onsdag 30 maj 2012

Slött, slappt och sladdrigt

Huden. Denna yta som håller ihop ben, kött, fett, blod och senor. Och som dessutom talar om ifall vi är generade, fryser, svettas eller blivit antika.
Nu har jag läst att "till och med sovställningen har betydelse för hur din hud åldras". Hur man ska sova/ligga framgår däremot inte, men nog kan jag tro att allt det där jävla snurrandet mot lakanen har sträckt ut min hud mer än nödvändigt.
Två kvadratmeter hud ha vi fått som vår beskärda del. Själv tror jag att jag nog har kommit upp i två och en halv alla gånger.
Huden har flera uppgifter. T ex:
Den skyddar mot bland annat bakterier, virus, frätande ämnen och nötning.
HA! säger jag. Min hud har då inte skyddat mig mot det där första i alla fall. Inte mot nötning heller tror jag för jag känner mig ganska utnött.
Den hjälper till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå.
HA igen! Första halvan av mitt liv gick jag ständigt och frös. Nu svettas jag för det mesta. Är det rätt nivå det?
Den lagrar vätska och fett
Jo minsann! Där har min hud jobbat på rejält måste jag säga.
Dessutom kan jag bara säga: vilken tur att man aldrig gjorde den där tatueringen...
Men man får väl vara glad att man har en hud som fungerar något så när. Det skulle ju se så slafsigt ut om man gick omkring utan.

10 kommentarer:

Tini Tut sa...

Ja vad fan skall huden bli slapp för, det finns ju ingen anledning till det, förutom att öronen blir större, men jag menar då räcker det väl för fan om vi fick lite mer till öronen.
Jaja man skall väl vara glad som du säger att man har hud, hur slapp eller stram den än är.

Kram från Tini Tut

Shirouz sa...

Ha! Ja, det där med att lagra vätska och fett, jojomen! Det känner jag igen väl, där kan jag inte klaga på nåt. Skyddar kroppen mot nötning? I den här åldern verkar den påskynda sån't tycker jag :D

Laila sa...

Men se där, första halvan frös du och nu svettas du! Ett genomsnitt på "alldeles lagom" då! :-)

Skämt åsido så vet jag hur det är att ständigt drabbas av akut värmeslag. Även om jag inte vet om det är DET du menar...
Jag har det liiite bättre numera, men förra och förrförra året var hemska på den fronten. På natten: Om jag hade något på mig, så flöt jag bort i svett. Hade jag ingenting, så frös jag. På dagarna kändes det som om jag titt och tätt fick en plötslig febertopp på sisådär 42 grader och blodet rusade upp och gjorde hela ansiktet vackert rödsvettigt och jag kände mig illamående av värmeslaget. Kom det dessutom mitt när jag höll på med något lite ansträngande (tex ta på stödstrumpor på någon) så blev jag nästan (?) farlig av all ilska jag kände som bubblade upp i mig. Ett tålamod/tolerans lika med noll.

Puberteten var som spott i havet jämfört med detta helvete. Jag får fortfarande känningar som sagt, men de kommer glesare och varar inte lika länge.

Huden ja. Det är nåt sladdrigt som jag inte längre vill kännas vid. Såg ett foto av min profil för ett tag sedan och jag undrade vem fan det var med den kalkonhalsen!

Helena sa...

Hellre lite för mkt än inget alls. ;)

Baronessan sa...

Ja, och hur märkligt är det inte med öronen? Dom blir större och ändå hör vi sämre ju äldre vi blir. Kram på Dig!

Baronessan sa...

Jaså, du känner också igen dig ;)

Baronessan sa...

Ja, man kan undra vad som är meningen med kalkonhals och "klimatbesvär". Jo, det är DET jag menar. Har lidit i 8 år nu och än är det inte slut.

Baronessan sa...

Absolut!

Anonym sa...

Ha Ha vill jag lova, fet och vätska har den sannerligen samlat på ordentligt.

margareta

Baronessan sa...

Ja, till vissa delar gör den sitt jobb :)