onsdag 30 mars 2011

Hysterisk inredning

Jo, jag är fortfarande sjuk. Men nu pratar vi inte mer om det. Nu ska vi prata inredning. Inredning är inte motsatsen till utredning även om man skulle vilja tro det. Inredning är roligt men har i mitt tycke blivit helt hysteriskt. Hur många inredningstidningar finns det? Ja på tidningsbutiken.se kan man se 23 st. Vilka köper då jag? Det varierar och det kan bli upp till 2 tidningar om året. Ibland blir jag ju lite sugen men då jag har så svårt att välja (likt Gösta Ekman i kiosken) så blir det oftast ingen.
Vad jag saknar lite i dessa tidningar är väl hur man kan fixa utan att man ska behöva byta ut allt man har och utan att det ska kosta skjortan. Men det är väl inte det går ut på. Dessa tidningar är ju ren reklam (som konsumenterna betalar för). Dom visar vad som gäller nu och var du kan köpa det. Jag funkar oftast inte ihop med dessa tidningar och vad som gäller just NU. Jag får oftast en idé i huvudet om vilken färg jag ska ha på detaljer i vardagsrummet t.ex. och denna färg går aldrig ihop med gällande trend. Vilket gör att jag får ett litet helvete med att hitta just dom färgerna jag vill ha. Att jag inte går på det som är trendigt har förmodligen att göra med att jag har lååååång tillvänjningssträcka. Har det t.ex. blivit modernt med stuprörsbyxor så har jag inte vant mig förrän dom har blivit vida igen. Lite jobbigt blir det.
Jag såg Oddbirds hos Malou på TV igår. Dom går ju visserligen på tanken återanvända men eftersom det är dom som återanvänder och vi som betalar så blir det svindyrt ändå. Men det kan vara så att dom är mest inredare. Jag är inte säker. Sen kan man ju fundera på hur praktiskt det är. Jag är ju så praktisk av mig jag. Irriterande praktisk.
Jag tänker bl.a. på en lampa som dom hade med i programmet. Det var en golvlampa som var gjord av gamla kaffekoppar och fat limmade på varandra. Ungefär som den till höger men alltså golvvariant och med något brunaktiga större fat inblandade. Detta kröntes av en grön skärm. Min enda tanke var: "herregud vad den där måste samla damm". Sen var den ju inte snygg heller. Jag gillar inte hoplimmade gamla koppar. Jag tycker att man ska dricka kaffe ur dom.
Sen förstår jag mig inte på den här slit-å-släng-mentaliteten. Det kastas och köps nytt, kastas och köps nytt. Helt vansinnigt. Men det kanske inte är så konstigt med dessa Ikea-möblerade hem som ser ungefär likadana ut. Man ledsnar förmodligen fort. Men visst ska man variera sig - absolut. Men man kanske inte behöver kasta ut allt man har efter ett par år för att köpa helt nya saker.
Jag har så svårt att göra mig av med fungerande saker.Störst problem just nu är mina tavlor. Jag har faktiskt tröttnat liiiite på en del av dom. Men jag har heller inte lust att ha dom undanstoppade i ett skåp. Sälja dom vill jag inte heller för dom är liksom MINA!Tavlor är ju också en sak som ger mycket karaktär åt ett rum och skulle jag sätta in en modern tavla - som t.ex. en från Oddbirds - så skulle det skära sig totalt. Men deras tavlor är faktiskt något jag gillar. Så vad gör man för att få en förändring? Jo man gör en utredning om vilken typ av inredning man ska ha.
Men det är kanske våra lååååånga vintrar som gör att vi vill ha förändring. Vi är ju instängda i våra hem i flera månader. Klart man ledsnar. Men snart, mycket snart, kommer våren och vi kan gå ut i naturen och strunta i möbler, tavlor och kuddar m.m.

4 kommentarer:

Shirouz sa...

Först; herregud så fult det där med kaffekopparna var! Jag ryser i hela min estetiska själ!

Sedan, jag håller helt med om den här slit-och-släng-mentaliteten, det är sopberg till våra barn som vi bygger och jag är inte säker på att de kommer att vara överdrivet tacksamma.

Och; det här med att inte gå i gång på trender, det handlar inte alls om tillvänjningssträcka, utan det tyder på att du har stor personlig egen smak och inte behöver bli itrugad vad som är inne eller inte. Så ser jag på det, och jag har lila bokhylla (som nog alla vet vid det här laget... ;)
För övrigt så håller jag med om det här med tavlor. Jag är lite trött på mina också, men vet inte vad jag ska göra med dem. Jag har tänkt att ta och göra förstoringar av fotografier jag tagit och sätta upp det i stället. Men problemet är att jag bara tänker....

Baronessan sa...

Shirouz: Ja, smaken är ju som baken men nog lär trendsättarna betala sig in i tidningar och på TV för att folk ska TRO att ALLA har sånt krafs. Folk är så lättlurade.
Vi kanske ska ordna en tavelbytardag? Jag har också varit inne på det där med foton men det händer inget här heller. Hur som helst - håll fast vid din lila bokhylla!

Laila sa...

Jaha då slipper jag skriva om allt det här, för du har redan gjort det! :-) Annars kunde jag stå för vartenda ord här! Jag såg oxå programmet, jag ligger oxå ur fas med trender (letar just nu gardiner som bara finns i mitt huvud...)och jag förfasas oxå över hur allt ska slängas när det är ca 2 år, för det har kommit nåt nytt!
T om det där med inredning o utredning snodde du! Jag hade tänkt blogga om att när man gör fint i trädgården måste det väl kallas "utredning" - när det heter inredning när man gör fint inne...

Men nu slipper jag skriva om det. :-)

Baronessan sa...

Laila: Två själar och en tanke :) Jag tycker ändå att du kan göra ett inlägg för exakt lika blir det aldrig vet du. Jag vill gärna höra om det där med trädgårdsutredning :)