torsdag 30 januari 2014

Vad sägs om en kvart om dagen?

Konstaterar trött att jag tydligen behöver nya glasögon igen. Det var ju inte så länge sen jag köpte mina nuvarande tycker jag. Och inte hjälper det att man får två på köpet för dom räcker inte längre för det!
Men nu är det ju så här också att jag tycker att jag blir fan så mycket snyggare för varje år som går, så jag ska nog inte ha för bråttom med dom där nya "brillorna". Det är bara det att när jag sitter vid datorn så blir det gamnacke.

Dröj lite......

Sådär ja! Nu drog jag skärmen lite närmare och vred upp den en aning, så nu ser jag bättre. Nu har jag sparat in c:a åttatusen spänn!! Eller i alla fall skjutit på framtiden.

Idag har jag en "Sockertopp" på besök. 2/4 av hennes familj ligger i streptokocksjukan och modern (som var tvungen att jobba) ville inte skicka Sockertoppen till förskolan. Även om hon tillhör den delen av familjen som är frisk. För det har farbror doktorn sagt att hon är, efter att ha "tittat i halsen". Tog dom inte prover för att kolla sånt förut? Men det kostar ju pengar förstås, så det kanske man hoppar över nu för tiden.

Jag vet ju när jag själv var rejält sjuk i flera omgångar under ett år. När jag då (högst motvilligt men nödvändigt) till slut gick till läkaren så ylade han från andra änden av rummet "det är virus, det är virus!" Inte stor idé att gå dit om man inte är dödssjuk i dubbelsidig lunginflammation. Vilket jag ju fick sen, men det är en annan historia.

Och nu har forskarna kommit fram till att antioxidanter i formen kosttillskott inte är att rekommendera längre utan förvärrar t.ex lungcancer. Nej, det är ju det jag säger. Kommer det något nytt påhitt om att dittan eller dattan är mer eller mindre livsnödvändigt (alltså detsamma som att någon kommer att tjäna grova pengar på det!) så kommer det förr eller senare nya rön som säger tvärtom eller att det är dödligt.

Kontentan: Lagom och bra mat och dryck och mycket skratt. Det tror jag på!
Och det här att röra på sig är ju så klart viktigt, men det behöver inte betyda att vi alla ska blåspränga oss på ett gym två gånger i veckan. Visserligen finns det någon forskning som visar att Olympier lever 2,8 år längre, men vem kan jämföra sig med en olympier?
Sen står det i samma inlägg att 150 minuter/vecka kan förlänga livslängden för icke-atleter med flera år. Fler än 2,8 då, eller!? Dessa forskare, dom roar mig ständigt! Nej, jag lever kvar i det förflutna och håller stenhårt fast vid Arne Tammers uppmaning: ge mig en kvart om dagen! Det blir ju bara 105 minuter/vecka det, men det får räcka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 29 januari 2014

Anställning på supporten

Visst är det lika roligt varje gång man köper något nytt. Och visst är det lika roligt varje gång man måste ringa till support för att skiten man köpt bara krånglar! Det behöver inte vara skit, förresten - allt krånglar! Förr eller senare. Oftast förr.
Nu och då möter man människor i den s.k. supportluren som är oerhört trevliga. Ibland händer det att man möter människor i luren som försöker hjälpa till. Mer sällan möter man människor som kan/vet något. Jag vet nu varför. 

På jobbsafari söktes en person som skulle: hjälpa till med olika frågor kring tekniska produkter där man felsöker och sedan vägleder kunden mot en lösning. Produkter som det kan handla om är smartphones, mediaspelare, läsplattor eller datorer. 

Låter bra va? Där ser man ju framför sig att någon otroligt kompetent person blir placerad på tjänsten så att vi stackars satar som ringer supporten kan få ordentlig hjälp. Sen läser jag:

Du får tre veckors utbildning!!! 


Alltså på tre veckor ska typ "vem som helst" lära sig det lilla ytte-pytte-området som rör datorer, läsplattor, mediaspelare och smartphones.


Kan inte istället alla vi som köper dessa prylar erbjudas en treveckorskurs där vi får lära oss - så vi slipper ringa!!!


