fredag 21 november 2008

Fildelning... gäsp

Blev väckt av fildelningsdiskussioner. (Det var väl ett vackert ord!) Jag kan förstå att debatten finns - vem vill jobba gratis? Men å andra sidan... har det inte alltid "tankats" hem musik? För hundra år sedan - på min tid - då spelade man in på bandspelare direkt från radion. Det fick man ju inte heller göra men vem fan skulle veta det? Bandspelaren var ju inte direkt uppkopplad till cyberrymden. Nu är det ju annorlunda eftersom det är "rena" låtar direkt från cd-inspelningar. Man kan tanka hem hela album om man vill. Kanske till och med sälja, vad vet jag? Om det fanns ett sätt att sätta dit just dessa typer - fine.

Kan ändå tänka mig att i slutänden, om nu denna lag träder i kraft, så lär det väl bli Ture, Lisa och Anton som åker dit, som har laddat hem fem låtar var bara för att lyssna hur det låter. Så är det jämt när lagar träder i kraft. Det är inte de stora bovarna som åker dit. Kan faktiskt tänka mig att om det skulle bli totalstopp (hur det nu skulle gå till?) på att tanka hem, så tror jag att artistvärlden biter sig själva i svansen. Jag tror (eller vill tro) att många tankar hem låtar för att lyssna - och SEN går man och köper skivan. Om man nu gillar det man hör. Sen undrar jag hur någon kan vilja tanka hem något av det senaste i pop/rockvärlden - det går ju runt, runt, runt på radion redan.

Sen finns det människor som tankar hem udda musik. Musik som de kanske aldrig i livet skulle ha kunnat hitta utan att fildelningen funnits. Så det är väl inte bara av ondo, eller? Och, det här med att skivförsäljningen går ner... Tänk på vilken uppsjö det finns av artister idag. Många av dessa kanske inte ens finns om ett år. Jag menar, hur mycket musik kan vi tänkas köpa? Vem vill köpa en hel cd av Curtina Svansbäck som kommer med en one-hit-wonder. Hon lär inte överleva vare sig det finns fildelning eller inte. Hon kanske ska vara glad om någon över huvud taget vill lyssna på henne - köpt eller inte.

Att folk köpte mer skivor tidigare förvånar mig inte alls. Då kanske det inte fanns sjuhundrajävlatrettiotvå kanaler på radion som oavbrutet spelar det senaste. Jag blir så trött...

1 kommentar:

Bella sa...

Jamen...Jag håller med dig fullständigt- vartenda ord i det inlägget!

Jag är nämligen en sådan som "tankar ner" två, tre låtar från ett album för att se om det är något att ha innan jag går ut och spenderar £10-£15 på det.
Vi har även laddat ner filmer som vi sedan köpt. Om det är något man verkligen tycker om så vill man ju ha originalet och inte bara en kopia...