lördag 17 mars 2012

Ctenocephalides felis - Lopphelvete

Vet ni vad det här är? Jo det är en Ctenocephalides felis eller som vi säger, kattloppa. En ganska otrevlig krabat som gör att man funderar på om det här med katt är så jävla roligt. Men... dom går inte bara på katter utan på hundar och pälsdjur i allmänhet.
Jag vill inte påstå att jag är ett pälsdjur, även om jag har en rejäl kalufs och hår på flera ställen där jag inte behöver, men dom gillar även mig!
Dessa loppor måste smaka först om man duger. Sen suger dom i sig allt vad dom kan. Jag är med andra ord god. Här ser ni min axel på bilden där loppan har haft frukost. Det kliar som satan, men inte så länge.
(Lika bra man vänjer sig. Vägglössen är ju tillbaka och sprider sig som pesten har jag hört. Har läst att dom kan spridas - förutom i resbagage - med secondhand-saker. Är det därför det heter loppis?)
Ska jag skylla på någon så är det Gusten. Han far som en rabiat ekorre mellan möblerna emellanåt. Han är alltså också god.
Det här är sånt som händer emellanåt. Särskilt på våren. Jag har sagt till Gusten att han får hålla sig ute när han har loppor i pälsen men han är lite korkad och fattar taskigt.
När jag läst på nätet om loppan så står det på en sida att man ska lokalisera om katten har loppor (som om man inte redan begripit det när man blivit biten) schamponera densamma (katten alltså, inte loppan!) samt smeta på något loppgift. Efter detta ska man sanera sängkläder, dammsuga alla mjuka saker 2 ggr/dag, torka av alla hårda ytor och sen...gasa huset!
Jaha ja, och sen går katten ut och hämtar nya loppor. Vi har det här problemet emellanåt. Det kommer någon loppa och sen är det lugnt. Inte fan gasar vi huset. Eller så räcker det kanske med våra naturliga gaser. Gubbe föreslår att vi ska äta bönor och ärtsoppa till middag.
I skrivande stund ligger lopphögen på min arm. Han har ingen skam i kroppen den och jag älskar honom ändå.

Slut från naturrutan.
PS. Nu har det slutat klia!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

15 kommentarer:

Renée sa...

HAHA, jag skulle kunna komma till er och gasa för min mage slår just nu alla rekord! Hoppas dom små jävlarna försvinner, dom och fästingarna och dessa jäkla mördarsniglar, grrrrr...

Livsnjutaren sa...

Nä men fy!!! Hade jag ingen aning om att vi kunde få. Hoppas dom försvinner snabbt. Kram /Fia.

Baronessan sa...

Ja, kom hit så kan vi gasa tillsammans. Vi kanske kan utrota både det ena och det andra :D

Baronessan sa...

Jo då, det finns så mycket rara djur i vår herres hage så hälften kunde vara nog. Kram på dig!

Anonym sa...

Inte visste jag att man kunde få av djur........

margareta

Baronessan sa...

Tyvärr är det så. Tycker ju att dom kunde behålla dom själva :)

Monkan sa...

Aj aj, det låter inte roligt, och ja, hur är det med loppisgrejer, är de loppiga...? Jag köpte två lampskärmar på loppis för några veckor sen och bävar för det värsta. Men hellre vägglöss än bloggspammare kanske... Vad lopporna och vägglössen är ute efter är ju uppenbart, blod! men vad vill spammarna?! Vissa vill plantera ut sin länk på massor med ställen, men de anonyma, som t.om fastnar i skräpfiltret?

Skickligt att schamponera bara katten men inte lopporna, är det för att de inte ska får shampo i ögonen kanske ;)

Helena sa...

OMG, är det därför det heter loppis!?!?!? Hahaha!! :)

Men kollar du så kattstackarn inte har fler än nån enstaka också? Kan inte vara roligt med sånt kliande...

Baronessan sa...

Ja, det är tydligen därifrån namnet kommer. Att gamla kläder skulle innehålla loppor.
Spammare vill bara förstöra bara för att dom kan. Dom har liksom inget annat för sig.
Klart man inte vill slösa schampo på lopporna. Den är säkert svindyr. :)

Baronessan sa...

Jag behöver inte kolla. Det märks på hans sinnestillstånd. Nu är han lugn som en filbunke :)

Carina sa...

Uäää vad äckligt. Men reser gör man ändå :-P
Loppis ska jag inte börja med då ;-)
Katten gav jag ju bort. Men nog får jag sådana däR saker som kliar ibland iaf. Allergisk mot kvalster och det kanske ger samma symtom vad vet jag.

Fru Gårman sa...

Du kan ju alltid ha loppis?

Baronessan sa...

Om jag inte misstar mig så finns det väl en hund i din närhet. Han kan också släpa runt på dessa filurer. Men du kanske inte är god :)

Baronessan sa...

Tack för tipset! Hur många vill du köpa?

winnerhorse sa...

Hej,


Kul att läsa ikapp lite, här inne hos dej. De där loppbetten känne r jag igen. Min gamla lekamen låter dom vara men mellersta dotterns gillar dom. Mycket! Hur gör man med katterna. Kan man verkligen schamponera dem? Undrar en annan kattälskande loppmorsa.