torsdag 28 november 2013

Många eder går det åt

Plötsligt kom jag på att ta fram adventsstakar och stjärnor. Jag ska ju barnvakta i helgen så då lär det inte bli något fixat. Började med den stora pappersstjärnan jag brukar ha på glasverandan. Den har hängt där i flera jular så hur svårt kan det vara att få upp den. Jävligt svårt kan jag säga.
Det måste vara en djävulsk person som uppfunnit dessa pappersstjärnor. Varenda år går vi tre ronder. Jag vinner för det mesta, men det är mycket gråt och tandagnisslan innan dess.
Först skulle jag hitta en sladd. Varför ligger inte den på samma ställe? Och varför finns det flera att välja på? Och varför finns det aldrig någon som har rätt längd? Samma frågetecken varje år. Sen skulle det letas fram en glödlampa. Hittade en sista 15 w av gamla sorten och tog den. Testade och den lös.
Sen slet jag med dom förbannade snörena och det trasslade, ville inte fästa, stjärnjäveln fällde ihop sig fjorton gånger och som final gick ena snöret av. Tackar! Knöt ihop snörstumparna och fick till slut fast sladdjäveln. Hängde därmed upp stjärnan, satte i kontakten och.... det lös inte!
Ner med skiten igen. Just som jag höll i stjärnan på väg ner så börjar den lysa och sen exploderade lampfan! Glassplitter i hela pappstjärnan. Ja, det var ju bara att skaka ur, sopa upp och leta fram ny glödlampa. Nu en ny, miljövänlig långlysande variant som förhoppningsvis inte exploderar.
Efter detta gav gardiner, dukar, kuddar och flera andra ljusmakapärer mig fler matcher i den s.k. nu-ska-det-jävlar-i-mig-bli-jul-matchen, men det orkar jag inte återge. Men ge upp - se det gör jag fan i mig inte, om jag så ska gråta blod!

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 24 november 2013

Liten men naggande god

Jag köpte en liten kniv. För småknivar kan man inte ha för många av. Nu har jag tre och behöver nog bara tio till, så är jag nöjd. Den här köptes på Ikea och heter Gynnsam, för det vet ju alla att allt på Ikea måste ha ett eget namn. Inte kniv nr 738 utan Gynnsam! Synonymer till gynnsam är: fördelaktig, förmånlig, lämplig, välvillig, nådig, bevågen och huld. Är detta möjligen en huld kniv? När kommer kniven nådig? Eller finns den redan?
Den här kniven är 15 cm lång, men storleken har som bekant ingen betydelse. Till denna lilla kniv får man med en liten bibel på 69 sidor! Och innan jag slår upp den så undrar jag hur man kan skriva en hel bok om en så liten kniv. Men visst inser jag att det är någon form av "klaga inte på oss, vi har skrivit det i medföljande bok" och då på språk som talas i alla länder där Ikea finns. Där står då på den svenska sidan:
Informativt så det förslår, eller hur? Denna lilla bibel har alltså denna information på 68 språk! Här skulle man ju nu kunna ta tillfället i akt och lära sig lite språk på kuppen. Till exempel kan man lära sig "dra kniven fram och tillbaka genom det du skär" på serbokroatiska, ungerska eller kanske spanska. Tack Ikea!
Ikea finns i 44 länder men boken är på 68 språk. Är detta för att det talas olika språk i de flesta länder eller är det för att det möjligen plötsligt kan öppnas ett Ikea i 24 länder till? På något sätt så verkar ju herr Kamprad har kommit på hur man finner gemenskap över alla gränser. Kanske något för världens politiker att kolla upp.