Apropå jobb förresten, så fick jag lära mig av min coach som jag hade en gång i tiden, att det var viktigt att man läste på om företaget där man tänkt sig söka jobb. Detta för att lägga till något om varför man var så intresserad av just "den här" tjänsten. Hur ska man kunna göra det nu? Man vet ju knappt vad för sorts företag det är som söker, för allt går genom rekryteringsföretag! 
Där står oftast bara: "på uppdrag av ett jättestort företag med hundratals anställda sökes nu..." Oftast ingenting om vad företaget levererar. Är det datorer, personal eller kanske sprängämnen det handlar om. Det får man förhoppningsvis veta om/när man ringer, om nu någon har tid att svara.

Dessutom är den viktigaste egenskapen nu för tiden att man ska vara stresstålig och proaktiv. Ja, och så klart vara högutbildad med 30 års erfarenhet men inte vara äldre än 28!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 27 januari 2014

Catwalk med Frazze

Det var den 16:e januari och Frazze låg i köksfönstret som vanligt och väntade på våren.
På övervåningen satt Gösta i fönstret och spanade. "Ska vi gå ut" frågade jag. Fick jag något svar? Knappast. Inte ens en blick!
Så jag gick ner igen till hallen för att klä på mig. Sa lite tyst: "Frazze - promenad?" Några sekunder senare står Frazze beredd. Aldrig en tvekan.
Även om det blir lite kallt om tassarna på promenaden....
...så hänger man med för det är alltid lika spännande.
Mitt förslag om att gå till hästarna föll inte Frazze i smaken
Med bestämda steg lunkade han hemåt. Hästar gillas inte!
Just som vi kommit hem och in så började snön vräka ner. Jag tog ett foto och gick sen till köket...
...där Frazze redan somnat efter promenaden.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 16 januari 2014

Lyxresa dit, boskapsvagn hem

Jag glömde ju att berätta om min Ålandstripp med godisar och vidhängande päron. Vi åkte i gryningen... *gäsp* (Herregud, man ska gå upp mitt i natten för att åka båt!) Det här var ju den resan vi skulle åkt i somras. De s.k. päronen hade planerat resan och ville att vi skulle hänga på, men så missade vi båtfan! Sen blev då resan inte bokad förrän strax innan jul, men då fick ju båtchauffören för sig att gå på grund så då blev det ändrat igen. Men nu kom vi iväg.
Detta var alltså en dagskryssning. Till Åland med Viking Grace. Nyaste, finaste båten med världens härligaste käk i buffén! Verkligen fin båt! Det var vi och ett par andra barnfamiljer samt en hoper pensionärer. Gott om svängyta alltså! Vilket godisarna passade på att utnyttja. Dom sprang som galningar över heltäckningsmatten och vi hann knappt med.
Sen fastnade dom vid spelautomaterna en lång stund. Förmodligen letade dom efter pengar dom försigkomna små liven.
Härlig resa med lite gung. Jo, det SKA gunga på sjön! Men de båda päronen tyckte att det var lite väl mycket gung och blev lite lätt illamående, förmodligen för att dom satt med näsan i mobilerna.

Vid Mariehamn tog paradisresan slut och vi fraktades över för hemresa till en "boskapsvagn" istället vid namn Amorella. Jo, den har visserligen varit med ett tag, men jag undrar om det inte är dags att skrota. Trångt och bökigt när man har med sig två barnvagnar. Tur att vi inte var fler barnfamiljer! Matserveringen stängde en och en halv timme innan vi kom i land, så det blev ingen mat utan torra (alltså legat framme hela dagen) dyra mackor istället. Till barnen fanns ingenting. Uruselt! Vilket jag påpekade till Viking via feedback. Men kunden har inte alltid rätt! Dom svarade bara på det som jag skrev var bra och det som var dåligt fick jag bara en förklaring på. Typ att jag hade fel. Så den resan gör vi inte om!

