onsdag 29 januari 2014

Anställning på supporten

Visst är det lika roligt varje gång man köper något nytt. Och visst är det lika roligt varje gång man måste ringa till support för att skiten man köpt bara krånglar! Det behöver inte vara skit, förresten - allt krånglar! Förr eller senare. Oftast förr.
Nu och då möter man människor i den s.k. supportluren som är oerhört trevliga. Ibland händer det att man möter människor i luren som försöker hjälpa till. Mer sällan möter man människor som kan/vet något. Jag vet nu varför. 

På jobbsafari söktes en person som skulle: hjälpa till med olika frågor kring tekniska produkter där man felsöker och sedan vägleder kunden mot en lösning. Produkter som det kan handla om är smartphones, mediaspelare, läsplattor eller datorer. 

Låter bra va? Där ser man ju framför sig att någon otroligt kompetent person blir placerad på tjänsten så att vi stackars satar som ringer supporten kan få ordentlig hjälp. Sen läser jag:

Du får tre veckors utbildning!!! 


Alltså på tre veckor ska typ "vem som helst" lära sig det lilla ytte-pytte-området som rör datorer, läsplattor, mediaspelare och smartphones.


Kan inte istället alla vi som köper dessa prylar erbjudas en treveckorskurs där vi får lära oss - så vi slipper ringa!!!


Apropå jobb förresten, så fick jag lära mig av min coach som jag hade en gång i tiden, att det var viktigt att man läste på om företaget där man tänkt sig söka jobb. Detta för att lägga till något om varför man var så intresserad av just "den här" tjänsten. Hur ska man kunna göra det nu? Man vet ju knappt vad för sorts företag det är som söker, för allt går genom rekryteringsföretag! 
Där står oftast bara: "på uppdrag av ett jättestort företag med hundratals anställda sökes nu..." Oftast ingenting om vad företaget levererar. Är det datorer, personal eller kanske sprängämnen det handlar om. Det får man förhoppningsvis veta om/när man ringer, om nu någon har tid att svara.

Dessutom är den viktigaste egenskapen nu för tiden att man ska vara stresstålig och proaktiv. Ja, och så klart vara högutbildad med 30 års erfarenhet men inte vara äldre än 28!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

9 kommentarer:

lilah sa...

Absolut! Speciellt det där mot slutet att Hur ska man kunna veta vilket företag man söker jobb hos när allt går genom bemanningsföretag!!!?? Detta är egentligen bara en av en hel massa saker som gör att jag är övertygad om att "de där uppe" sakta men säkert håller på att göra oss som är i underläge, så jävla frustrerade att vi blir psykfall på riktigt! Inte för att jag begriper vad samhället skulle tjäna på det, men något är det väl alltid! Det är inte klokt så fullständigt idiotiska uppgifter som man beordras utföra i olika sammanhang som är totalt f-ing omöjliga att göra! Men det går absolut inte att protestera genom att tala om det och bevisa detsamma, utan nejdå, det skall göras. Kör tre mil på två minuter men du måste hålla hastigheten för annars får du skylla dig själv. Fyll hela arbetsdagen med uppgifter som tar X antal minuter var att utföra och få enbart X-3 minuter till ditt förfogande. Sedan ges du sjuttiofem nya uppgifter som du ska klämma in på lediga stunder!!! Och de måste bli utförda! På varje möte får personalen veta hur dåligt det går ekonomiskt och att man måste bli mer effektiv och om någon säger att det tar mer än två minuter att köra två mil, så är det bara gnäll och negativt tankesätt.
Och som sagt när du ska söka nytt jobb så SKA du läsa på om företaget och ställa frågor och vara intresserad och ingen begriper vad det gör med en människa, att då inte få veta vilket företag det gäller. Sedan får man inte jobbet eftersom man kommer till intervjun och ser ut som ett blankt papper i ansiktet! Inte ens under intervjun får man alltid veta vilket företag o vilka arbetsuppgifter det gäller! Utan man ska sitta där och tala om vad man är bra på, bara så där. Den som är snyggast och rappa st i käften får jobbet. Antar jag.

Baronessan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Baronessan sa...

Ja, jösses... Det gäller att vara tuff och bre på utav bara he**ete! Jag tror också att det har blivit mycket krångligare att ta sig förbi de s.k. "anställarna" än när man kunde prata med någon i beslutsfattning på själva arbetsplatsen.
Det pratas om personkemi också. Hur ska dom få fram den om det går via bemanningsföretag? Allting är helt åt helvete. Särskilt de s.k. kvinnojobben!
Sen säger expertisen dessutom att om du är stressad så ska du ta det lugnt eller kanske byta jobb!!! Det är ju lätt att säga...

Polargrevinnan sa...

Får man säga att det var bättre för. När jag stod till arbetsmarknadens förfogande fanns inte
ordet bemanningsföretag, men så har jag ju också några år på nacken. Då visste man iallafall vem man jobbade för.
Jag gillar dina katter. Ge dem en kram från mej. Jag får hålla mig till mina porslinskatter - fina men inte gossiga.
Ha det bra.
Kram Viola

Emileitha/Tarja sa...

Ja, verkligen inte lätt

Fru Venus sa...

Ha ha ha :-D du är ta mig fan underbart knäpp! Lite som en kvinnlig Leif GW men när det gäller IT-support :-D Men du har rätt, man ska ha skolat sig i 15 år, ha lika många år av arbetserfarenhet, gärna utomlands, och så ska man vara max 28 och inte ha eller vilja ha familj!
Men sen igen....jag sökte ett nödjobb i "tantbutiken", damkläder för tanter 70 år och uppåt. Men jag var för gammal!?
KRAM <3

Baronessan sa...

Ja, man får säga det :D Jag ska krama katterna från dig och kram tillbaka!

Baronessan sa...

En kvinnlig GW! Jo, jag tackar jag :D
Hur kunde du vara för gammal i den butiken? Men... man slutar aldrig förundras. Kram!

lilah sa...

Jösses vad jag var stressad och frustrerad när jag skrev min kommentar sist här!!!! Men jag menade ju iofs alltihop, så... ;-)