torsdag 28 februari 2013

Le min mun, stråla mina ögon

Nu skiter vi i AF och går över till något roligare.

Leenden: Fri översättning från Engelska Wikipedia: I psykologin förklaras ett leende som en ansiktsuttryck frammanat av musklerna närmast varje mungipa. Leendet kan också finnas runt ögonen. Hos människor är det vanligtvis ett uttryck av förnöjsamhet, lycka eller underhållning men kan också vara ett uttryck av ångest och är då mer en grimas. Det finns många bevis på att leende är en normal reaktion på vissa stimuleringar och förekommer oavsett kultur. Lycka är det som oftast frammanar leendet.

Jag läste i en tidning om en konstnärinna som målade ikoner. Då kom jag att tänka på en sak. Av alla, de av konstnärer framskapade ansikten inom religion som jag har sett, så är det ingen som ler! Aldrig någonsin på någon enda bild så ler någon. Inte en endaste liten krusning i mungiporna. Nu kan jag i och för sig inte påstå att jag springer omkring och kollar på religiösa bilder, långt därifrån, men dom jag har sett innehåller inte någon mungipa i uppåtgående.
Här ska präster stå i kyrkor och förmedla kärlek, värme och glädje. Det kan ju inte ha funnits någon glädje över huvud taget på Jesu tid. Det kanske inte var uppfunnet då. Det kanske fanns varken förnöjsamhet eller lycka på den tiden. Och absolut ingen underhållning. Men lite ångest som kunde frammana en leende-liknande grimas kunde det väl ändå finnas.

Titta framför allt på ikoner. Uttryckslösa ansikten. Möjligen ser de sorgsna ut. Men det är klart - de kanske inte hade det så roligt i livet. Det var väl först när de kom upp till himmelriket som de kunde slå klackarna i taket.
Ta t.ex. Heliga Maria, Jesus moder. Där hon finns avbildad ser hon mest fundersam ut. Hon är oftast tillsammans med Jesusbarnet. Naturligtvis.Vad hade hon varit utan sin kända son? Men att hon var fundersam är ju inte så konstigt. Det skulle jag också ha varit om jag blivit med barn och fadern var en helig ande. 

Nej, ett riktigt leende ska det vara och det ska komma ända från tårna och mynna ut i ögonen. Så här:
A real smile
Förresten så har Heliga Maria, jag och 444598 andra kvinnor namnsdag idag. För oss alla spelar jag här SMILE och gratulerar så mycket.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Tackar för gratulationen och returnerar den med ett leende ;-)

  SvaraRadera
 2. Jesus-tid, inte ens 18-talet ! Läs Sara Lidmans böcker eller Anita Salomonsson från Sverige på 18-tal. margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, elände, elände och åter elände.

   Radera