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Tji bokhylla

Jag var på Ikea i Uppsala häromdagen. Jaha, tänker ni, vad är det med det då? Det är ju fullt av folk där hela tiden. Jo, det är det att jag inte gillar Ikea. Jag åker inte gärna dit. Då undrar ni säkert varför, eftersom var och varannan människa i det här landet är lyriska över detta varuhus. Jo, för av c:a 10.000 artiklar så är just det jag ska ha SLUT!!!
Det händer mig vareviga gång. Just i Uppsala. Det ligger liksom närmast. Nu tänker jag inte åka dit någon mer gång! Vi skulle ha ett överskåp av köksvariant och dessutom kolla på en liten bokhylla. Den bokhyllan jag funderade på hade jag sett tidigare och nu skulle jag slå till. HA! Hyllplatsen var lika tom som en kaffekopp efter fikat!
Jag hade strax innan träffat ett par vänner på detta varuhus. Den kvinnliga vännen E berättade att hennes man avskydde Ikea och gick omkring och muttrade hela tiden om hur dåligt allting var. Det var inte utan att jag kände igen mig. Jag sa då till E att om jag bestämmer mig för någon möbel så är den alltid slut här. "Så om du hör någon vråla här inne snart - då är det jag".
Nu vrålade jag inte. Jag liksom bara konstaterade att jaha... vad var det jag sa! Hyllorna runtomkring var fyllda till brädden med kartonger, men i mitt fack var det som sagt TOMT! Alltså av tiotusen artiklar väljer jag den som är SLUT! Något överskåp blev det inte heller för djupet stämde inte. Sånt ska dom ju ändra på hela tiden; djup, höjd, bredd. Allt för att folk inte ska kunna komplettera gammalt utan köpa nytt istället.
Nu får jag istället tänka mig att jag förmodligen inte behöver den där bokhyllan. I alla fall inte just nu. Men däremot hade jag behövt det där skåpet!
Men man ska väl inte gnälla på Ikea. Grejen är ju ändå att det finns ett lager av varor som du faktiskt kan ta med dig hem direkt. (Utom det jag väljer som alltid är SLUT!) Handlar du en möbel på andra ställen så är oftast leveranstiden flera veckor. Sen har dom ju en hel del annat krafs för billig peng, som man inte behöver, men gärna tar med hem.

 Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag 13 januari 2014

Animaliska biprodukter = kvalitetsingredienser???

Kattmat... suck! Katterna springer runt benen så fort man står på sina egna. Går man mot deras matplats så går dom fullständigt i spinn. "Titta här" säger jag och pekar på tre fulla skålar med mat. "Det är bara att äta!"
Två katter blänger på skålarna, på mig och på skålarna igen. Sätter sig ner, ser deprimerade ut, går därifrån. Denna procedur upprepar sig sisådär trehundrafyrtioåtta gånger per dag. Dom är förmodligen som oss. När det blir tråkigt, vill man äta.
Häromdagen när jag var och handlade fick jag för mig att läsa på baksidan av en kattmatsburk. Det blev denna variant:
Ni ser vad det står va? 400 g gele oxkött för 8.90/förp. Okej, vänder på burken...:
Här är det lite suddigt och otydligt så jag ska berätta vad det står. Överst står det något om "kvalitetsingredienser" och "fullproppad med köttiga bitar". Sen står det om vad katten behöver och nyttiga tillsatser och bla. bla. bla

Därefter kommer vi till det finstilta: Sammansättning: Kött och animaliska biprodukter (varav oxkött 4%) fisk och fiskprodukter, vegetabiliska biprodukter, mineraler, socker.

Det fortsätter med: Analytiska beståndsdelar: Vattenhalt 82,5%, protein 7,5%, fettinnehåll 4,5%, råaska 3.0%, växttråd 0,1%, linolsyra 0,6%. 

Är det inte så man vill hoppa upp och bara vråla SMASKENS!!! 

OBS! Nu vill jag ju inte på något sätt kasta skit på just Pussi, för jag tror att det är ungefär samma skräp vilket märke man än tar.

Om det nu är fisk i en kattmatsburk med kött (4%) så undrar man kanske vad det är i en kattmatsburk med fisk. Det kan jag nu tala om eftersom jag hade en portionspåse med sik från ICA. Den innehåller; kött och animaliska biprodukter, fisk och fiskbiprodukter, (sik min. 4%)!
Så! Det spelar ingen roll vilken smak man väljer för det är samma skit i allt.

