söndag 24 juni 2012

Mina randiga rovdjur

Innanför våra verandadörrar finns en "mygg-dörr" som Gubbe och jag har gjort. Vi brukar ha den yttre dörren öppen på ena sidan så katterna kan gå ut och in på glasverandan. Dom har nämligen en liten lucka i den inre dörren med en spetsgardin för. Mellan dessa dörrar fick vi inneboende för ett tag sedan. Jag som gillar getingar blev glad. Det är ju helt fantastiskt vilka byggare dessa insekter är!
Å dom byggde, och dom byggde, och dom byggde. Den var så fin, men jag insåg att det finns ju fler än jag som skulle gå igenom den där mygg-dörren och alla är inte förtjusta i getingar. Dessutom flög getingarna ofta fel när man öppnade och förirrade sig in på verandan. Med tungt hjärta insåg jag att jag var tvungen att ta bort deras bo.
Jag petade ner boet och naturligtvis blev det ett himla liv. Hela luften var full av getingar och jag stod där på trappen mitt ibland allt surr och kände mig bedrövad. Jag sa förlåt flera gånger, men jag är inte säker på att dom hörde. Säkert hade dom inte brytt sig heller. Dom hade ju fullt upp med att kolla upp vad som hänt.
Dom flög runt, runt, runt och det såg ut som om dom genast försökte bygga upp boet igen. Därför sprayade Gubbe med lite insektsspray. Just när inga getingar var där alltså!
Jag lämnade platsen en stund och när jag kom tillbaka var det helt tomt på getingar. Jag gick upp på trappen och in på verandan och där...... var alla getingarna! Jag bara stod där, medan dom flög runt, runt och jag sa högt "hur fan kom ni in hit?" Jag kollade runt. Alla fönster var stängda inklusive nätdörren, men lik förbannat var ALLA getingarna där inne!
Jag har inte helt koll på getingar, men kanske var det drottningen som hittade in via "kattluckan" och dom andra hängde på. Dom följer väl alltid sin drottning. Särskilt om något händer, eller?
Jag öppnade i alla fall alla fönster och dörrar och efter en stund hade alla flugit iväg. Nu har jag inte sett en enda geting, men jag hoppas att dom inte är så sura på mig så dom försvunnit helt härifrån, för det skulle göra mig väldans ledsen. Men det kanske är lika bra att dom inte fick bo kvar, för det kan tydligen bli tusentals getingar i ett bo och det hade kanske blivit i mesta laget.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

14 kommentarer:

Helena sa...

Men...gillar du att bli stucken också?!

Renée sa...

Att du inte blev stucken?

Baronessan sa...

Nej, det är ju inte så skönt, men det händer ytterst sällan. Bara om någon råkat komma i kläm.

Baronessan sa...

Nä, jag viftar inte. Inte ens om dom sätter sig på min näsa :) Jag tror att dom gillar mig också :D (eller snarare gjorde...)

Laila sa...

Jag minns när jag råkade gå över ett jordgetingbo (utan att jag visste det) och en hel svärm flög upp under kjolen. Det var sommar och jag var barbent under en lång sån där skrynkelkjol från Indiska (- det var modernt då på åttitalet.)
Getingarna hittade inte ut från alla rynkor i kjolen och det var LIIITE svårt att låta bli att vifta och skrika då! Jag viftade med kjolen allt jag kunde för att de skulle försvinna därifrån och sprang gallskrikande iväg. För ONT gjorde det. Jag räknade senare till 13 stycken getingstick på benen!

Jag är absolut inte hysterisk över att det kommer en geting eller två i närheten av mig och brukar le överseende åt min mor som viftar och har sig. Men låta dem bygga bo av mitt hus: NEJ. Jag sabbar inte djurens hus om de inte sabbar mitt. Det är en deal jag har. Grävlingar som gräver bort murstock och förstör husgrund, getingar som äter trä och gör att jag måste anlita snickare till slut, och stackmyror som invaderar mitt hem när de har en jättestack ute på tomten att vara i...
Då förklarar jag krig! ;-)

Anonym sa...

Bina följer alltid sin drottning. Säker var det kattluckan där hon såg en möjlighet!

margareta

Synnøve. sa...

Så skönt det är borta nu.... Tänk om någon som kommer på besök hos dig är allergisk och blir stucken.... då är rätt på sjukhus...
Men det är som du säger, de är fantastiska byggare.
kram Synnöve.

Baronessan sa...

Vilken himla otur, men det måste ha sett roligt ut :) Kan tänka mig att det gjorde ont med 13 stycken stick. Blev du inte sjuk?
Jag förstår att du krigar. Men du har väl ett sånt där mysigt hus som alla vill bo i :)

Baronessan sa...

Jag tror också det, även om det inte var bin ;)

Baronessan sa...

Nej, det är ju verkligen inte roligt för dom som är allergiska. Som tur är tillhör jag inte den skaran. Kram!

Emileitha sa...

Visst är de duktiga byggare, har haft bon på balkongen, vinden, o andra platser.. vill inte ha för nära .. får stora bulor redan av mygg så hur jobbigt kan det vara att bli stucken av en geting..Nej tack. Du är modig...

Baronessan sa...

Fast... myggorna sticks för att dricka blod. Getingarna sticks bara när dom försvarar sig. Dessutom kliar myggbetten hur länge som helst. Det kan jag bli galen på. Ett getingsting gör ondare men går ganska snabbt över.

Ninja sa...

Det är inte kul när de bygger bo på fel ställe....

Baronessan sa...

Hej Ninja!
Nej, jag insåg ju det... :)