tisdag 2 oktober 2012

Hjärndöda antikmagasinets kaffestund

Ibland dyker det upp det mest underliga i den här så kallade hjärnan jag har under kalufsen. Den här gången var det en liten vers. En sån där som man skrev i sina vänners böcker när man var liten.
Jag ska sitta i ditt minne på en liten, liten pinne
men om pinnen den går av, vill jag ändå sitta kvar.
Vem hittade på dessa fantastiska rim? Varför skulle man vilja/kunna sitta på en pinne i ett minne? Och hur fan skulle jag kunna sitta kvar om pinnen går av? Och varför vill dom bo i mitt huvud?  Dessutom rimmar det inte. Det gör mig mest irriterad.
Poesialbum hette det visst. Jag minns inte ens hur dom såg ut. Sånt gör man inte nu för tiden. Nu tar man kort på (/med) varandra med mobilen. Sen behåller man bilden så länge man är sams. Eller lägger ut på Facebook till allmän beskådan för evinnerliga tider.
Nu dök det plötsligt upp en hemsk gammal låt i huvudet också.
Ska vi plocka körsbär i min trädgård
du och ja´
ooa, ooa, ooa
Nu har jag googlat på den och först nu först förstår jag varför man spelat skiten över huvud taget. Läs här. Sångröst var tydligen inte på modet. Hela låten går i svaj. Usch, hur kunde hon släppas in och varför får man sånt i huvudet? För mycket plats där inne antagligen. Vill ni höra eländet på tuben så klicka HÄR.

Som vanligt kastar sig mina (2) grå celler över till något helt annat. Nu ska ni nu få se vad jag köpt på loppis. En emaljerad kaffekanna! Jag har varit på jakt efter en sådan ett tag. Så länge faktiskt så jag glömde bort det. Och då.... då stod den plötsligt där. Den ville följa med mig hem. Så nu ska det drickas kokkaffe.

Något som däremot irriterade mig (igen) var att det fanns inget rättvisemärkt kokkaffe när jag var på Ica. Inte ens ekologiskt dito. Inte av någon sort! Så nu sitter jag här och skäms lite medan jag avnjuter min första hemkokta kopp på mycket länge. Men vi kokkaffeälskare kanske är ett utdöende släkte. Att jag trots detta inte kokat kaffe på år och dar beror på att jag inte hittat den rätta pannan!
Kokkaffe är inte bara gott. Det är sämre för magen också. I alla fall  om man gör som jag (vilket är det rätta sättet!) kokar det tills det slutar löddra och sen lite till. Det heter nåt så fint som extraktionstiden vilket är den tid vattnet är i kontakt med kaffet. Vilket ju inte stämmer riktigt för när det gäller kokkaffe så ligger ju kaffet i vattnet hela tiden. Här är det mer frågan om hur länge det kokar. Men det SKA koka, annars smakar det inte som det ska.
Nu ska jag bara starta en våga-vägra-kaffemaskin-rörelse. Sist jag var på Elgiganten (dit jag åker ungefär en gång per år) så var det hylla upp och hylla ner med kaffemaskiner. Helt otroligt. Ett sånt stort åbäke bara för någon kopp kaffe! Men det är väl så. Finesser och nyheter och alla andra har. Det jag var på jakt efter den gången var en cd-spelare (till modern som fortfarande levde då) med stora knappar för folk som inte ser. Det fanns väl sådär fem exemplar högst och alla hade mikroskopiska knappar som satt tätt ihop. Inget för synskadade alltså. Man ska nog vara helblind först för att få någon hjälp. Och inte allt för gammal! Kanske en vit käpp med mp3-spelare.
Nåja, jag tar en påtår och sätter på en vinylare. Köpp, köpp!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

14 kommentarer:

Fru Venus sa...

:-)) Samma körsbärslåt nynnar jag på säkert en gång i veckan, vet inte varför den fastnade så!? Ålänningarna dricker mycket kokkaffe, det hör skärgården till. Jag dricker ju inte kaffe alls, har aldrig gjort, men de två andra håller på och pyser slut på maskinen ;-)) Kvällskram!

Baronessan sa...

Men snälla människa, mår du bra? Inget kaffe aldrig??? ;)
Jag kanske är en ålänning - innerst inne :D Kram!

Emileitha sa...

Jag höll upp med kaffedrickandet i 10 år.. o mådde inte bra kan jag säga. Vet inte hur mycket som berodde på kaffet, kanske inget alls.
Jag får kokkaffe lite då o då när besöker mina trevliga vänner som är i liten bit över 80.. Varför ändra på nåt som funkar bra säger de..så rätt.Förresten så håller de på o lära sig använda mikron nu.. har gått bra tills de fick en.. aldrig för sent att lära sig nya saker.
Jag mycket irriterad på min billiga skit kaffeapparat.. går inte att hälla på en kopp.. det mesta hamnar på golvet..

Baronessan sa...

Släng genast ut kaffeapparaten och köp en kaffepanna för kokning :)

Anonym sa...

Undra om du kokar kaffet rätt?
Ett gott kaffe utan mycket besvär fås, om man mäter upp 5/6 koppar FRISK vatten i den väl rengjorda kaffepannan. därefter uppmätes 1 lika stor kopp fint malet gott kaffe, som genast läggs i det kalla vattnet. När tiden är inne påsätts kaffepannan och får långsamt koka upp. Då kaffet har kokat 1 á 2 min (beroende op kaffets beskaffenhet och finmalning) är det färdigt, får stå nån min. att klarna och bör silas genom tesil, - Passsa noga på, så att kaffelt ej får koka över!

du kan oxå få veta ifall du vill ha starkare kaffet t ex till eftermiddags kaffe!

margareta

Baronessan sa...

Den där mängden kan jag inte jämföra men för övrigt är det så jag gör. Bortsett från att när det klarnat så behövs ingen tesil om man häller försiktigt :)
Till eftermiddagskaffet kan man ta en gök ;)

Anonym sa...

Här anar jag en riktig själsfrände. Koka kaffe minsann. I en riktig panna och på riktigt sätt. En gammal radio, ett gammal flugfiskespö i splitcane, en utombordare från 53... jag förstår så väl (tror jag) :D

Anonym sa...

vart tog min kommentar vägen????? grrr

Baronessan sa...

Här :D

Baronessan sa...

Jag tappade bort dig där vid flugfiskespöt ;)

Anonym sa...

Har förmej att kokexperterna använde klarskin för att slippa tesil och att kaffet skulle var blank då det serverades

margareta

Baronessan sa...

Klarskinn - Det där var jag tvungen att googla på. Jag trodde först att det var något som skulle silas igenom, men det var ju för att lägga i kaffet. Av torkad fiskhud! HU!
Men gjorde dom det förr så är det säkert bra :)

Sid sa...

Kokkaffe är jag uppfödd på men när jag själv fick bestämma blev det bryggkaffe. Mor hade en kaffekanna med "pip" som visslade när kaffet kokade upp, därefter sköts pannan åt sidan och kaffet fick stå en stund och sjuda och dra så att kaffesumpen sjunk till botten. Därefter användes en kaffesil för säkerhets skull när man hällde kaffet i koppen. (inga nyheter för er kokkaffeälskare)
farbror-sid.se

Baronessan sa...

Modern hade också en sån som visslade en gång i tiden. Men man var ju ändå tvungen att passa kaffet för annars kunde ju pipen fara av och sen vräkte sig kaffet ut över spisen. Det var nog med tanke på dessa tillfällen även jag gick över till brygg.
Men nu är jag igång igen, men nu alternerar jag :)