måndag 19 november 2012

Långt inlägg om Märsta Centrum

Igår trodde jag att jag gick igenom en skräckfilm. Himlen var mörkgrå och regnet strilade ner. Det var byggnader på båda sidor om mig och dom var mörka och skräckinjagande. Jag är inte säker men jag tyckte att jag såg en  gam på ett av taken. När jag såg in i fönstren på byggnaderna, så var de helt tomma. Fönster efter fönster gapade som mörka tunnlar. Det var likadant på båda sidor. I fjärran kunde jag se en skylt till Ö&B och rusade dit där människorna fanns.
Var det inte otäckt?
Det är min kommuns centrumtorg. Märsta centrum. Jag har länge tyckt att dom kan ta ner skylten. Det som finns där är Willys, Ö&B, ett café och en databutik modell minimal. För övrigt gapar torget tomt som ett bombhål.
Jag antar att dessa butiker som ligger i själva centrumet är de dyraste och därför tomma. På utsidan finns fortfarande (kors i taket) några fungerande butiker. En klädbutik har klamrat sig fast otroligt länge, men på det stora hela är det nog Systembolaget som säljer bäst. Och Willys.
I ett pressmeddelande från juli 2010 (!!) finns denna flashiga bild på ett nytt Märsta Centrum. Se bara så fint. Till och med solen lyser!
 I texten står det bl.a.: 
”Ett nytt Märsta Centrum”. Det handlar om en ny galleria, nya lokaler för retail i övrigt, 200-300 nya bostäder, nytt badhus, ny kulturskola, nytt stadsbibliotek, bowlinghall, konsthall med mera. 
Lite längre ner under avsiktsförklaring står det: 
Utbyggnaden ska ske i etapper och inleds med nytt stadsbibliotek och konsthall. Detaljplanearbetet beräknas komma igång under hösten.
Detta var alltså 2010. Nu är det 2012 och nu först har dom grävt ur en krater för att sätta dit ett bibliotek. Tänk er bara vad folk kommer att välla in på detta centrum för att låna böcker och se på konst! Men om ni mot förmodan vill köpa en strumpbyxa, var ska jag hitta den? Kanske att det finns någon på Ö&B men det var kanske inte riktigt det jag tänkt. 
får man åka till Eurostop (ett par km bort) istället för där finns det dom allra vanligaste stora klädbutikerna såsom HM, Lindex och Kappahl. För det är nämligen så att inga mindre butiker har råd att ha sina kläder på dessa köpcentra. Där har vi istället två stora sportaffärer och det ska nu öppnas en stor butik för jakt och fiske! Ja, hurra! Man ska tydligen ägna sig åt sport och inget annat i denna kommun.
Jag vill ha ett centrum som är TREVLIGT! (Eurostop är inte trevligt) Där man kan strosa omkring och impulshandla. Sätta sig och fika och glo på folk. Ha som en träffpunkt. Numera finns det ju fik i centrumet. Inte ens det fanns det under en längre tid. Men vad hjälper det nu när det inte finns några butiker? Det blir liksom inte att man går och impulshandlar på Systembolaget och sen sätter sig och fikar. Man åker hem.
Eller så gör man som jag och många andra. Man åker till grannkommunen Upplands-Väsby som har ett fungerande och TREVLIGT centrum och lägger sina pengar där. Jag vill så gärna lägga mina pengar i min kommun men då får jag nöja mig med strumpbyxor från Ö&B.

I samma pressmeddelande säger den politiska ledningen:
Märstas invånare säger i våra rådslag att ett bra utbud av butiker och service är viktigt för trivseln, och vi vill att fler ska kunna erbjudas att bo centralt. Nya Märsta Centrum kommer inte direkt konkurrera med stora kommersiella centra i närheten. Istället vill vi skapa trivsel, attraktivitet och hållbarhet i centrala Märsta genom att utveckla och komplettera butiksutbudet och föra in ett stort inslag av kultur- och fritidsaktiviteter, kommunal service och många bostäder.
Vad fan menas med skapa hållbarhet? Sen undrar jag hur fler bostäder gör det till ett bättre centrum? Är det det som ska skapa attraktivitet?
Eurostop har man nu ett apotek (ja, dom har ju poppat upp som svampar ur jorden). Om dom bara slänger in ett systembolag där också, så är det nog kört för Centrumet. 
Om ni vill se eländet Märsta Centrum så kan ni klicka HÄR. Under fliken "välkommen..." så står det om butikerna i centrum och sen är det bilder på..... öh... fruktochgrönt-handlarens tältprojekt under sommarhalvåret! 
Idag ska jag åka och handla julklappar. Få se nu... vart ska jag åka?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 kommentarer:

Renée sa...

Jag bor i ett litet samhälle som inte direkt har något centrum och om det finns ett så bor jag mitt i det! Håller med dig helt och fullt om det du skriver, man vill att det ska se snyggt ut runtomkring. Vissa städer kan dock aldrig se fina ut, konstigt men sant.

Fru Venus sa...

Jag för min del fick ännu en anledning (har två från tidigare)att åka till just Märsta, men inte för shopping ;-) Annars är du välkommen till vår lilla stad med mys shopping och caféer på löpande band!

Anonym sa...

Det är tur det finns andra centrum att åka till!
Varför händer inget i Märsta!
HÅLLER med!
Nära Arlanda och så många människor här. Och INGET CENTRUM att shoppa i!
Uruselt.
Från en Märstabo ,-)

Baronessan sa...

Ja, det här är ju ingen stad, utan en byhåla. Kommunen är dock Sigtuna och Sigtuna tituleras ju stad. Där finns en gågata från anno dazumal med finbutiker. Inget alternativ alltså.

Baronessan sa...

Jaså, då är jag en av anledningarna va? ;)
Tack för tipset. Man kanske ska stanna där ett tag nästa gång och inte bara vända i "gattet" :)

Baronessan sa...

Ja, du Märstabo. Vi är väl många som undrat uti hundrade år. Man kan ju bland annat undra hur man kan äga en massa lokaler som står tomma år ut och år in. Det kan ju knappast vara lönsamt.

Christina sa...

Har du sett att skylten med hälsostig pekar mot systemet. En glad gubbe som vandrar i solen :)
Sybutiken är ganska charmig fast ostädad och allmänt rörig...
(Hittade hit via Annci)
Ha det gott

Baronessan sa...

Hej Christina! Nej, den skylten har jag missat. Värd att ta ett kort på tror jag :) Sybutiken är nog den jag mest uppskattar. Men det finns ju två (samma ägare) men den ena har flyttat ner mot rondellen. Förmodligen med tanke på att Maxi kommer att ligga i närheten. Det gäller att vara före sin tid.