torsdag 5 maj 2011

Jag måste ha zon-fel

Eftersom jag varit inne hos Livsnjutaren och kollat på hennes odlingar (vilket gör att jag blir totalt svett) så funderade jag på det där med zonindelning. Livsnjutaren bor i zon 4 och se på fan... det gör jag också! Detta har jag fått klart för mig efter att ha tittat på kartan över zonindelningar hos Riksförbundet Svensk Trädgård. Jag blev helt paff. Här har man gått omkring i hela sitt liv och trott att det liksom gått spikraka streck tvärs över Sverige, med dessa indelningar. Men på den här kartan liksom svänger det hit och dit lite hursomhelst nästan.
Hos mig ser det ut att vara zon 4 med ett stänk av zon 3 till och med. Men ingen regel utan undantag och undantaget är där jag bor! Svalängen. När vi flyttade hit trodde vi att det var svalor som gett namnet, men det är ju naturligtvis svalt här. Undrar varför det inte blev döpt till blåsängen för det hade stämt rätt bra.
Jag har också försökt att, om inte odla, så i alla fall få något att växa. Men jag strider med nordanvindar, sorkar, rådjur, löss och framför allt - lera. Så jag lägger ner. Det som trivs hos mig är pioner och svart aronia. Det är jag glad för. Jag experimenterar inte så mycket längre. Jag sitter på trappan med katterna och kollar på det som växer och nu och då rycker jag bort ett litet ogräs. Sen kanske jag lägger mig lite bredvid Frazze i syrenbersån. Mmmmmmmm.....
Annat som trivs hos mig är tistlar och det är inte så konstigt. Innan det blev byggt här så var det en äng full av tistlar. Vad sa ni nu då? Men vad ska man ha tistlar till? Man kanske kan göra någon typ av spikmatta fast med taggar istället för spikar. Eller trycka dom mot sina läppar så dom blir så där fluffiga och fina - utan Restylane. Det kanske tränger fram lite blod också så blir dom röda till på köpet. Jaha... nu ska jag nog lägga mig tror jag innan det blir fler tokigheter.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

lilah sa...

Halledudanedå, Frazze är visst en riktig naturälskare, där han ligger och riktigt omfamnar Moder Jord! :-)

Baronessan sa...

Lilah: Det är han men han vill gärna ha sällskap utomhus den fulingen :)

Laila sa...

Men det förstår man väl! Han är ju den borne fotomodellen! Det är ju ingen idé att ligga och visa upp sig i olika ställningar och se fin ut, om ingen lägger märke till en och helst tar foto?

Baronessan sa...

Laila: Tänk så rätt du har. Han är lite svår att fota för han är så vit på nosen och bröstet.

Baronessan sa...

Lilah: Ja, här hade jag ju redan svarat något men det försvann tack vare Blogger :(