onsdag 19 september 2012

Supportsamtal från Windows

Igår fick jag ett utrikiskt telefonsamtal. Eller snarare två, men det första bröts och sen tog det några timmar till nästa. En man (vars namn jag glömt trots att han sa det säkert åtta gånger, vi kan kalla honom Stone) säger på bruten engelska att han ringer från Windows. Han säger inte Microsoft utan Windows. Det hörs jättedåligt och det gör ju inte saken bättre att han bryter på något indiskt språk låter det som, men det är något om att jag måste starta upp min dator för det är något med virus och servrar. "Varför då" säger jag (fast på engelska förstås) följt av "jag hör dig inte, skicka ett mail".
Men karln låter desperat och gafflar om "trust me". Man kan tro att jag har hackat mig in i Pentagon. Men det tror jag inte att jag har ens i mina mest förvirrade stunder, för såna kunskaper har jag inte.
Stone gastar på i andra änden om att jag måste starta upp min dator. Han ska sedan guida mig vidare för att HJÄLPA MIG! Tänk jag visste inte att jag behövde hjälp och dårfinken vill att jag släpper in honom i min dator.
Windows
Jag sätter mig vid datorn och han börjar meddela webadressen jag ska gå in på: fastsupport.com. Det tar en jävla tid med en som pratar knackig engelska med en röst jag knappt hör.
"Tryck på enter" gastar Stone i andra änden. "Ett ögonblick" säger jag för inte fan tänker jag trycka på enter. Istället googlar jag på namnet och får naturligtvis upp varningar. I andra änden fortsätter han att gasta "have you pressed enter, have you pressed enter..."
"Nej , men jag har googlat och det här är en bluff" säger jag. Det blir tyst i luren för en stund sen säger han något ohörbart samt frågar varför jag inte lagt på luren i så fall, och då gör jag det.
Att dom bara orkar. Men det finns väl en och annan som går på sånt, men jag är ju en skeptiker ända ut i tånaglarna så jag kollar alltid först. Sen skulle ju Microsoft aldrig bete sig på det viset, så det var inte så svårt att begripa att det var en bluff. Men det var ändå ganska roligt.
Nästa gång det händer ska jag säga "men va kul, jobbar du också där".

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

14 kommentarer:

Synnøve. sa...

Det här var jättekul att läsa... Tror jag fick samma samtal igår... Men det var en kvinna..
044... nått började telefon nr med...
Efter att jag svarat säger hon med pipig stämma "madam, can you hear me......och det kunde jag ju.. Hon frågar då efter maken. Med både hans för och efternamn... No säger han är inte hemma! Goodby! så slänger jag på luren.... Det är då fanken att man inte hann ta numret!

Baronessan sa...

Jaså, dom är så på hugget :) Själv fick jag inget nummer att notera. Hemligt - bara det är ju skumt.

Renée sa...

De har ringt både mig och min granne... Vad tror de att de är för något? Vem fan går på detta? INGEN hoppas jag verkligen för dessa människor skulle låsas in och aldrig släppas ut igen!!!

Fru Venus sa...

Jag har fortfarande inte förstått om det verkligen är värt mödan för dom?

Anonym sa...

ha ha jojo dom är på hugget!

Baronessan sa...

Jodå, det finns dom som gör det. Tyvärr hjälper det inte ens att skicka polisen på dom.

Baronessan sa...

Jodå, om du bara skriver in det han säger via en inloggning så speglar han din dator. Betalar du sedan något med ditt kontokort via nätet, så är det snart tomt. Nu och då så träffar dom på någon som verkligen HAR pengar.

Baronessan sa...

Att dom är!

Tantaluran sa...

Jösses vad massa konstiga människor du pratar med! Tur du har mig säger jag bara. En helt VANLIG person!

Tantaluran sa...

Fru Venus förståååååår inte sånt där - vet minsann!

Baronessan sa...

Så pass :)

Baronessan sa...

Nja, så helt vanlig är du ju inte för du är ju MIN KOMPIS och det är inte alla som är det!

lilah sa...

Ja de är inte kloka! Numret är ju från en dataserver så det är ingen ide att försöka spåra. Det är väldigt sällan jag orkar göra mer än slänga på luren, men någon gång har jag svarat: "I'm sorry you have virus, because I don't."
Ibland brukar jag babbla på på svenska o låtsas att jag inte kan ett ord engelska. Det lustiga där, är att de liksom inte ger sig ändå! Skrattretande.
Och man KAN faktiskt inte fatta att folk verkligen kan gå på det där och glatt och villigt lämna ut både inloggningsuppgifter och kontonummer!!

Och framför allt - när tror ni den dagen kommer när "Windows" (dvs ett operativsystem), eller kanske snarare att någon från Microsoft då, skulle RINGA UPP ALLA DATORANVÄNDARE i alla länder, för att meddela att de har fått ett virus!!!??? Hela den idén är ju fullkomligt absurd!

Baronessan sa...

Det är väl den där envisa hetsen som får folk att flippa ur kanske. Kul idé det där att inte kunna svara på engelska. Ska jag testa nästa gång :)