torsdag 4 oktober 2012

Lax med pumpa och rödtjut

Time Healthland har via Metro listat de 19 nyttigaste sakerna man kan äta. (Här nedan rödmärkta). Jag har nu gjort mig omaket att kolla upp dessa och kommit fram till (som vanligt) att lagom är bäst. Lite av varje eller måttliga mängder gäller hela tiden. Jag tror inte att jag skulle må så bra om jag till exempel enbart åt broccoli som ju är så vaaaaaansinnigt nyttigt. Sen får vi väl se lite till hur bra vi mår av att synda ibland också. Ibland kan ju lyckan bestå av en välfylld lördagsgodispåse. Vid de tillfällena skiter vi högaktiningsfullt i näringsvärden och nyttigheter. Själv är jag ganska sparsam med mina lördagsgodispåsar. Ska man räkna lördagar efter dom, så blir det inte många per år.
Jag är nog mera i riskzonen på grund av pålägg i så fall eftersom jag är en smörgåsätare. Men mest blir det ju ändå ost så jag kanske får leva skapligt länge ändå (om jag nu inte halkar på ett bananskal).

Oprocessat kött är nyttigt för oss. B- och E-vitamin, Zink, järn och magnesium.
Men på en annan sida läser jag att äter du oprocessat kött varje dag så ökar du risken att dö i förtid med 13%. Processat kött ska vi bara inte tala om. Korv och leverpastej, det kan vi få cancer och diabetes av. Då får vi väl hålla oss till osten då som enligt en annan sida säger är bra mot bukfetma, högt blodsocker, höga blodfetter och högt blodtryck. Ost står dock inte med under dessa nyttiga saker. Den kunde väl ha fått vara med på 20:e plats. Men vad ska man då lägga denna ost på? Jo...
Fullkornsbröd - skyddar mot hjärt- kärlsjukdom
Okej, då är jag på den säkra sidan där, för jag äter nästan inget annat bröd.
Lax - omega3, D-vitamin - hjärta, hjärna, minne
Men då ska den vara vildfångad. Och inte från Östersjön! Här undrar jag varför inte sill är med. Eller herring som är det utrikiska namnet.
Sötpotatis - Kalium, karoten, C-vitamin
En av mina favoriter faktiskt.
Pumpa - mycket fibrer och vitaminer 
Har jag ätit en gång i mitt liv och tyckte det var otäckt värre. Får nog prova igen.
Rödvin - en till två glas om dagen håller diabetes borta och hjärtat friskt
Rödvin har jag provat några fler gånger än en faktiskt. Dock dricker jag inte gärna rödvin. Skulle jag dra i mig två glas rödvin per dag, så skulle jag nog gå med ständig huvudvärk och tung skalle. På andra nättsidor står att vitt vin också är bra för hjärtat. Skål!
Quinoa - aminosyror bra för muskler och matsmältning
Gillas av mig men smakar inte så mycket. 
Bulgur - Proteiner, mineraler, vitaminer, fibrer
Äter gärna och ofta. 
Havregryn - Tiamin, järn, fibrer
Mera gröt till folket! Gott, gott!
Kidneybönor - protein, fibrer och mineraler.
Jag älskar kidneybönor men det finns ju en viss risk att gasa ihjäl sin omgivning om man trycker i sig för mycket av den varan. Gubbe däremot gillar inte bönor alls och apropå gaseffekten så kanske man ska vara glad för det.
Spenat - Järn
Läser på nätet att för att ta upp detta järn behövs C-vitamin. Okej, ta en morot till. Sen har det tidigare sagts att man inte ska värma upp spenat dagen efter för att aoxalsyran höjs. Men nu tycks detta inte gälla längre. Personer med njursten ska dock passa sig.
Broccoli -  Vitaminer, mineraler, fibrer
Ja, broccoli verkar vara det mest perfekta man kan äta. Om den inte är besprutat förstås. Eko ska det vara. Gott är det också. Men här blir det också gasvarning. Ett tips är att äta kumminfrö. (Har inte provat, men ska)
Rödbetor - folsyra - Viktigt för fertila kvinnor
Inte viktigt för mig alltså, men jag äter gärna.
Äpple - fibrer - reducerar dåligt kolesterol
Det kan man ju gnaga i sig obegränsat verkar det som.Med undantag för gallbesvär då kanske.
Banan - kalium - blodtryck, muskler och matsmältning
Det där med matsmältning fattar jag inte för min mage sätter stopp direkt vid bananintag. Men det kanske är bra för matsmältningen för dom som har springa-på-toa-hela-dagen-mage.
Blåbär - antioxidanter, vitamin C och E - hjärta, minne, urinvägar
Jo, det har man hört. Och inte ett enda blåbär har jag plockat. I år heller. Finns att köpa va?
Valnötter - Vitaminer och mineraler. Håller blodsockret i schack
Nötter och frön innehåller tryptofan som motverkar depression. Bra att mumsa på i höstmörkret alltså. Sen är dom fulla med energi och så jävla nyttiga så man tycker inte att dom egentligen borde vara så goda som dom faktiskt är.
Mörk choklad - antioxidanter som sänker blodtrycket och så slipper du proppar
Tänk att choklad blir bara nyttigare och nyttigare. Alltid något som går åt rätt håll.
Naturell yoghurt - Bakteriekultur för magen
Levande kultur och bakterier. Låter det inte äckligt så säg?  Men tänk så gammal man kan bli! Om man inte samtidigt äter det där processade köttet förstås. Eller tar dom ut varandra? Själv äger jag gärna yoghurt i alla dess former.
Ja, det var hela listan det. Så nu vet ni hur ni ska förhålla er till mataffärernas utbud. Skulle bli mycket kvar i hyllorna om man ska gå efter den här listan.
Något jag ska försöka ta fasta på är det där med blåbären. För jag har ju vetat om en hel del av dessa saker innan, men jag kommer ju aldrig ihåg det. Där kommer blåbären in. Minne! Minne "finns ju" även i lax, men den vill man ju inte ha varje dag. Då är det lättare med blåbär. Är ju värt att prova. Om jag nu bara kommer ihåg det tills jag kommer till affären.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

