onsdag 4 juni 2014

När man får oväntat besök

Musen på bilden har inget med
innehållet i texten att göra!
Skafferiet fick en äcklig lukt som av stinkande sopor. Sådär som det kan bli i kylskåp när något gömt sig längst bak och surnat. Svaret fick jag i måndags kväll då jag rev ut nedersta hyllan för att se om det låg någon död sork där. Det gjorde det inte. Det var en levande skogsmus! Det var musens toalett som luktat.

Jag lyckades få ut och ner den i en hink. Jag hann säga "men, vad du var söt" innan den for som en blixt över kanten på hinken och sprang in under frys och kyl. Jag vet
ju att dom kan hoppa jättehögt, men inte kom jag ihåg
det just då!
Under kylen satt den bra. Längst in vid kompressorn, bakom en plåtkant. Där kunde vi inte nå den och den satt där och glodde på oss. Jag öppnade ytterdörren och lät den stå öppen i förhoppning att den skulle springa ut. "Jo, om den känner frisk luft så vill den ut" sa jag till Gubbe sådär självklart. Men inte fan gick den ut!
Längst ner i skafferiet har jag en stor låda med engångsförpackningar. Där hade musen festat på plast! "Kan det vara gott?" funderade jag. Lådan var full med papptallrikar, bestick och plastglas, så jag hade inte kunnat stänga locket. Ett perfekt ställe för en mus!

igår ställde jag upp ytterdörren på nytt och musen försvann så småningom. Förhoppningsvis ut i det fria. Jag satte igång med att städa hela skafferiet. Det är ett stort hörnskafferi och det ser ut som på bilden till höger (nu i städad variant när jag fått slänga massor!) Ni ser lådan längst ner, längst in? Där hade musen kamperat.

började jag fundera på att om musen nu kunde hoppa värre än en groda, varför hade den då ätit plast och inte hoppat upp på de övre hyllorna till gryn, pasta, bröd, nötter och annat? Svaret fick jag under städningen. På fjärde hyllan, längst in i hörnet hittade jag detta:
Påsen innehåller - jag menar innehöll - solrosfrön. Men var kom då skalen ifrån? Solrosfröna var ju redan skalade. Jo, det var smulor från riskakor som den mumsat i sig!
Alltså! Riskakor är godare än både nötter, mandlar och kokos! Ifall ni också får oväntat besök så vet ni nu vad ni ska bjuda på!

Jag är som katterna, gillar inte stängda dörrar, vilket gör att jag ofta "glömmer" att stänga till skafferidörren. Det var förmodligen musen glad för när nu Göstakatten "bjudit" in den. Den måste ju ha tyckt att den blev inbjuden till paradiset och såg ingen brådska att ta sig därifrån. Dörren till skafferiet har ju stått öppen flera gånger!
Jag sänder ändå en tacksam tanke till musen som höll sig till enbart EN av riskake-
förpackningarna och påsen med solrosfrö. Den kunde ju ha ätit sönder betydligt mer.
Påminnelse till mig själv: Stäng skafferidörren!!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

lilah sa...

Underbar historia! :-)
Ja man kan ju fråga sig om plastens nyttighet/smak? Man tror ju annars att plast är farligt för djur att få i sig. Många döda djur som de öppnat, där de konstaterat att de dött av svält pga att magsäcken varit fylld med plast!
Men möss kan tydligen bearbeta alla material.

Baronessan sa...

Lilah: Ja, vem vet? Men den kanske bara strimlade plasten för att ha att ligga på :)