måndag 8 augusti 2011

Läsa bör man annars... blir det tråkigt

Oj, jag måste ju göra ett inlägg till! Intresseklubben antecknar. Jag skrev ju om att jag skulle försöka vidga mina vyer angående bokvalet denna sommar. Jag är ju vanligen en deckarälskare och håller mig dessutom gärna till de författare jag är van vid och gillar. Men dom hinner ju inte skriva nya lika fort som en annan läser så jag ville prova på något nytt.
De böcker jag läste under våren var dock inte någon deckare utan John Ajvide Lindqvists "Människohamn". Den blev jag helt betagen av fast den är otäck. Språket är helt underbart. Därför fick jag alla hans böcker av min yngsta dotter. Där har jag nu betat av både "Låt den rätte komma in" och "Hanteringen av odöda". Inte lika bra som den första anser jag men absolut läsvärda, men otäcka som tusan förstås. Resten av J.A.L. får vänta ett tag.
, från dessa gick jag sedan över till deckare igen och läste "Någon sorts frid" av Camilla Grebe och Åsa Träff. Kanonbok! Dessa två kommer det att läsas mer av det är garanterat!
Sen ville jag ha tag i något helt annat. Hittade en bok av Caroline L Jensen som heter "Fru Bengtssons andliga uppvaknande". Innehåll:  En komediroman om gamla testamentet, de tio budorden, och om vad som kan hända när en helt vanlig hemmafru möter Gud i sitt badkar, och Satan på andra sidan villaförortsgatan. Otroligt underhållande även för en sån agnostiker som mig. 
Efter denna har jag sedan plöjt Roslund och Hellström. Och om man tycker att John Ajvide är otäck så är detta ännu otäckare för det är verklighet. Alltså verklighet men inte sann händelse. Särskilt handlingen i boken "Odjuret". Burrrrr! Jag har även läst "Box 21" av samma författare. Båda väldigt bra skrivna.
Nu väntar följande böcker: "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson. Den har jag hört så mycket om så den har jag stora förväntningar på. Hoppas jag inte blir besviken. Den andra boken är Jonas Gardells "Jenny". Den VET jag kommer att vara bra för hittills har jag inte läst något dåligt av Gardell! (Trodde jag läst alla förresten).
För att inte tråkas ut av att läsa en bok i taget, så brukar jag köra lite dubbelt på sommaren. En på-dagen-bok och en somna-in-bok. På-dagen-boken är just nu Gösta Gustaf-Jansons "Mosters Millioner". Den har några år på nacken. Utgavs 1978 och jag hittade den på en loppis till min stora glädje. Gösta tillhör mina favoriter tillsammans med Bo Balderson. Gösta har även trotts vara just Bo Balderson som ju är en pseudonym, men jag undrar jag.
Har just uppmanat Gubbe att köpa boken "Partiledaren avgår med döden" av Balderson på Tradera. Det är den enda boken som saknas i min Balderson-samling. Vilken lycka att hitta en som man inte läst! Men sen finns det inte fler, snyft! Men man kan läsa dom om och om och om igen och det är lika roligt och underhållande varenda gång!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Livsnjutaren sa...

Ojoj vad du hinner läsa. Hinner inget sådant här känns det som. Men snart är det vinter och snö. Då ska jag kura upp i soffan med bok. Bra med dina tips/Fia,

Tantaluran sa...

Lever den där Balderson? I så fall kan du ju maila och be honom skriva några fler böcker!

Baronessan sa...

Fia: Ja, jag blev själv förvånad när jag såg vad jag skrivit. Men jag är periodare på det mesta - även läsning. Rätt som det är blir det ingen läsning alls. :)

Baronessan sa...

Tantaluran: Kruxet är ju att det är ingen som vet vem det är. Utom möjligen bokförlaget då. Inget skrivet sedan 90 så chansen är nog lika med noll.

Shirouz sa...

Ja, visst är han rysansvärt härligt otäck Ajvide? Och, gillar du också Gösta Gustaf-Janson? Jag har läst alla hans böcker,men det är länge sedan så jag ska kanske ta en runda snart igen. Roslund och Hellström har jag inte läst än, men det ska jag.
Hundraåringen tyckte jag om, jag tror att jag gillar att den är lite skriven som Piratens böcker (fast, ingen slår Piraten på händerna, för den mannen kunde skriva underbart bra, tycker jag.)
Och åh! Har du alla böckerna av Bo Balderson nu? Avis här! :)