söndag 2 september 2012

Tidszoner

Jag försöker emellanåt sova utan sömntablett. Funkar inte. Särskilt inte häromdagen, men då hade jag en fullmåne att skylla på. I en tidning läste jag hur man under tre veckor kan få ordning på sitt sovande.
Först ska man dokumentera hur man sover. Skriva ner när man lägger sig, när man vaknar och när man somnar på natten. Jag är skeptisk. Hur ska jag kunna skriva när jag har somnat?
När man sen har noterat vaken- och sovtid i en vecka ska man lägga ihop antal sovtimmar. Om du då har sovit i genomsnitt 6 timmar men legat i sängen i 8 så ska du nästa vecka bara tillbringa 6 timmar i sängen. Resonemanget går ut på att du ju ändå inte sover mer än dessa 6 timmar.
Jaha, okej, men jag lär ju ändå ha problem med att somna om när jag vaknar på natten, eftersom det är det som är själva problemet.
Nåväl, när du lagt dig och inte somnat inom 20 minuter (hej och hå) så ska du gå upp ur sängen igen och vänta på att du blir sömnig! Under den tiden ska du inte tända ljuset och inte göra något som gör att du går upp i varv.
Okej, så jag ska alltså vanka runt i mörkret på nätterna när jag inte kan sova? Jag ser redan framför mig hur jag går omkring och tjongar in i väggar och ramlar nedför trappen. Jag är ju ingen sömndoktor, men nog tror jag att det kommer att göra mig ännu mer vaken.
sluttampen står det att om du har långvariga sömnproblem (räknas 25 år som långvariga?) så ska du kontakta din husläkare. Ha, ha, ha, ha, ha..... ja, ni vet ju vad jag tycker. Jag vet även vad dom gör. Ger en sömntabletter.
Omskman
Kambodjavärme
Nej, jag är fel i tiden. Ska jag sova mellan 22 och 6 så sover jag uselt. Om jag däremot sover mellan 3 och 11 så sover jag! Jag är förmodligen född i fel tidszon. Min sömntid passar bättre i Kambodja eller Omsk. Då ska vi se vilket vi ska välja. I Kambodja kan det bli sådär 40 grader på plussidan och Omsk kan dra iväg till samma siffra men på minusskalan. Jag vet inte vilket som är värst. Jag gillar varken kyla eller hetta. Det ska vara lagom! Jag får nog stanna där jag är och äta mina piller.

6 kommentarer:

Anonym sa...

OCH du har sovit bra, förstår jag!

Tackar tackar musik på Blidösundbåten är sånt jag oxå gillar.

margareta

Laila sa...

Härligt!

Men sömnproblemen är jobbiga! Jag hade väldeliga problem med att vakna typ kl 3 och sedan inte kunna somna om förrän när klockan ringde. Det varade nog ett år, det första året av mitt klimakterie (är det inte ett äckligt ord??!)

Det har dock bättrat sig nu och det är bara om jag är oroad eller stressad över nåt, som jag har svårt att sova nu.
Men jag känner fortfarande av värmevågorna som gör att man riktigt kokar och blir ilsken som en bålgeting, men de kommer inte alls lika ofta nu och går över fortare...

Baronessan sa...

Ja eftersom det blev väldans sent så sov jag skapligt :)

Baronessan sa...

Själv har jag lärt mig att slappna av, andas rätt och inte fundera, men jag sover inte ändå. Det är bara att gilla läget.
Klimakterie är ett djävulskt ord och ännu djävulskare att ha.

oumberligating sa...

Härligt mustigt och fylligt och fint inlägg av dig som vanligt!
Inga sömn problem här inte, kan sova var som helst och under vilka omständigheter som helst....kanske ska jag ge ut en bok om platser och ställen på där jag tagit mig en tupplur?
Det fanns en vind en gång på ett gammalt nu rivet sjukhus här i Stockholm, där sommarjobbade jag på städet för en evighet sedan, där sov jag så gott att jag faktiskt kan drömma om hur härligt det var att sova där....på betald arbetstid dessutom! Får nog bli ett inlägg om det hela...kanske i morgon...rätt kul faktiskt!
Ha en fin fortsatt vecka!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

Baronessan sa...

Äsch då, nu tar du väl i ;)
Ja, skriv en bok så kanske jag kan få något bra tips på sovställen. Annars är det ju inte så svårt att somna på dagtid. Det är de där nattliga försöken som tar emot.
Kram på dig!