tisdag 2 februari 2010

Placeboeffekt?

Var på apoteket för att inhandla medicin till modern. Naturligtvis hade dom inte "rätt" sort hemma av blodtrycksmedicinen, men en annan - billigare - variant. Hur många billigare varianter kan det finnas undrar man ibland?
Hur som helst tog jag hem tabletterna och modern åt. Sen blev hon yrslig. Värre än vanligt. Hon hävdade bestämt att det var dom billiga tabletterna. Efter att ha talat med sin läkare - som naturligtvis hävdade bestämt att det var preciiiiiiis samma tablett - fick hon som svar att sluta med dom! Jodå - sluta. Med blodtrycksmedicin! Hon äter ju två olika tabletter, så den andra, svagare, hade hon kvar och åt. Hon kände sig genast bättre. Efter ett några dagar så togs blodtrycket och det var bra. Konstigt nog.
Jag vet flera som köpt den billigare varianten av sin medicin och inte varit nöjda. Apotek och läkare hävdar bestämt att det inte ska vara någon skillnad. Ändå säger folk att dom inte verkar på samma sätt. Är det bara inbillning eller?
Man kan ju också fråga sig hur vissa kan göra exakt samma medicin fast på ett billigare sätt?
Hur det än ligger till så är ju placeboeffekten nog så viktig för tron kan ju försätta berg har jag hört. Det värsta är dock att den dyrare varianten på medicin oftast inte finns hemma. Den får man beställa. Så nu får vi vara ute i god tid för att beställa hem.
Frågade på apoteket vad man hade för rättighet att reklamera medicin som man anser inte fungerar, men någon sådan rättighet finns inte. Har man gått med på att ta den billigare varianten så får man stå sitt kast. Det man kan göra är att säga till sin läkare att han/hon skriver i att inga ersättningar får ges. Bra va? Då står folk där med medicinkartonger för kanske 300 kronor som man slänger i soporna för att man inte ids gå tillbaka till Apoteket.

2 kommentarer:

Bitten sa...

De som tillverkar den billigare medicinen har ju inga forskningskostader utan har fått "receptet" typ gratis på den. Men jag undrar faktiskt också om det är exakt samma, jag tycker att jag märkt skillnad på en av mina blodtrycksmediciner.

Synnøve. sa...

Hej Baronessan.

Känner igen det där.
Maken har allergi och astma. Han fick plötsligt ett billigare preparat för allergin.
Men den fungerade inte.
Han krävde att få den vanliga han haft länge. Fick det till slut.

Så nog undrar man alltid.

Hoppas att det gick bra för din mor till slut.

Här är det snöstorm. Har varit ute och skottat, skottat och åter skottat. Men jag måste nog sjutton göra det igen.
Maken är på jobbet, så det faller på min lott idag att skotta...

Ha en flotters onsdag nu.
Kramen Synnöve.