I helgen har vi också slängt upp ljusslingor i trädgården och tusan så trevligt det genast blev. Nyss var det sommar och strax är det jul. Hej vad det går!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag 21 november 2013

Koffeinbrist och strykfritt

Vinterkräksjuka och influensa är inte roligt, men det är ingenting mot att inte få kaffe på morgonen! Det hände i morse för det var strömavbrott. Jag tänkte först att "ja, jag får väl vänta. Strömmen kommer väl tillbaka snart". Men så tänkte jag igen - sådär två sekunder senare - att "det kan ju dröja hela dan innan jag får ström". Koffeinbristen stod som en gloria runt skallen på mig.
Att elda i vedspisen var inte att tänka på för ingen ved är intagen och den som står ute skulle vara för sur. Det tar ju lite tid att värma upp en spis också. Så då fick mitt koffeinbristsinne en idé och den kan ni se på bilden här intill. Värmeljus, ljushållare av metall och ett metallmått. Det tog inte så lång tid innan vattnet var tillräckligt varmt för att göra lite néscafe. Så var den dagen räddad! Bättre brödlös än rådlös som min salig moder alltid sa. Sen var ju i och för sig inte strömmen borta längre än att jag hade klarat mig, men man kan ju aldrig veta.

Häromdagen tog jag mig an den där strykhögen som nästan tog upp hela syrummet. Tio skjortor till gubbe och elva till mig. (Och en massa annat skrynkligt såklart). Men fy fan för att stryka skjortor! Och då är inte gubbes skjortor det minsta besvärliga jämfört med mina. För av någon underlig anledning så har alla ärmar på mina skjortor en sån här uppknäppningsanordning. Det gör det lite krångligt när ärmarna ska strykas samt att den där slejfen för det mesta är som en korv. Jag avskyr korv i stryktvätten!
Var finns strykfria skjortor? Jag hade en älskad vit skjorta en gång som man slängde in i tvättmaskinen, sedan i torktumlaren och sen in i garderoben. (Eller på sig). Den var så snygg! Har aldrig hittat något liknande. Jag tror att dom försvann samtidigt som det där skrynkelmodet kom. Jag googlade lite och hittade faktiskt några skrynkelfria, men dom var ju inte billiga kan jag säga. Så det blir nog till att fortsätta att stryka. Och kanske klippa av dom där slejfarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 11 november 2013

Presentshopping och Fotografiska

Jag och Gubbe har gjort hufvudstaden i helgen. Vi körde ett shoppingpass som heter duga. Här ska det ju handlas födelsedagspresenter till fyra personer som fått för sig att födas i slutet av året och sen är det julklappar till femton barn. Nu har vi i alla fall börjat och vi fick ihop en hel del.
Sen tog vi en tur till Fotografiska muséet där det fanns en del att roa ögongloberna med. Jag kan dock inte låta bli att undra över vad som anses vara bildkonst eller inte. En del foton skulle jag - om jag hade tagit dom - direkt ha slängt. Inte för motivets skull, utan för att dom såg misslyckade ut. Jag har förmodligen för klen utbildning för att begripa mig på konst emellanåt. Men det fanns mycket som tilltalade mig.
Här måste jag visa en bild från utställningen som jag tycker var rätt häftig. (Jag är lite olydig här, men å andra sidan är det ju reklam). Detta föreställer Abdullahi Mohammed med sin kompis hyenan Mainasar. Fotografen heter Pieter Hugo.
Vi såg till att festa till det också och drog i oss diverse godsaker på restaurang Nyagatan. Rekommenderas härmed. God mat, mycket folk, lite småtrångt och mysigt och lagom hög musik av trevlig variant i pratvänlig miljö. Vad kan man mer begära.
Visserligen hade vi en väldigt högtalande kille vid bordet intill som skulle förklara för sin engelsktalande medätare vad ordet "olla" betyder. På högsta volym då. Om ni inte vet vad det betyder (vilket i och för sig inte tillför något i livet) så får ni googla på det. Själv bryr jag mig inte så mycket av vad folk pratar om. Jag tror att jag har hört det mesta. Det var bara lite påfrestande att höra hans höga röst. Som han tydligen själv älskade. Dom blev till slut ombedda att dricka ur och lämna plats till kommande gäster.
Det blev naturligtvis lite väl mycket mat för oss som nu smaläter och övermätta rullade vi iväg från restaurangen. Tur att shoppingpromenaden blev sisådär 2 mil lång.