Nu är det ju så att jag köper nästan aldrig burkar, utan det blir portionspåsarna istället. Men sedan alla portionspåsar från olika märken ratats, så testade jag Coshida påsar från Lidl. Det gick hem! Googlade därför på Coshida och får upp en sida där Råd & rön gett toppbetyg just på denna mat.
Och köp för fan inte Whiskas som innehåller fem gånger mer salt än vad katten behöver! (Kanske därför som det blir Whiskas när Farmor själv får välja!)
Tyvärr är alla dessa tester gjorda för flera år sedan, men för all del... varför ska jag kolla råd & rön när katterna redan visat vad dom tycker? Kanske föredrar dom mat från Tyskland (Coshida) än från Liechtenstein (ICA). Vafaaan! Har vi inte kött- fågel- och fiskbiprodukter i det här landet? Jag läste bara häromdagen hur många ton värphöns som eldas upp varje år!

För mina katter är den här mjukmaten bara till extra. Dom får som huvudmål Royal Canins torrfoder. Den innehåller köttmjöl! Låter skitäckligt, men katterna gillar den. Den hade lite tveksamheter i något test, men det eftersom jag vill ha light kattmat så blir det den. Vill dom ha något riktigt smaskigt så går dom ut och tar en sork. Bon appetit!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 7 januari 2014

Grått som en dammkorv

Gusten har lämnat ett stort tomrum efter sig. Till och med värstingkatten Gösta verkar sakna honom. Det tog tre dygn innan han kom tillbaka till fotänden där han alltid brukar ligga och sova. Han har säkert varit ute och letat. För som "Marsipanrosen" sa: "han letar säkert efter Gusten för att han vill säga förlåt".
Januari traskar på i grårusket. För att trösta mig efter Gustens frånfälle så fick jag låna en "godis" att gulla med. Chokladbjörnen kom och livade upp och vi tog bl.a. en tur i skogen. "Det är mörkt" konstaterade Chokladbjörnen när vi skulle in i skogen men travade på ändå.

Som tur var hade vi Frazze med oss som hade hellyset på!
Nog är det gråare än gråast ute, men nu har dom lovat snö. Jag tror det när jag ser det. Det är inget jag har saknat, men det kan ju kanske ljusa upp dagarna lite.

Imorgon ska jag ta en båttur igen. Denna gången till Åland fram och åter med ett par godisar och deras päron. Och jag räknar ju iskallt med att fru Venus står där och hejar!

fredag 3 januari 2014

Bästa dygnet och värsta dygnet

Vi börjar med det bästa. Nyårsfirande på kryssning till Åbo med ett gäng galna, roliga, underbara människor! Så fantastiskt roligt! Vi festade natten lång och man ville aldrig att det skulle ta slut. Men det gjorde det och vi åkte hem med skrattkramp i ansiktet och lite (hrrrmmm...) trötta i mössan.

Hemma väntade katterna på oss. Och här kommer det värsta. Gusten har bara blivit magrare och magrare och nu började han gå och gömma sig på alla möjliga ställen. För att han skulle få vara ifred från värstingkatten Gösta så stängde jag in mig i ett rum med Gusten i natt för att hans kulle få vara ifred. Nästan hela natten låg han hos mig och spann och gosade. På morgonen åt han ordentligt och jag tyckte att han verkade piggare. Han hade fått maskmedicin på nyårsafton och jag tänkte att det kanske, kanske skulle ha hjälpt. Men innerst inne gnagde en oro. Vi åkte till veterinären idag och det var naturligtvis det värsta. Han var full med cancersvulster i magen. Jag tog beslutet om avlivning direkt. Jag ville inte att han skulle lida längre och jag ville inte heller åka hem med honom där han så ofta blev jagad.
Så många tårar man kan gråta för ett sånt litet djur. Min älskade Gusten. Aldrig mer ska du komma och buffa på mig när jag sitter i soffan. Aldrig mer ska du komma och klättra upp i min famn och slicka mig i ansiktet. Aldrig mer ska du komma och störa min sömn. Aldrig mer ska jag få gosa på den mjukaste magen.

Nu får du ligga på en grön äng i din katthimmel och slicka dina luddiga tassar. Sussa gott älskade katt!