onsdag 27 februari 2013

Hoppas jag får räkningar i morgon

Man går med spänstiga (hm... nåja) steg mot brevlådan, men hejdar sig när man kommer halvvägs. Just det ja... ta det lite lugnt här nu. Därefter närmar man sig brevlådan sakta, sakta, med svetten rinnande i pannan. Smyger sig fram som en hund mot en huggorm. Kastar upp lådlocket med en snärt och backar lite. Ifall att det skulle utlösa någon bomb. Det gör det inte, men man kan aldrig vara för säker. Sen smyger man sig närmare och tittar ner i lådan med skräck i blicken. Stoppar försiktigt ner handen (handskförsedd så klart) och fiskar upp breven som ligger där, med hjälp av tumme och pekfinger.
Jag bär sedan dessa brev på armlängds avstånd in i huset och släpper dom på köksbordet. Sprider ut dom med (den fortfarande handskförsedda) handen för att se vad för post det är. Ser man då ett kuvert från Arbetsförmedlingen, så går luften ur en och man faller med ett brak rätt ner i golvet. Man vaknar igen, (50 hårstrån gråare och med tre nya rynkor) reser sig för att göra lite stärkande kaffe.
Efter en och en halv liter är man redo för att öppna brevet. Där står det: Det har upptäckts att du inte verifierat dina meriter. Du kan uppdatera via följande länk. (Här står nu en länk som sträcker sig över hela sidan). Besök AF senast 130321 för att göra detta... och sen kommer det:
Om du inte gör detta så riskerar du att en avanmälan till din a-kassa skickas (gäller dig som idag är påanmäld till a-kassan, i annat fall kommer en förfrågan att skickas där du har tio dagar på dig att svara, efter detta sker en avaktualisering). Om detta skulle ske så måste du besöka Arbetsförmedlingen för ny påanmälan och samtidigt verifiera dina meriter.
Jag får även med en lista på allt jag redan fyllt i:.utbildningar och anställningar. Klart att jag går in på länken och kommer då till sidan där det står att jag ska fylla i: mina utbildningar och anställningar. Jag vet inte om jag är fullständigt dum i huvudet, men nog ser det förvillande likt ut! Nu blir jag så trött så jag faller nästan i koma. Jag snokar runt på "mina sidor" och det enda jag inte fyllt i är "övriga meriter" såsom idéellt arbete. Det har jag inte haft något så det kan jag omöjligt fylla i. Återgår till brevet för att läsa det en gång till, men det står naturligtvis likadant. Jag ser dessutom att nya hot är tillagda även längre ner på sidan:
För dig som uppbär arbetslöshetsersättning och är förhindrad att komma på angiven tid är AF skyldig enligt gällande föreskrifter att skicka en avanmälan till din arbetslöshetskassa. Detta medför att du inte får någon arbetslöshetsersättning förrän du på nytt genom ett besök anmäler dig på AF.
Det finns något som heter olaga hot. Är det här laga hot, eller vad? Nu har jag skickat ett mail och ställt frågan om varför man hela tiden ska bli hotad. För det blir man i varenda brev. Än har jag inte fått svar. Det blir nog ett besök imorgon.

Säga vad man vill om AF, men det har fått en att bli glad när det enbart är räkningar i lådan. Och ni som jobbar på AF och läser bloggar på arbetstid om AF: kommentera inte igen, utan gör något åt saken istället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Artlover sa...

Ja, vad kan man säga om detta? Kanske Välkommen till "du sköna nya värld" med alliansens jobbpolitik. Aldous Huxley anade redan då inför rådande kris under mellankrigstiden och nu går allt i repris.

lilah sa...

Ja fy fan. Jag känner igen det så väl och lider verkligen med dig?

Anonym sa...

Hoppas! Hoppas verkligen att du idag istället får några hederliga och saftigt goda räkningar. ;)

Jag håller med dig fullständigt i den satiriska texten du skrev så bra.

Baronessan sa...

Min mamma (frid över hennes minne) sa alltid: om dom blåa kommer till makten då kommer det bli som förr igen. Näää, sa jag, det är nya tider nu. Så kan det ju inte bli igen. Så fel jag hade!

Baronessan sa...

Det är enda trösten, att man inte behöver känna sig ensam.

Baronessan sa...

Ja, hoppas kan man ju alltid. Men det är bäst att ha handskarna på ;)