söndag 29 juni 2014

Bombus vs Aglais

Till midsommar plockade jag en bukett med blåeld. Den står än, även om den börjar falla ihop nu. Anledningen till att den får stå kvar så länge det bara är möjligt är att humlorna älskar blåelden!
Det finns c:a 40 arter av humlor i Sverige och den här på bilden nedan är en Hushumla Bombus hypnorum (tror jag alltså - för det finns som många att välja på och dom är otroligt lika). Men det har jag kommit fram till genom humlesidan. Där kan man artbestämma sina små lurvflygare. Just den här hushumlan och dess vänner har byggt ett bo i garageväggen så nu får jag se till att det finns mat.
Den här humlan är troligt en Ängshumla Bombus pratorum. Den vet jag däremot inte var den bor. Kanske i något gammalt sorkbo.
Den här lilla raringen som käkade på mina fläderblommor har jag dock ingen aning om vad det är för sort. Den har jag inte lyckats artbestämma. Kanske är det en ungdom som inte fått färg än, eller så är det någon sorts snylthumla. Det finns några sådana också.

Den här gissar jag är en trädgårdshumla. Den finns hur som helst i min trädgård, på min backtimjan.
Men vänta nu... en inkräktare! Nässelfjärilen har också upptäckt blåeldens godsaker.
Men det går bra att dela med sig, för det räcker till alla.
Imorgon blir det till att plocka mer blåeld.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Blåst af Kuling sa...

Lyllo dig som lyckats med att fånga humlorna på bild. Hur jag än försöker rusa runt och jaga dem med kameran i högsta hugg så flyr de och sticker och gömmer sig. Riktiga fegisar, ju!
Kram på sig min kära Baronessa.

Anonym sa...


Biodlare - alla barnbarn får vildhonung till frukost - får honung som godis på smörgås. margareta

Anonym sa...


oh jag älskar dessa lurviga, de finns under väggbrädorna till kåken och är hur flitiga som helst.

skojigast att observera då de kryper in i t ex Fingerborgsblomman och Akvejleija tack vare sina långa snablar. margareta

Baronessan sa...

Grevinnan: Det går åt en himlans många foton för att få ihop ett enda som duger :) Dom är snabba dom små rackarna. Kram!

Baronessan sa...

Margareta: Själv är jag ingen honungsälskare, men vildhonung låter så gott! :D

Shirouz sa...

Underbara bilder, underbara humlor! Jag brukar ha humlor som bor uppe i fönsterblecken (om det heter så) vid balkongen, i år har de flyttat till sovrumsfönstret:)

Blåst af Kuling sa...

Du, jag har flyttat till blogspot. Är så himla trött på WP och dess "fasoner". Går inte ens att avsluta kontot där. Ej heller att avsluta bloggen. Så himla sjukt! Här finner du mig:
http://grevinnekulingen.blogspot.se/
(eller klicka på "Blåst af Kuling")

Kram!

Baronessan sa...

Shirouz: Ja, dom måste väl känna efter vilket som är bäst :)

Baronessan sa...

Grevinnan Blåst: Jag är inte förvånad. Kul att man inte ens kan avsluta sin blogg!! Som ja sa: precis som Hotel California :D