fredag 13 januari 2012

Paraskavedekatriafobi någon?

Jag ligger hemma med migrän. För en gångs skull blev jag sjuk vid rätt tillfälle. Det snöar på tvären och är fredagen den 13:e. Skönt att slippa gå ut. Men istället ligger jag här och oroar mig för alla som är ute och kör. Det gör inte värken bättre.
Igår när jag skulle hem från jobbet så höll jag inte på att ta mig till bilen ens. Så halt var det. Det är en asfalterad backe som jag skulle nedför och det var glashalt. Jag hasade mig ner i gräskanten och höll så när på att drutta i ån som finns bredvid. Just då hade jag gärna velat ha en rullator. Eller kanske broddar. Eller varför inte en hel hink med grus och sand. Det kanske hade räckt med ett par bättre skor. Hade jag varit 20 så kanske jag hade satt mig på rumpan och åkt nerför. Däremot märkte jag inte av halkan så mycket när jag körde hem.
Apropå fredagen den 13:e så är väl inte den så mycket värre än andra dagar antar jag. Men jag minns en gång när jag var liten. Det var lucia och jag och mina syskon väntade på att fadern skulle komma hem från jobbet, så vi kunde lussa. När han kom hem så var han så tokfull så han druttade omkull och slog skallen i fotskrapan vid trappan. Det blev sjukhuset och sy ihop skallen. När han kom tillbaka så ringde läkaren hem och beklagade sig för min mamma hur jävla otrevlig farsan varit. Det var en riktig fredagen den 13:e det. Usch!
Men jag kan inte påstå för den skull att jag lider av paraskavedekatriafobi. Det är alltså fobi för fredagen den 13:e. Däremot har jag nog fobi för taskit väglag men jag tror inte att det finns något ord för det. Man skulle ju kunna tänka sig att det heter autofobi, men det är rädsla för människor. Eller automysofobi, men det är rädsla för att vara smutsig. Nu är det inte så mycket mig själv jag är orolig för i trafiken, utan för att andra närstående ska råka illa ut.
Däremot har jag träffat många människor i mina dar som förmodligen har ergasiofobi. Det är överdriven rädsla för arbete! Vill ni se om ni har någon fobi av någon sort med något fint namn kanske så kan ni kolla på fobikliniken. Var rädda om er allihop!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Carina sa...

Gå in på min sida och läs om reflexologi! www.carinakrantz.se
Det kan hjälpa mot migrän! Själv har mina anfall minskat till antal :-))
Jag ha dubbdäck på min cykel och cyklat i halkan.Går hur bra som helst! Men när tröttheten tar över i uppförsbacken och jag kliver av, så glider benen isär som bambis! Spiksokr kanske
Kram och krya på dig

Anonym sa...

Vilken tragisk lucia-historia. Hoppas migränen släpper så du kan njuta av kvällen trots datumet.

Baronessan sa...

Ska man trycka under fötterna då? Jag är så kittlig :)
Ja, spikskor vore inte helt fel. Kram på dig!

Baronessan sa...

Ja, det är väl inte det roligaste man varit med om direkt.
Jo, migränen har lugnat ner sig något efter ett intensivt sovande hela dagen. Imorgon känns det nog bättre.

Bitten sa...

Det är väl tur att du och jag inte har ailurofobi i alla fall. ;)

Baronessan sa...

Ja en himla tur (skrev hon efter att ha googlat :)) Vilket otroligt konstigt ord för just det! (tänkte jag och googlade på det också. Ailuro är tydligen ett ord för katt på grekiska). Rena rama grekiskan alltså :)