Måste ju även lägga in ett par humörhöjarbilder i höstmörkret också. Vi vandrade runt på söder i gråregnet och kom förbi denna musikaffär med "riktiga" skivor från då det begav sig. Vilka underbara omslag! Man blir glad ända in i själen. Men så klart var det stängt.
Sen hittade vi dessa två kaféer som såg så oerhört inbjudande ut. Tyvärr hade vi redan stoppat i oss, så vi får återkomma vid annat tillfälle. Katarina Bangata är adressen för er fikasugna. Visst ser det mysigt ut. Enligt nätet ska det vara väldigt mysigt inne på den närmast i bild också. Dessutom hembakt och ekologiskt!
Visst är det bra när man vet var man ska ta vägen nästa gång.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag 5 november 2013

Pannspark eller ansiktspiercing

Sömnen... suck! Jag sover fortfarande lika bra som en uv om natten. Men nu har det förändrat sig lite. Det är ju alltid roligt även om det inte är till det bättre.
Om jag lägger mig vid 22 eller 2 spelar ingen roll - två timmar senare vaknar jag (första gången alltså!) Jag är trött som en vinterpadda, men kan ändå inte somna om. Ofta går jag då till ett annat rum för att få lite omväxling i snurrandet. Men ofta orkar jag inte det, utan lägger mig bara åt motsatt håll, med huvudet i fotänden.
Detta läge är dock förenat med livsfara. I värsta fall kan man få ett krossat pannben av en benspark, eller en tå inborrad i näsan av Gubbe. Om inte detta inträffar så kan det istället hända att man blir piercad i ansiktet av värstingkatten Gösta när han kommer farande som en projektil med klorna utfällda. Han brukar nämligen sova i fotänden.
Nu hör jag att ni föreslår att jag lägger mig i det andra rummet direkt vid sänggående istället, men se det gör ingen skillnad. Det är också beprövat och samma sak händer där. Förutom pannspark och ansiktspiercing då och det kan ju i och för sig vara skönt att slippa.
Men sen är det ju det här med sängen. Min madrass är så skön (även om den är alldeles för varm) och extrasängen är inte lika lyxigt utrustad. Jag kanske får ta och ändra på det. Eller så får jag fixa kravallstaket i sängen mot katter och gubbar.

På hälsosidorna.se läser jag om risken med för lite sömn.
  • Minnesproblem
  • Minskad koncentrationsförmåga
  • Sämre prestationsförmåga
  • Minskad uppmärksamhet
  • Sämre reaktionsförmåga
  • Ökad risk för fetma
  • Ökad risk för diabetes
  • Ökad hunger
  • Ökat blodtryck
  • Minskad kreativitet
Osv. osv... listan är lång. Jag känner mig smått döende.

Serotonin behövs för att producera melatonin som är det hormon som styr sömnen. Mjölk och banan innehåller tryptofan som behövs för hormonet serotonin. Valnötter och körsbär innehåller melatonin. Alltså får man göra sig en nattdrink på banan, mjölk och valnötter. Frågan är bara mängden. Säkert ska man dra i sig en hel klase bananer och dränera en hel ko för att få sova ordentligt. Och valnötter går ju stick i stäv med viktväktarpoints (vilket jag i och för sig skulle skita i om jag bara fick sova!)

Melatonin finns som läkemedel, men det vill inte läkare skriva ut. I alla fall inte till mig. Utomlands kan man köpa melatonin som kosttillskott!!! Visst är det tur att "storebror" håller koll på saker och ting här i Sverige så vi inte använder naturliga ämnen, utan istället kemiska mediciner med biverkningslistor lika långa som måttband.
Men anledningen är att melatonin inte är intressant för läkemedelsbolagen eftersom den inte går att patentera. Det är alltså den ekonomiska vinningen återigen som bestämmer. De mediciner vi prackas på idag är de som ger läkemedelsindustrin mest klirr i kassan. God natt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,