tisdag 10 maj 2011

Say after me - talgoxe

Jag var hemma hos mitt barnbarn härom dagen. Hon babblar på om det mesta. 2 år och 5 månader har hon blivit och jag blir förvånad när hur hon pratar. Dagispersonalen säger att dom har långa diskussioner och det förstår jag. Jag gungade henne i gungan och så säger hon: "jag hör kyrkklockan, mormor". Först trodde jag att jag hört fel för jag hörde inga klockor och jag tänkte att vet hon vad kyrkklocka är. Men så lyssnade jag efter och mycket riktigt. Kyrkklockan bångade på långt borta.
Hon berättade sedan om katten Bolla som jagat upp en ekorre i trädet. Plötsligt säger hon: "jag såg en talgoxe igår". "Gjorde du" säger jag och sen tänker jag - sa ungen talgoxe? Hon sa inte fågel utan hon sa talgoxe. Naturligtvis är det någon av föräldrarna som pekat ut fågeln i fråga men att ändå memorera själva namnet.
Vart vill jag nu komma med detta? Skryta om sitt barnbarn? Jajamensan! Nä, men hur ska jag nu kunna svära som jag brukar? Hur ska jag kunna släppa lös all min ironi. Visste ni förresten att Talgoxe heter Great Tit på engelska. Bara en sån sak.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jo det gäller att tänka sig för med barnbarnen, de suger i sig all kunskap som bjuds :)

Emileitha sa...

Visst är det underbart med barnbarn.
Jag är stolt mormor till en 5 åring kille med helt otroligt ordförråd på 3 språk (finska, engelska o svenska)
Kan inte fatta hur han kan tom tolka åt mig när jag inte fattar nåt.
Sedan en underbar tjej som fyller 4, om 4 månader.Hon vill också kunna lika mycket.
Vilka djupa diskussioner vi har
de käraste små människorna.

Synnøve. sa...

Ungar kan förvåna och glädja. Grannkillen var lika dan i den ålder. Man satt och hade långa samtal med honom. Nu fyller han snart 5 och är pratgladare än pratgladast. Får föreläsningar om hur traktorn funkar med så agregatet på. Hvarför det är smalare hjul på traktorn de sprutar ogräsmedel med än, den de plöjer med osv....

Ditt barnbarn kommer bli likadan. Det känner jag på mig.
Men det är bara att tacka och ta emot.

Nu ska jag sätta mig i solen och må gott en stund.
Kramen Synnöve.

lilah sa...

Jag förstår både din förvåning och ditt behov av att "skryta" lite! :-)
Snart kan ni ha djupare diskussioner om världspolitiken, eller åtminstone inrikespolitiken - och lyssna noga, för hon kan ha stora lösningar av problemen!

Sedan får ni ha en liten afton med ironins betydelse också. :-)

Javisst Great tit och blue tit... och sedan har vi Little T & A med Rolling Stones. Fråga mig inte vad det har med fåglar att göra... ;-)

Baronessan sa...

Tant Björn: Ja, dom gör ju det och ibland glömmer jag det. Vi får hoppas att hon är förståndig och silar lite.

Baronessan sa...

Emileitha: Tre språk, det var inte dåligt! Men det är ju så om dom får lära sig tidigt. Går rätt in. Tänk om man hade den kapaciteten.

Baronessan sa...

Synne: Ja, ibland kan dom babbla på så öronen kroknar. Minns mitt brorsbarn som pratade oavbrutet. Tror han pratade även i sömnen :)

Baronessan sa...

Lilah: Ja, det kan hända eller så blir hon helt tyst. Återstår att se. Var tvungen att kolla den där Lilla T&A. Har faktiskt aldrig hört den!

Laila sa...

Fjärde gången gillt?

Jaha, nu försöker vi igen då. Har försökt kommentera här två gånger nu, men "okänt fel" uppstår när jag skickar iväg den. Nästan lika frustrerande som allt som har att göra med -kassan.

Ville bara säga att Little T & A står för "Little tits and ass" och sjungs av Keith Richard. tror den finns på albumet Tattoo you? :-))

Baronessan sa...

Laila: Jo, jag gick in och lyssnade på den faktiskt. Men var det verkligen Keith som sjöng? Måste lyssna igen.