torsdag 18 oktober 2012

Rulla, rulla, liten jävla bulla

Nu är det så här att jag bakar. Jag fick ju sån där lyxmaskin (assistent) men det hände ingenting. Sen  upptäckte jag till slut att man måste handla och hälla i saker i den innan den åstadkom något. Jobbigt.
Nåja, så skulle jag då få ändan ur och baka något. Fint rågmjöl var det som fanns hemma så då letade jag fram ett recept. Klart som fan att jag inte hittade något enkelt, utan ett sånt där riktigt bagarrecept. Det var kummin- och västerbottenostbröd. Jo, jo, här ska det inte vara någon kattskit inte.
Jag kör på det tänkte jag utan att kolla vad jag hade hemma. Som vanligt. Jag visste att jag hade jäst och då tror jag att allt är grönt. Det var ett sånt där tvådagarsrecept och det var det jag ville ha. Jag började nämligen att baka kl 01 på natten! Skållning ena dagen (natten) och 3-4 vändor med ibökande av diverse saker dagen efter. Jag hade ju naturligtvis ingen västerbottenost hemma, men jag hade en annan stark ost som jag tänkte använda. Trodde jag. Fanns den? Nej! Så jag fick ta vanlig riven ost istället.
Sen skulle det vara rågsurdeg och av en händelse så hade jag slitit med mig en sån påse från affären sist. Toppen tänkte jag. Men så visade det sig att jag hade bara hälften av den mängden som skulle vara. Men jag sket i det och körde vidare.
Maskinen fick jobba kan jag säga. Två tunga klunsar hamnade på plåten och jag tänkte att nu har jag bakat stenkakor. Men... det blev faktiskt bra! Det kunde säkert ha blivit bättre (lättare) om jag haft den dubbla mängden av rågsurdegen, men nästa gång så. Sen undrar jag om det inte var för stor mängd mjöl och för lite vätska men jag lusläste receptet och vägde varenda grej. Så... don´t blame it on me.
Men jag måste säga att jag inte begriper mig på maskinen riktigt, men det kommer väl. Hoppas jag.
Nu har jag bakat kanelbullar à la Leila. Blev väldigt fin deg. Men jag tror att det stod fel med gradantalet. Tvåhundra brukar väl vara för lite för bullar? Ska det inte vara typ 220 grader? Eller till och med 250? Så första plåten tog en kvart (skulle ta 5-10 min). Jag höjde till 220 till nästa plåt och då tog det ändå en kvart??? Den här ugnen kanske bara går till 200. Det kanske är någon sån där "farthållare" inkopplad som jag inte vet om. Ja, vad ska man säga. Någon bagare blir jag inte!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Bitten sa...

Jag hatar att baka, det blir aldrig som jag vill.

Emileitha/Tarja sa...

Låter lite som mitt bakande.. kan bli bra men oftast inte..
Har tänkt på om det skulle vara lättare med en sån apparat men verkar inte så.. blir inget köp.. bra att du informerar...
Du får testa vidare , kanske du kan bli hur bra som helst..ge inte upp ännu..

Anonym sa...

Brödet ser sannerligen gott ut du kan "nästan" stoppa vadsomhelst in i degen t ex oliver eller äpple.
Tar och baka då en gång i veckan så du blir vän med maskinen.

En sån fin maskin du har!

mw

Baronessan sa...

Ja, emellanåt känner jag likadant men så är jag där igen...

Baronessan sa...

Jag ska kämpa vidare, men jag kanske skulle börja från början och inte med det mest avancerade :)

Baronessan sa...

Det blev jättegott även om det blev lite väl "tungt".
Ja, fruktbröd är ju min favorit. Kanske blir det det nästa gång.