torsdag 3 juli 2014

Idealalmanackan 1936

Jag har i min ägo denna Husmoderns köksalmanack från 1936. För året omdöpt till idealalmanackan eftersom man på köpet fått med "kungamat under 100 år".
Det är en riktigt genomtänkt kokbok detta, för den har två spalter på varje sida. En för det finare köket och en för det enklare köket. Tänk så praktiskt. Ifall man är en sån som vanligtvis har ett enkelt kök, så kan man kanske vid något tillfälle kasta ett getöga åt vänster och frossa sta i något lite lyxigare. Eller om man nu är lagd åt det andra hållet, så kan man prova på att leva det lite enklare livet någon dag och se hur det är.
Jag vet inte om ni kan läsa texten, men på den "enklare sidan" står som lunchförslag: FLOTTBRÖD. Jag har aldrig hört talas om detta. Inte ens från min mor som kunde berätta om de mest underliga maträtter i den fattiga barndomen som statarunge.
Till detta flottbröd ska det vara mesostsås, uppskuret med potatis. Låter mer än underligt. Nåväl, flottbröd tillreds på detta vis:
Grovt hårt spisbröd, brytes i stora bitar som lägges i en kastrull. Kallt fett fläskspad hälles över och brödet får sakta koka tills det blir mjukt, men det får ej mosas sönder. 
Till detta ska det då serveras mesostsås:
Mjölksås tillreds av smör, mjöl och mjölk. Smaksätt med salt och peppar , tillsätt riven mesost efter smak.
Det där med potatisen framgår inte riktigt. Ja, vad ska man säga. Kanske är skitgott, vad vet jag? Däremot "kaffebröd med mandeldeg" lät ju riktigt mumsigt. Men det där flottbrödet kanske är något i stil med paltbröd. Och det har man fått sin beskärda del av i sitt liv, för det gillade farsan.

Nu begriper jag ju att det är lite finare på den vänstra sidan, men det vet i sjutton om jag själv inte skulle provat flottbrödet för att slippa njuren. Njure är minsann inte gott! Det har jag provat vid ett par tillfällen och det var lika ogott varje gång. Men det serveras ju stek till också, gubevars!

Sen kommer då ett helsidesuppslag i boken om denna nyhet; en kräm minsann, vid namn Nektol. Den tar bort dubbelhaka, fettvalkar o.dyl.
Citat ur texten: "Man behöver endast insmörja det hullrika partiet före sänggåendet, varvid crémen under natten verkar utan minsta obehag". Fungerar även på tjocka vrister!
Den mirakelkrämen finns tyvärr inte längre. Ska vi gissa att det var både arsenik, bly och lut i den? Sånt har vi ju inte nu för tiden. Eller hur var det nu med nervgifter som folk sprutar in både här och där...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Flottbröd låter ju inget gott! Har aldrig hört talas om det. Men det är roligt att läsa i gamla böcker vad folk hade för sig, åt och drack.
    Och Nektol skulle jag behöva för min adliga dubbelhaka. ;-)

    SvaraRadera
  2. Grevinnan Blåst: Har du dubbelhaka? Själv har jag bara en skrattpåse ;)

    SvaraRadera
  3. Jag ryser Tänk så man har missköt hemmet oh hushållet!. Jag har en bok som heter "husmoderns rådgivare" från 1923 köpt på loppis för 5:-

    T ex Hemmets vård! Städning av sovrum. Konstigt att vi klarade oss från både astma oh revorm!

    margareta

    SvaraRadera
  4. Flottbröd är mycket riktigt en riktigt gammal rätt som härstammar från fattigSverige.
    Själv kom jag i kontakt med detta vi min Mormor som var född 1895, och uppvuxen i Bingsjö i Dalarna. Sedermera kom hon tillsammans med min Morfar att flytta till Enviken.
    Flöttbröd, som vi kallar det, är ett hårdbröd bakat på rågmjöl, vatten och salt.
    Till julen åt vi alltid detta. Man hettar upp skinkspad, och häller över det hårda brödet tills det mjuknar. Till detta serveras stekt fläsk och kokt kålrot. Man reder också en sås på skinkspad som man äter till detta. Varning: Beroende på sältan i spadet så kan man bli törstig som attan frampå kvällen.
    Hoppas det spred lite ljus över detta. Bästa hälsningar från Bosse.

    P.S Jag hörde att hembygdsföreningen i Enviken anordande en flöttbrödsafton för några år
    sedan, så rätten tycks leva kvar i fler familjer än min.

    SvaraRadera