onsdag 10 oktober 2012

Märkligt svårt, men jag försöker

Nu får jag nog snart sluta äta helt. Igår var jag och Gubbe på Ica Maxi för en storhandling. I mitt huvud surrade ekologiskt, rättvisemärkt och närproducerat. Jag kunde knappt handla.
"Du, nu får Gösta (katt) klara sig utan räkor i fortsättningen. Det finns inga kravmärkta". Gubbe stirrar på mig men säger ingenting.
Torsken (fisken alltså) har letat sig tillbaka, nu med MSC-märkningen, men den är ingen favorit, så den får vara. MSC-märkning ska det alltså vara, eller KRAV. 
Sen finns det ASC också. Då är det odlat och har WWF:s god-
kännande. Men på Ica Maxi var det massor av fisk som inte hade någon märkning alls. Jag gick där och började längta till Coop Extra där jag anser att det är bättre på den fronten. Fast jag gillar ju Ica bättre över lag.

De vegetariska alternativen letade jag efter i säkert en kvart, då jag till slut hittade lite i ett frysskåp. Där hade dom inte mycket att erbjuda. Kyckling däremot fanns det av varierad sort i en hel fryslänga.
Just kyckling vet jag inte hur jag ska göra med i framtiden. Jag köper alltid KRAV-ägg, men KRAV-kyckling finns ju inte att få tag i här. Man får ta det bästa alternativet. Vilket ju egentligen inte finns. Då ska man bo i Skåne för att få njuta av kravkyckling från Bosarp. För dom kan! 
Sen är det ju det här med livslängden. På fyra veckor ska pyttekycklingarna äta upp sig för att sedan hamna som filéer i butiken. TRETTIO DAGAR! (Till skillnad från en krav-kyckling som får leva minst åttioen dagar.) Man kan ju undra om man infört tvångsmatning. Och då kan man ju begripa att dom inte ens hinner gå ut! Det kan ju vara snöstorm hela deras liv i värsta fall. Men det kan ju också vara så att det är sommar och sol, men om det får inte en kyckling i storproduktionen veta något om. Nu letar jag efter närproducerad kravkyckling ifrån mindre gårdar och jag hoppas att dom som säljer dessa passar på nu och visar upp var dom finns. Hagby Gård i Västerås är en jag lyckats hitta på nätet.
Det finns ju en annan aspekt på det här med mat. Det är när man går ut och äter. Ibland kastar man ju i sig lite vad som helst bara för att stilla hungern om man är på språng. Och vad äter man då? Är det importerad kyckling, ko, gris eller ens det? Jag äter gärna vegetariskt, men det är ju fortfarande dåligt med veg-alternativ på många matställen. En wokad röra på q-åttan t.ex. vad innehåller den? Wokad gnu?
Det är faktiskt jobbigt när man får de här tankarna, men det är BRA att man får dom. Ska nog börja gå med plakat utanför affärerna. TÄNK PÅ VEM DU STOPPAR I MUNNEN. Eller likt en aktivist smyga mig in med otäcka bilder och lägga lite här och där. Nå... jag är låååååångt ifrån felfri, men jag tänker ändå lite på vad jag handlar. Sen slinker det ju ändå ned en och annan "orättvis" vara tyvärr. 
Jag har ju tre katter också. Det dom äter kan man ju bara spekulera i. Dock ska det tydligen finnas ekovarianter även här, så det ska jag kolla upp. Men det kan bli lika illa, eftersom kyckling är storfavoriten hos de tre lurvbollarna.
Ändå är mitt alternativ inte att bli vegetarian. Det är ju lika illa med grönsakerna förresten. Inte för den delen att dom kanske inte får gå ute, för det tror jag faktiskt inte att en sallad bryr sig om. Men man vet ju aldrig. Utan mer för att man ska veta vad man SKA köpa. Ska man kolla upp varenda grej man lägger i vagnen så skulle man få ägna en hel dag åt att handla.
Visserligen är det ju en pengafråga också. Till viss del. För jag vet ganska många som säger att dom inte har råd, när det gäller vissa saker i matväg (typ kött) men sen har man alltid den senaste smartfånen eller senaste kläderna. För att inte tala om "fredagsmyset" som kan bli nog så dyrt. Men sånt kan ju också vara viktigt.
Angående kött, säger jag som Temple Grandin: om vi inte åt kött så skulle det bara bli djur som får leva inhängnade på ett zoo. Vi skulle därmed inte ha kor, grisar och får i hagarna. Det är ju inte direkt så att man kan släppa dom vilda. MEN - vi kan se till att dom har det bra när dom lever!
Men hur det ska gå till vet jag inte. Vi blir ju matade från TV:n dagligen med kockar som lagar mat på den ena rödlistade fisken efter den andra. Dom slänger gladeligen upp jätteräkor på grillen, slickar sig om truten och klappar sig på magen.
Även om jag har vaknat sent så borde väl ändå dessa människor, som jobbar med mat, veta bättre och föregå med gott exempel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 kommentarer:

Fru Venus sa...

Tänkvärt, som vanligt :-)
Jag låter börsen styra, tyvärr, som i allt annat (inga ajfåner här inte) men jag är ändå lyckligt lottad som har det mesta här på ön, närodlat och fräscht. Onsdagskram!

Renée sa...

Man blir helt snurrig av alla olika märkningar tycker jag... Jag försöker köpa närproducerat när det gäller mat men en annan sak som kanske inte många tänker på är allt annat vi förbrukar. Ta kattsand till exempel, många köper everclean. Känns som om det är inne att köpa just denna sand. jag köper den INTE, den skeppas ända från Kanada när man kan köpa sand som är producerat i Sverige eller iallafall i Europa. Transporten ger en massa utsläpp som i sin tur förstör hela vår jord...
Börjar man gräva i detta blir man helt snurrig! Jag försöker köpa så närproducerat som möjligt när det går, vissa saker görs inte i Sverige så då får man ta ett annat alternativ.
Stor kram för att du bryr dig om jorden vi lever på!

Emileitha/Tarja sa...

Nu har du halkat in på ett jättesvårt område..
Ibland är jag så noga med vad som hamnar i korgen.o sen ger jag bara fan i att tänka nåt alls..
Blir nästan inget kött alls längre..är det att lita på ..lapparna som sitter där..
Vill helst slippa maten helt.. jobbigt o dyrt..

Baronessan sa...

Närodlat är något att vara glad för :D Sen får det väl inte plats så många kossor på din ö *fniss* Kram tebax!

Baronessan sa...

Du har så rätt! Snurrig var ordet, sa Bull. Ta bara de billiga diskborstarna i förra inlägget. Vem har gjort dom? Var? Och hur kom dom hit? Finns ju ingen beskrivning över det. Endast en billig prislapp.
Kram tillbaka till dig!

Baronessan sa...

Ja, svårt är det allt, och visst... ibland har man brådis och springer in och fångar något i förbifarten. Alldeles för ofta.
Jag säger som min moder: "när ska dom uppfinna det där pillret man kan ta istället för mat" :D

Anonym sa...

det börja bli komplicerad vad som ska stå på bordet. Bäst av allt är ju att gå ut i skogen och länsa egna kaninfällor eller fiska sin egen firre i t ex Edsvikensjön.

mw

Baronessan sa...

Lätt är det inte, men jaga sin egen mat.... nä, då skulle jag nog svälta ihjäl tror jag. Men tanken är god :)

Anonym sa...

men vadå? på irland är kanin med gräddsås vad som är falukorv hos oss(och vem säger att falukorven är ekovänligt


mw

Baronessan sa...

Nja, jag tänkte mest på det där med att jaga.
Här finns inga kaniner men väl harar, men det tycker jag inte om. Bara när dom lever och skuttar omkring.