lördag 28 februari 2009

Trotjänare

Jag är minsann ingen kock, men jag jobbar i köket enligt Kajsa Varg-metoden - man tager vad man haver. Därför följer jag sällan något recept. Receptböcker har jag mer som inspiration. Jag gör ändå alltid om recepten. När jag någon gång behöver konsultera en kokbok för att få veta koktider och dyligt så återkommer jag ständigt till denna bok.

Den här boken fick jag i skolan år 1970 och ingen annan kokbok kan mäta sig med den. Här finns alla grunder man behöver veta - allt annat är ju bara mat-makeup. Du kan till och med få veta hur man kokar ägg. Däremot finns ju av naturliga skäl inga moderna recept med.

Ni ser ju hur kärleksfullt tummad och spilld på den är. Utsidan är lagad med silvertejp. Kanske man kan lämna in den och binda om den. Eller kanske leta efter en ny på någon loppis. För utan den här boken kan det bli kaos i mitt kök!

8 kommentarer:

tallrotsmarie sa...

vilken fin tummad kokbok =)
jag har en kakbok, som jag använder när jag bakar....som åxå är tummad och fin ;)

Veronica sa...

Så ser min mammas och min svärmors kokbok verkligen ut oxå. Men det är verkligen en bok som är guldvärd!!! Själv är jag kock och anvvänder sällan kokböcker men ska jag använda någon så är denna klockren!!
=)

mia sa...

Hahaha!! Så ser min gamla "7 sorters kakor ut"...men jag tycker det är härligt att se att böckerna används.. *L*

pappa B sa...

Väntar med spänning på det recept jag lade ut. Har du tappat bort det eller?
pappa B

Bitten sa...

Jag har sällan eller aldrig recept, utan gör som du. Jag får inspiration från recepten - och så gör jag om dem. Kokböcker är roliga att titta i, men det blir oftast bara ett par sidor som blir använda och slitna.

anneli sa...

Hej igen...kikar in lite igen, trevligt att upptäcka nya bloggar. Härligt med tummade böcker - känsla! Jag har en Hemmets Kokbok som också är en stöttepelare. Köpte den i 15-års åldern på bokrea...Mamma hade en flitigt använd och jag ville bli vuxen och lika duktig som mamma i köket...Hon hade också "den lilla svarta" anteckningsboken där hon skrev ner sina personliga recept och komihåg listor...så klart har jag också en liten svart...Mamma är lik sin Mamma...
Ha en skön söndag!

Viola sa...

Hejsan!
Jag ser på din kokbok och så ler jag stort=). Jag har två st " VÅR KOKBOK" av någon märklig anledning...
Jag fick min när jag flyttade hemifrån 1987 och den tummar jag ständigt på. Den 2:a har jag väl för att "skryta". Den tittar jag aldrig i..

Tyvärr,enligt mig, så lyckas jag ALDRIG hålla mig till ett recept utan lägger till och drar i från.

Min kokbok fungerar som för dig, som en liten vän i köket som kommer med kloka rader hit och dit.

Sen får man välja själv.Ännu har inte silvertejpen kommit fram, men det kommer den nog tids nog.

Hej från mig!

bollebygdsbo sa...

Jag har också den kokboken. Fick/köpte den 1971 när jag gick på Lanthushållsskola.
Den boken gör jag mig inte av med!
Har några av min mormors gamla kokböcker också.
Kul att ha.

Hälsar Bollebygdsbo