tisdag 5 november 2013

Pannspark eller ansiktspiercing

Sömnen... suck! Jag sover fortfarande lika bra som en uv om natten. Men nu har det förändrat sig lite. Det är ju alltid roligt även om det inte är till det bättre.
Om jag lägger mig vid 22 eller 2 spelar ingen roll - två timmar senare vaknar jag (första gången alltså!) Jag är trött som en vinterpadda, men kan ändå inte somna om. Ofta går jag då till ett annat rum för att få lite omväxling i snurrandet. Men ofta orkar jag inte det, utan lägger mig bara åt motsatt håll, med huvudet i fotänden.
Detta läge är dock förenat med livsfara. I värsta fall kan man få ett krossat pannben av en benspark, eller en tå inborrad i näsan av Gubbe. Om inte detta inträffar så kan det istället hända att man blir piercad i ansiktet av värstingkatten Gösta när han kommer farande som en projektil med klorna utfällda. Han brukar nämligen sova i fotänden.
Nu hör jag att ni föreslår att jag lägger mig i det andra rummet direkt vid sänggående istället, men se det gör ingen skillnad. Det är också beprövat och samma sak händer där. Förutom pannspark och ansiktspiercing då och det kan ju i och för sig vara skönt att slippa.
Men sen är det ju det här med sängen. Min madrass är så skön (även om den är alldeles för varm) och extrasängen är inte lika lyxigt utrustad. Jag kanske får ta och ändra på det. Eller så får jag fixa kravallstaket i sängen mot katter och gubbar.

På hälsosidorna.se läser jag om risken med för lite sömn.
  • Minnesproblem
  • Minskad koncentrationsförmåga
  • Sämre prestationsförmåga
  • Minskad uppmärksamhet
  • Sämre reaktionsförmåga
  • Ökad risk för fetma
  • Ökad risk för diabetes
  • Ökad hunger
  • Ökat blodtryck
  • Minskad kreativitet
Osv. osv... listan är lång. Jag känner mig smått döende.

Serotonin behövs för att producera melatonin som är det hormon som styr sömnen. Mjölk och banan innehåller tryptofan som behövs för hormonet serotonin. Valnötter och körsbär innehåller melatonin. Alltså får man göra sig en nattdrink på banan, mjölk och valnötter. Frågan är bara mängden. Säkert ska man dra i sig en hel klase bananer och dränera en hel ko för att få sova ordentligt. Och valnötter går ju stick i stäv med viktväktarpoints (vilket jag i och för sig skulle skita i om jag bara fick sova!)

Melatonin finns som läkemedel, men det vill inte läkare skriva ut. I alla fall inte till mig. Utomlands kan man köpa melatonin som kosttillskott!!! Visst är det tur att "storebror" håller koll på saker och ting här i Sverige så vi inte använder naturliga ämnen, utan istället kemiska mediciner med biverkningslistor lika långa som måttband.
Men anledningen är att melatonin inte är intressant för läkemedelsbolagen eftersom den inte går att patentera. Det är alltså den ekonomiska vinningen återigen som bestämmer. De mediciner vi prackas på idag är de som ger läkemedelsindustrin mest klirr i kassan. God natt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

14 kommentarer:

Fru Venus sa...

Men fy fan vad eländigt :-( Jag måste dock erkänna att jag skrattade glatt åt ordet "vinterpadda", gud vad det passar på mig! Jag sover som en gris men ändå stämmer det mesta på listan in på mig!? Du måste få hjälp vännen, NU!! Kram

Baronessan sa...

Var hittar man hjälp? Inte hos läkare iaf för dom skriver bara ut mera flera sömntabletter. Nä, jag får nog ta till spriten! ;)

Emileitha/Tarja sa...

Inte lätt att få hjälp.. det kan jag intyga..
Har varken katt eller gubbe och inte nån extrasäng heller för den delen..

Baronessan sa...

Då kan du snurra fritt i alla fall :D

Carina sa...

Finns punkter under fötterna Baronessan! Stimulerar man dessa ökar produktionen av serotninet upp till hjärnan. Det är sant och jag vet de som struntat i tabletter och gett sig katten på att få igång det genom typ zonterapi och många många långa promenader ;) Hoppas det löser sig! Kram

Anonym sa...

Hej vet inte vad du fått för sömntabletter men jag fick Propavan och tar jag 2,5 och 2 Atarax kan jag sova 4-5 timmar vilket är mycket för mig just nu. Mitt liv har alldeles vänts upp och ner barnens pappa har haft 3 hjärtstillestånd så vi vet att det bara är en tidsfråga. Sonen har epilepsi och hjärtfel och dottern har också fått diagonosen epilepsi så jag är på helspänn hela tiden då vi inte vet än om hennes medicindos räcker för att göra henne anfallsfri. Jag har aldrig varit så mycket å akuten som i år åker ambulans med barnen var och varannan vecka.Ska till min vårdcentral på torsdag och be om något som gör att jag kan få sova ordentligt för allt för lite sömn är förödande. Ninna

Baronessan sa...

Aha, det är det som är felet. Herr T masserar inte fötterna på mig längre! Han ska genast få börja igen :) Kram!

Baronessan sa...

Men snälla människa. Att du inte sover kan jag förstå med råge. Det är just för detta jag beskriver mina besvär med ironi och skämt för jag vet att det finns folk där ute som verkligen har något att klaga på. Hoppas att ditt liv vänder och att allt blir till det bättre.

Carina sa...

Perfekt! Hälsa från mig att det funkar :-)
Tryck med tummarna ner över hela trampdynan

Baronessan sa...

Guuuuud vad skönt det ska bli :D

Monica Lindström sa...

En del får allt på en gång, ska gudarna veta.
Men hur som helst härlig blogg läsning så jag smyger gärna runt här flera gånger. ;)
Gillar humorn, allvaret och glimten.
Ha en fin dag :)
/Monkan

Baronessan sa...

Kul att det roar :D

lilah sa...

Usch det låter alldeles förskräckligt jobbigt!! Jag har glömt varför det inte fungerade med aömntabletterna du prövat?

Baronessan sa...

Jag gillar inte att äta tabletter som jag ändå inte sover av men som däremot gör mig till en zombie på dagarna. That´s why :)