tisdag 15 juli 2014

Liten båttur en solig dag

Vi bestämde oss för en liten båttur i Stockholms skärgård. Klockan 9 på morgonen var det så här folktomt vid kungsträdgården.
Solen visade sig från sin bästa sida och Nybroviken likaså.
Och där i viken låg Gustafsberg VII och väntade på oss. En guide med ovanligt behaglig röst berättade om båten och om platser vi passerade.
Nog är Stockholm en vacker stad!
Här har en mås lagt sig till ro med huvudet under vingen och bryr sig inte ett jota om storstadslarmet.
Gustavsberg var målet och där muséet. Oj, så mycket fint det kommit därifrån. Stig Lindberg t.ex. är en favoritkeramiker. Titta bara på den här vackra urnan.
Även denna ljuva skapelse innehar hans sigill. "Ymnighetshornet" heter den. Lite underlig men kul.
Det här kan man kalla picknickkorg med klass!
Och så har vi då toalettavdelningen. Vi har ju nyligen renoverat vår toa och nu ser jag ju att vi valde helt fel. Det var ju den här träpjäsen vi skulle haft!
Och har ni inte blivit intresserade av muséet än så kanske ni blir det när ni får se dessa gossar. En film om tvagning snurrade på väggen. Otroligt intressant!
Och så dessa raringar. Lisa Larssons fina katter och andra figurer. Själv har jag en stor liggande katt "Moses".
Stockholm från vattnet - vilken härlig syn!
Men det mesta gör sig bra en solig dag. Och särskilt en dag när allt är LAGOM!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 3 juli 2014

Idealalmanackan 1936

Jag har i min ägo denna Husmoderns köksalmanack från 1936. För året omdöpt till idealalmanackan eftersom man på köpet fått med "kungamat under 100 år".
Det är en riktigt genomtänkt kokbok detta, för den har två spalter på varje sida. En för det finare köket och en för det enklare köket. Tänk så praktiskt. Ifall man är en sån som vanligtvis har ett enkelt kök, så kan man kanske vid något tillfälle kasta ett getöga åt vänster och frossa sta i något lite lyxigare. Eller om man nu är lagd åt det andra hållet, så kan man prova på att leva det lite enklare livet någon dag och se hur det är.
Jag vet inte om ni kan läsa texten, men på den "enklare sidan" står som lunchförslag: FLOTTBRÖD. Jag har aldrig hört talas om detta. Inte ens från min mor som kunde berätta om de mest underliga maträtter i den fattiga barndomen som statarunge.
Till detta flottbröd ska det vara mesostsås, uppskuret med potatis. Låter mer än underligt. Nåväl, flottbröd tillreds på detta vis:
Grovt hårt spisbröd, brytes i stora bitar som lägges i en kastrull. Kallt fett fläskspad hälles över och brödet får sakta koka tills det blir mjukt, men det får ej mosas sönder. 
Till detta ska det då serveras mesostsås:
Mjölksås tillreds av smör, mjöl och mjölk. Smaksätt med salt och peppar , tillsätt riven mesost efter smak.
Det där med potatisen framgår inte riktigt. Ja, vad ska man säga. Kanske är skitgott, vad vet jag? Däremot "kaffebröd med mandeldeg" lät ju riktigt mumsigt. Men det där flottbrödet kanske är något i stil med paltbröd. Och det har man fått sin beskärda del av i sitt liv, för det gillade farsan.

Nu begriper jag ju att det är lite finare på den vänstra sidan, men det vet i sjutton om jag själv inte skulle provat flottbrödet för att slippa njuren. Njure är minsann inte gott! Det har jag provat vid ett par tillfällen och det var lika ogott varje gång. Men det serveras ju stek till också, gubevars!

Sen kommer då ett helsidesuppslag i boken om denna nyhet; en kräm minsann, vid namn Nektol. Den tar bort dubbelhaka, fettvalkar o.dyl.
Citat ur texten: "Man behöver endast insmörja det hullrika partiet före sänggåendet, varvid crémen under natten verkar utan minsta obehag". Fungerar även på tjocka vrister!
Den mirakelkrämen finns tyvärr inte längre. Ska vi gissa att det var både arsenik, bly och lut i den? Sånt har vi ju inte nu för tiden. Eller hur var det nu med nervgifter som folk sprutar in både här och där...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,