onsdag 19 juni 2013

Googla recept

Må tusentals myggor suga musten ur dessa slarvarslen som skriver recept som inte stämmer! Jag går på samma nit om och om igen. Googlar fram recept och så stämmer dom inte. Sen får man improvisera bäst man kan för att få till det. I slutänden blir det ju ändå något så när, men det är väl inte så det är tänkt.
Och sen säger dom att det är så noga med att väga/mäta när man bakar. HA! Då skulle inte något av recepten jag råkar på ha blivit något över huvud taget. Nu var det ju inget avancerat (tackochlov) utan en sorts havrekakor. Men ändå.
Jag vet ju att jag ska hålla mig till mina kok- och bakböcker. Jag har en som heter "Vi bakar hemma". En bok från 1954. Riktigt bra recept. Men om sanningen ska fram - och det ska den ju alltid - så finns det även fel i denna bok. För det är ju inte jag som GÖR fel! Eller? Jag har bland annat kryssat över ett recept på vörtbröd. Det kommer jag ihåg blev helt galet och jag blev galen.
Men ni ska få ett recept här från boken som är kanonbra. Den heter Leksandskaka och är en sån där kaka man gör när man tänkt sig att göra en sockerkaka och upptäcker att äggen är slut. Den här blir alltid bra och är som ett mellanting mellan vetebröd och sockerkaka.

Leksandskaka

Smält    125 g margarin
Blanda i en skål:
8 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
Rör om och tillsätt margarinet samt 3 dl mjölk
Häll i smord och bröad springform (det blir en stor kaka) och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i 200 grader i 35-40 minuter. Lägg eventuellt över bakpapper på slutet så det inte bränns.

Sällan får man till en så god kaka på ett så superenkelt sätt. En verklig favorit. Men baket idag resulterade i havrekakor (efter en del jävlar och fan) och kokoskakor (som blev jättebra då receptet kom från kokboken!), samt att jag kokade rabarbersaft också, så jag har varit duktig idag. Och då har jag ändå varit och "assistentat" hela dagen också. Vadan denna energi? Måste vara allt det där kaffet jag har druckit. Det där som jag skulle dra ner på... hm....  OBS! Jag har trippelkollat receptet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 kommentarer:

Himmelstäppan på smultronbacken sa...

Låter gott, ska nog prova receptet idag.
Den där flodhästen du pratade om i ett inlägg förut, den måste ha en släkting, den jäkeln var med mig i förra veckan när jag letade kläder till ett bröllop jag ska på. Till slut var den vänlig nog att avlägsna sig, så jag kom inte hem tomhänt trots allt;)
Ha en skön midsommarhelg / Åsa

Baronessan sa...

Den där jäkla flodhästen som springer omkring och tränger sig in överallt ;) Tur att du blev av med den :) Glad Midsommar!

Emileitha/Tarja sa...

Skrev upp, får se om blir gjort.
Varit väldigt lat med bakningen på sista tiden, kan ju skylla på värkande händer som tur är.
Flodhästen har en syster, flyttat in hos mig o vet inte alls hur jag kan mota bort den.

Baronessan sa...

Den här bakningen är ändå det lättaste du kan göra :)
Jag tycker att det är oroväckande hur dom där flodhästarna förökar sig ;)

Anonym sa...

Havrekakor och inget annat än havrekakor(ibland med russin)

mw