söndag 15 mars 2009

Söndagsbarnet i mig

Fick för mig att googla på "söndag". På Wikipedia kan man läsa att den dagen fått sitt namn efter den fornnordiska solgudinnan Sol som även kallades Sunna eller Sunne. Sen står det att enligt kristen tideräkning så är söndagen veckans första dag! Va? Här har man gått omkring och trott att man ska vila sig på söndagen - och så är det istället en lördag som är vilodagen. Söndagen är alltså egentligen veckans första dag. Undra på att den kan vara seg ibland. Nu spelar ju inte detta någon roll för mig som är ateist, eftersom bibeln är lika osannolik för mig som Kalle Anka. Därmed inte sagt att innehållet är detsamma. Kalle Anka är klart roligare. Jag började faktiskt läsa bibeln men jag hakade upp mig på alla namnen i början så jag la ner det. Men jag kanske ska ta fram den igen och ströläsa lite här och där. Sätta ner fingret liksom och se vart det leder. Vem vet - jag kanske blir religiös på gamla dar. När fan blir gammal blir han religiös heter det ju.

Följande stycken är hämtade utifrån cyberrymden:

Söndagsbarn är ett känt begrepp när man talar om skrock och vidskepelse. Att vara född på en söndag är något av det mest tur-samma som kan hända en. Förutom att man blir vacker, intelligent och charmfull, har man talanger som andra inte har. Det man vanligen tror är att söndagsbarn är synska. Men också att de kan bota sjukdomar. För att bli synsk måste man ha fötts under pågående högmässa, dvs när prästen står för altaret.

Där ser man - det kom med ett altare också. Trodde jag inte det. Men intelligent och charmfull - jo jag tackar jag. Lite synsk är jag nog. Det måste man vara när man är gift :)

Måndagsbarn har fagert skinn
Tisdagsbarn har älskligt sinn
Onsdagsbarn är fött till ve
Torsdagsbarn får mycket se
Fredagsbarn får kärlek och lycka
Lördagsbarn ska mödorna trycka
Söndagsbarn får leva och njuta rikt och vist och sedan berömligt sluta

Jaså minsann! Jo, nog har jag det bra allt. Ska minsann inte klaga. Men det där med berömligt sluta - det kan ju tolkas på olika sätt. Jag kanske ramlar ner från ett högt torn och blir platt som en pannkaka - då kommer jag i tidningen! Förhoppningsvis utan bild.


Måndagsbarn är kan få det slitsamt.
Tisdagsbarn är vackra men lata och okunniga.
Onsdagsbarn är argsinta och envisa.
Torsdagsbarn är kloka barn med extraordinära egenskaper.
Fredagsbarn har tur med sig.
Lördagsbarn är starka.
Söndagsbarn är livsnjutare.

Om man med livsnjutare menar att man njuter av det som finns runtomkring en - ja, då är jag det. Jag njuter oftast av det lilla mer än av det stora. (Nå, inga snuskiga tankar nu inte...) Picknick i det gröna eller ett glas vin i glada vänners lag - det är härligt.
Och slutligen - ja, det är jag "krullfia" som är på bilden. Det lilla söndagsbarnet.

12 kommentarer:

Bitten sa...

Bara så du vet: jag är torsdagsbarn. ;P

Anonym sa...

Oj. Känner mig genast mycket klokare och helt extraordinär.

Min äldsta dotter är helt fascinerad av Bibeln. Inte för att hon tror på ett enda ord, men hon har gjort ett stort släktforskningsarbete med alla personerna i GT. Där skaffas det barn till höger och vänster kan jag säga och inte är det så noga om man är nära släkt eller urgammal heller. De kanske skulle ha nytta av KDs 10 000 kronor.

synne sa...

Men hoho...
Vart tog du vägen?
Går du runt i morgonrocken ännu?'Nu är kaffet slut, semlorna uppätna och jag på väg i säng.
Men det gör inte nått. Vi ses kanske snart igen. Kaffe finns det mera av och semlor kan jag baka mera.
Vill bara tacka för din goa kommentar hos mig vännen.
Kramen Synne.

pappa B sa...

Men kära BAronessan, sluta nu genast att spaca runt på olika knepiga sajter och plocka fram den heliga skrift. Ingen, inte ens författaren själv har läst den boken från början. Håller med, man blir yr i knoppen av alla namn och dessutom heter sexton stycken samma namn = 16 Josef, 16 Abraham etc.. Det är sannerligen inte lätt att hålla reda på detta.
Men...i övrigt är det en rätt trivsam bok om man väljer utvalda stycken. dessutom tror jag i min enfald att om vår herre fanns/finns så är det nog en rätt så trivsam prick.
Gå nu och lägg dig och läs Johannesevangeliet. Andra versen Bröllopet i Kana och ge mig en liten resumé. Rätt juste polare tycker jag. Och jag tror att jag har ett rätt skapligt förhållande till honom trots att jag aldrig går i kyrkan, super, svär och lever rullan.
pappa B

Baronessan sa...

Bitten: Torsdagsbarn - grattis!

Baronessan sa...

Lairama: Verkar vara ett hästjobb att göra släktforskning - jag hakade ju upp mig redan på namnen

Baronessan sa...

Synne: Nä, det kom en strykbräda emellan. Men semlorna gick ju åt ändå. Åh, semlor.... stööön!

Baronessan sa...

Pappa B: Så du är beläst i den heliga skrift du. Ska kolla Johannesevangeliet när jag får lust men inte idag. Jag behöver nog en flaska nattvardsvin för att palla med tror jag :) Men jag får ju så ont i huvudet av rödtjut så...

pappa B sa...

Nu blir jag nästan bestört, inte tid och en flaska rödtjut.? Ett par minuter och en halv kopp kaffe räcker för att beskåda detta i mina ögon, mycket kloka förfaringssätt.

Baronessan sa...

Pappa B: Det gör det inte alls det. Först måste man stärka sig för att orka läsa detta och sen tar det faktiskt en hel massa stund att hitta bokfan (ooups ursäkta...)

Laila sa...

Min son är onsdagsbarn och jag nickade instämmande när jag läste det där med argsint och envis och tänkte att de visste vad de talade om, de gamla grekerna... eller romarna eller vad de nu var. Men det var tills jag läste om tisdagsbarn (är själv född på en tisdag) Vacker men LAT OCH OKUNNIG!!!!???
Har väl sällan hört något mer tramsigt dravel som detta! Hmpf!!

Baronessan sa...

Laila: Ja, men du har ju älskligt sinn i alla fall :)