fredag 28 september 2012

Konst eller bara konstigt?

Jag såg en film igår om en konstnär vid namn Amedeo Modigliani. Aldrig hört talas om tidigare. Filmen handlar om konstnärer i Paris under år 1919 och Modigliani (bland andra) försöker mäta sig med Picasso.  
Denne Picasso verkar inte ha varit någon mysig typ om man får se till filmen. En pompös skitstövel skulle jag vilja säga. Denne Modigliani (Andy Garcia) är väl inte heller någon svärmorstyp. Han dricker enorma mängder vin och röker opium som en sann konstnär från svunna tider. Vemod och smärta är ord som man tänker på när man ser dessa konstnärer pensla å färg på sina dukar.
Men när jag sett filmen måste jag  ju googla på denne Picasso. Han hade ju ett koppel av kvinnor runt sig och hade fem långa förhållanden varav två blev giftermål. Jag undrar är hur det skulle kännas om man var tillsammans med en konstnär (här Dora Maar) och man såg ut så här...

 ...och blev porträtterad så här.
Eller - ännu värre - så här...
Ja, det är samma kvinna på alla tre bilder. Eller om det kanske kallas tolkning. Inte vet jag. Inte direkt smickrande i mina ögon. Men titta här då. Han kunde ju verkligen måla! För det här är vad jag kallar målning. Att få till ett ansikte så perfekt.
Men vem är jag att bedöma konst. Jag gillar bilder när dom är vackra. Jag bryr mig inte om ifall någon känd konstnär klottrat ett namn i ena hörnan. Men det är väl bara det det handlar om - pengar. Och det är klart, köper man en asful kubistisk Picassotavla för några miljoner, så hänger man den inte på väggen utan låser in den i ett kassaskåp. Då slipper man ju se eländet också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan nog tacka din gud för att du inte blev kär i en "konstnär". Lynig som 17 och ego som få. Men visst kunde han måla!

margareta
Man kan ju bara undra över alla dessa kvinnor ur de stod ut1

Anonym sa...

man kan ju bara undra hur alla dessa kvinnor stod ut!!!!!!!!!!!!!!!!!

men visst kunde han måla.

margareta

Baronessan sa...

Ja, men han var ju känd :) Det brukar man komma långt med!

Carina sa...

Jag är heller inte rätt person att bedöma konst. Och håller med dig; konst ska vara vackert oavsett vem som målat ( känd som okänd) och jag struntar blankt i värdet! Själv har jag en tavla som jag älskar: en okänd svensk konstnär och tavlan har nummer 79 av : ja jag kommer inte ihåg 100 nåt kanske....vad bryryr jag mig om det! Den betyder nåt för mig och nu äntligen efter ett par år har jag plockat fram den igen <3 Den är betydelsefull för mig oavsett pengavärde.
Kram

Baronessan sa...

Tavlor är till för att älskas och avnjutas för sin skönhet enligt min mening. Inget annat. Kram!

Marianne sa...

Skönheten lär ju ligga i betraktarens ögon....men det där gillar jag inte alls...nix!Din blogg däremot,den är både fin att se på och läsa :-)
Ha det gott i höstsolen(??)kram!

Baronessan sa...

Tack kära du! Lite sol fick vi idag :) Kram!

Anonym sa...

Ändlösa var alla de timmar vi diskuterade konst, konstbegreppet och konstnärer under studenttiden. Jag är fortfarande lika förvirrad :D men nu fick jag ny energi... tack vare dig! Här ska målas :D

Emileitha sa...

Du berättar så bra, gillar inte gula blommor så inte ens fattat att insekterna gillar de så mycket..
Taggråd är det som gäller mot rådjuren..så är det bara

Baronessan sa...

Förvirrad var ordet sa Bull :) Måla på du och glöm inte att visa resultatet :D

Baronessan sa...

Tack för det!
Tänk så olika det kan vara. Gula blommor är mina favoriter. Men när det gäller blommor så funkar alla färger.