måndag 7 juli 2008

Hednisk begravningsplats

Asatroende får begravningsplats. Fast inte här förståss, utan i Danmark. De som tror på Tor, Oden och Loke ska få ligga sida vid sida utan att trängas med kristna. Nu väntar jag bara på att det ska bli så i Sverige också och efter det vill jag ha en begravningsplats för oss som inte tror på något alls. En stor kompost där man inte behöver någon nedgrävning av vare sig kista eller urna. Ett stort hål i marken bara där askan kan hällas ner. Eller varför inte använda oss till värme istället för flis!? Kroppen är ju ändå bara ett skal. Det påstås ju att själen flyger till himlen så vad har det då för betydelse.

5 kommentarer:

 1. Det finns något som heter minneslund som inte har någon religös koppling. Du låter negativ i din ton. Är det inte bra att folk av olika religioner får ha sin sita vila som dom vill? Det får man om man är ateist.

  SvaraRadera
 2. Heja Baronessan! Jag gillade din kommentar på min sida angående barnuppfostran. Och jag gillar alla dina inlägg på din blogg. Så det så!

  SvaraRadera
 3. Kära Joakim. Minneslundar tillhör kyrkogårdarna och kyrkogårdarna tillhör väl Svenska Kyrkan om jag inte tar fel. Detta kallas för vigd jord. Förr kunde folk, som tagit sitt eget liv eller begått något brott, hamna utanför dessa "vigda" platser. Det är dessa platser jag nosar efter. Var andra vill ligga bryr jag mig inte i. De får göra som de vill.

  SvaraRadera
 4. Baronessan,
  Det är en intressant fråga du ställer faktiskt, Minneslundar är definitivt kopplade med kyrkan ja. Min far som liksom jag var utpräglad ateist ville få sin aska spridd i havet, men det blev tvärstopp och han hamnade trots allt i en minneslund tyvärr.

  Sen kanske vi inte kan gräva ner folk precis vart vi vill...det skulle nog orsaka ett och annat polisärende när grannarna hittar skelett i trädgården på sitt nya hus:-) Men aska skulle man få sprida fritt i naturen tycker jag allt.

  Joakim för övrigt verkar mest inställd på att att anklaga andra för intolerans utan att läsa vad folk skriver...

  SvaraRadera
 5. Du ska inte använda andra troendes begravningsplatser när du kallar dig ateist. Skulle en hednalund vara på någon sätt mer gudlös än en kyrkogård? Det är som att en ateist skulle ha en rabbin på sin begravning istället för en präst pga sin trosuppfattning eller snarare brist på trosuppfattning. Hela ditt resonemang är en skymf mot kristendomen, asatro och all religion samt ateism.

  SvaraRadera