tranströmer. Han har ju varit mycket på tapeten nu som fyllande 80 år. Han har nog en del bra att säga eftersom han är översatt till 50 olika språk! Men diktsamlingar är ju inget man sträckläser direkt. Det var faktiskt väldigt länge sen som jag läste någon dikt så det är väl på tiden.
Det trodde ni inte va? Att jag - som skrattar ihjäl mig åt seriemagasin som Ernie och Larsson, läser dikter. Men så är det. Bara författaren ifråga lyckas fånga mitt intresse. Orden ska liksom flyta framåt och bli till en liten bäck som rinner igenom mina sinnen. Var inte det poetiskt så det räcker och blir över? Men snart är det högsommar och då ska det läsas deckare jädrar anamma.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

oumberligating sa...

Jadu Baronessan! Du är min "tjej" du! Du gillar poesi och Larsson, det är en fantastiskt "livskombination" och skapar en viss människotyp, en helt Oumberlig människotyp, sådana som ser lite "längre" än de flesta, sådana som känner lite extra, sådana som lever och lider lite extra.......
Oumberlige Peter fick en "känsla" efter att ha läst detta fina inlägg och fick lust att skriva en rad........
Kram ifrån Oumberlige Peter!
PS: Min äldsta son är singel är någon av dina Döttrar till salu?
Vi Vikingar betalar alltid bra...då blir vi ju "släkt"!Tror att vi som Svärföräldrar skulle trivas mycket bra tillsammans...för det är ju ändå det viktigaste när man ska fira Jul ihop hela "tjocka släkten"!

Baronessan sa...

Peter: Oumbärlig människotyp - jo, jag tackar jag. Det var fina ord från en oumbärlig viking :) Angående döttrarna så är du för sent ute. Synd att du inte sagt något tidigare för jag kunde ha användning för några kameler... nä, vänta nu. Det var inte vikingarna det. Hm...
Men ang. julen så kan vi väl fira jul ihop ändå. Varför ska man låta traditioner och ingift släkt hindra vänskap ;)

Goran van Den Buske sa...

Sven Stolpe..Denna ultrareaktionära gigant. Klart underhållande, dock. Visste du han var morfar till Alex Schulman?

Baronessan sa...

GvDB: Ja, det visste jag ju men hade glömt igen :) Tack för påminnelsen för jag hade ju även tänkt plöja igenom nämnda Alex senaste.

Shirouz sa...

Jojomen, det trodde jag! Lite förvånad blev jag dock när jag kom hit, för idag hittade jag en av mina poesiböcker och lade upp en dikt av Bo Bergman. Och jag gillar Larsson också :)