onsdag 11 april 2012

Ättestupa à la 2000-talet

Modern fick härom dagen för sig att värma något på spisen. PANG! sa det och sen funkade inte spisen. Bara en liten platta kunde hon få lite värme på. Jag tog med mig "händige herrn" = Gubbe och åkte dit för att kolla elen. Gubbe vred på plattan och vips... så tändes lampan över köksbordet! Nu kunde han ju inte göra något åt detta då elskåpet satt utanför och var låst!
En manlig representant från hemtjänsten (som kollar till modern 2 ggr/dag) hade varit där och då ringt till fastighetsbolaget, men eftersom det var Påskhelg så skulle ingen komma förrän efter helgen. Men det finns ju jour och varför han inte ringde dit är en gåta. Det blev ju även kallt i lägenheten.
Därför tog jag själv kontakt med fastighetsbolaget eftersom ingen kommit fastän det var efter helgen. Dom sa direkt sa att spisen var uråldrig och att hon skulle få en ny. Hon skulle också genast skicka ut en snubbe att titta till det hela och han skulle ha med en lapp som skulle kryssas i och skrivas under för att få en ny spis. Men när jag tänker efter så kanske det inte behövs, för man kanske kan starta spisen genom att trycka på lysknappen. Jag provade aldrig.
Nu har fastighetsskötaren varit på plats och återställt elen. Jag frågade modern om han sagt något om spisen men han hade inte sagt någonting. Detta får mig att tro att om hon går dit och drar på spisen så kommer samma sak att hända igen. Därför sa jag till modern att ge fan i spisen. Man kan även undra varför dom inte bara kunde ta dit en ny spis på en gång. Sen frågade jag om hon fått någon lapp att fylla i. "Ja, han la något på bordet, men jag ser ju inget" svarade hon.
Bra ordnat det här. Återigen tur att det finns anhöriga som kollar upp. Det är ju inte så jävla underligt att en och annan gamling bränner upp sina lägenheter och sig själva. Det kanske är en modern variant av ättestupan.
Nu har jag sagt till modern att be någon av till-tittarna att kryssa i och skicka iväg lappen, men vi får väl se hur det går med det. Sen får vi hoppas att det kommer en "vanlig" spis och inte någon ny jävlaranammavariant, så det kan finnas någon mikroskopisk chans att modern kan förstå sig på den genom att känna sig fram.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Herta sa...

Bedrövligt. Hoppas att Din mor nu har fått en ny spis.

Bitten sa...

Nä, det är inte lätt för oss som är vid nästan full vigör och för gamla är det ju naturligtvis ännu värre. Gamlingar som har anhöriga som kan hjälpa till är lyckligt lottade.

Renée sa...

Tänk om folk kunde stanna i en sekund och TÄNKA! Fan vad förbannad man blir...

Baronessan sa...

Inte än. Så fort går det minsann inte. Jag får väl ta dit en sån där liten spisplatta i värsta fall.

Baronessan sa...

Du har så rätt. Hoppas vi aldrig blir gamla ;)

Baronessan sa...

Finns inte tid till att tänka. Bråttom, bråttom.

oumberligating sa...

Äntligen har jag lite tid över och kan läsa fler inlägg på raken i din underbara och livsbejakande blogg (Hm..kan man verkligen skriva så då det handlar om bl a hemtjänst och gamla människor?)
Ja du fattar vad jag menar!
Alltid trevligt att vara på besök hos "dig" i Cyberrummet!
Ha en fin fortsatt vecka!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

Helena sa...

Fattar inte hur den kopplingen ens kan göras? Tända lampan med spisen? Måste ha brunnit i någon ledning där. Och även hos trögisarna som inte fixar värmen över helgen.

Baronessan sa...

Tack o du oumbärlige :) Kram!

Baronessan sa...

Jag blev själv smått chockad, men Gubbe som sett det mesta sa bara lugnt "det måste vara en fas". Just brand är ju det man är rädd för.