ja du, haha, ost är mycket kaloririk spec. getost, brie, västerbotten med wisky, ack ack men så farli, farli! smörjer kranskärlen inneifrån. Har du hört talas om kolestrol? Men knappra på morot, hård bröd, drick vatten då kära bloggvän blir du mycket gammal (om de nu ska var värt de!)

Emileitha/Tarja sa...

Ena dan är nåt nyttigt , nästa dag nåt annat..
Får väl använda hjärnan, om man nu kommit ihåg att ta några blåbär.. nej..nu tror jag glömt blåbären för jag kom av mig.........
Har läst din lista, blev inte så värst mycket klokare.. Äta bör man annars dör man....

Tantaluran sa...

Stod det inget om Jäger och kexchoklad???

Baronessan sa...

Mitt kolesterolvärde är så bra så läkaren jublade! Så här ska ätas ost :)
Morot, hårt bröd och vatten - nä, då kan jag lika gärna dö ;)

Fru Venus sa...

Jag köper allt utom pumpa och banan ;-)

Baronessan sa...

Det kommer säkert en ny lista näta vecka ;)

Baronessan sa...

Nää, hur jävla konstigt som helst :D Men dom har nog inte kommit på den optimala känslan av dessa två. Är ju värt att förkorta livet för.

Baronessan sa...

Så pass. Vad är det för fel på bananer nu då? (sade hon och nämnde intet om pumpan)

Plupps krypin sa...

Hej.
Jag säger som min granne, en ung kvinna på 87 år, :Man ska ju vara så duktig, men det kan jag vara sen.Härlig kvinna!
Det där med whisky och sjukdom kanske funkar.
Ha det gott.
Yvonne

Baronessan sa...

Bra idé att flytta fram det till sen. Det kommer ju ändå nya rön :)