onsdag 30 maj 2012

Slött, slappt och sladdrigt

Huden. Denna yta som håller ihop ben, kött, fett, blod och senor. Och som dessutom talar om ifall vi är generade, fryser, svettas eller blivit antika.
Nu har jag läst att "till och med sovställningen har betydelse för hur din hud åldras". Hur man ska sova/ligga framgår däremot inte, men nog kan jag tro att allt det där jävla snurrandet mot lakanen har sträckt ut min hud mer än nödvändigt.
Två kvadratmeter hud ha vi fått som vår beskärda del. Själv tror jag att jag nog har kommit upp i två och en halv alla gånger.
Huden har flera uppgifter. T ex:
Den skyddar mot bland annat bakterier, virus, frätande ämnen och nötning.
HA! säger jag. Min hud har då inte skyddat mig mot det där första i alla fall. Inte mot nötning heller tror jag för jag känner mig ganska utnött.
Den hjälper till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå.
HA igen! Första halvan av mitt liv gick jag ständigt och frös. Nu svettas jag för det mesta. Är det rätt nivå det?
Den lagrar vätska och fett
Jo minsann! Där har min hud jobbat på rejält måste jag säga.
Dessutom kan jag bara säga: vilken tur att man aldrig gjorde den där tatueringen...
Men man får väl vara glad att man har en hud som fungerar något så när. Det skulle ju se så slafsigt ut om man gick omkring utan.

lördag 26 maj 2012

Försvinns och återvinns

Nu är jag inte sjuk längre. Nu är jag deprimerad. Djupt! Vi har nämligen varit på tippen idag. Eller rättare sagt Brista återvinningscentral. Jag blir glad av att sortera mina sopor men blir så deprimerad av vad folk slänger. Och i vilka mängder! Slit-och-släng-mentaliteten har tydligen kommit för att stanna.
När man är på väg in till tippen så är det en hög kulle vid sidan om. Tydligen har man karvat lite i kanten på den kullen och högst upp under grästovor och ett lager jord tittar det fram plast som hänger som draperier nedför kullen. Detta är tydligen före återvinningens tid då man kastade och hällde jordmassor över sånt som inte skulle brännas. Jag ryser bara jag tänker på vad som finns inuti den kullen.
Det som tröstar mig är att det finns en stor container på tippen, där man kan lämna in saker. Dessa går sedan till Återbruket där man tar hand om kasserade prylar, fixar till och säljer vidare. Sånt gillar jag.
Sen blev det en vända på pantstationen också. Det blev en hel del kosing och nu känns det bra när det är utrensat hemma. Men hur man än plockar ut så nog fan hittar man mer när man väl kommer hem. Blir nog en vända till endera dan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 14 maj 2012

Älskade modern

Igår fyllde modern 88 år. Inte trodde jag att hon skulle hänga med så länge.
Tänk vad hon har slitit i sina dagar. När jag var liten så bodde vi helt omodernt i ett skolhus på landet. Vi var fyra barn och två vuxna som delade på ett kök på c:a 10 kvm, ett vardagsrum och ett sovrum där det inte fick plats något annat än sängar.
Värmen i lägenheten kom från en vedspis, en kakelugn och en fotogenkamin. Det luktade jämt fotogen hemma. För att kunna elda i de andra två, höggs det ved i det oändliga. Här var det inte fråga om mysvärme inte. Maten lagades på en vedspis och en elplatta med två spisplattor. Där värmdes även allt vatten som skulle användas, för varmvatten i kran hade vi inte.
När jag och Gubbe flyttade in i vårt hus för 22 år sedan så satte vi in vedspis, kakelugn och ett par små eldstäder till. När jag berättade detta för modern var hennes enda kommentar: "usch!" Jag förstår henne.
Tvätt och bad sköttes i stenkällaren under huset. Där fanns ett inbyggt badkar. Visst låter det fint? Nästan som i en inredningstidning - inbyggt badkar. Men det här badkaret var i betong och blev väl murat samtidigt med husgrunden. Som tur var skaffade fadern ett "riktigt" badkar som vi sen använde.
När jag var 10-11 år flyttade vi upp i den andra lägenheten i samma hus. Rena rama paradiset. Varmt vatten och elvärme. Nu var ju den där gamla råttstinna lägenheten långt ifrån paradiset, men jämfört med det vi haft innan så var det enormt fint och stort. Nu hade vi i alla fall 2 sovrum, ett större vardagsrum och ett större kök att röra oss i. Vi fick även ett badrum med en riktig toalett. Lyx! Tidigare hade vi haft torrtoa och utedass vilket vi var ganska ensamma om.
Men när jag tänker på hur jag har det nu och hur jag har haft det under mina vuxna år och under tiden mina barn växt upp, så kan jag ibland nästan tro att jag har drömt alltihop från barndomen. Hur kunde min mamma orka med? För att hon inte hade något val antagligen. Man gör det man måste.
Hon har alltid tagit hand om oss barn och barnbarn med öppna armar och har bara gett kärlek hela sitt liv utan att ifrågasätta, döma eller beklaga. En så osjälvisk människa som min mamma får man leta länge efter. Naturligtvis beror mycket på hennes dåliga nerver och hennes rädsla för konflikter och att hon alltid sett sig som värdelös, men hennes värme och omtänksamhet har alltid varit helt äkta. Hon är värd allt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 11 maj 2012

TV-program som rensar upp

När man ligger hemma och är sjuk så får man tid att titta på alla FANTASTISKA TV-program.
Jag kom just att tänka på dessa både svenska och utländska program när TV ska "hjälpa till". Det har ju varit flera program om hur någon kock läxar upp restaurangägare och fixar till deras företag. Sen har vi "Arga snickaren" och "Fuskbyggarna".
Jag tittar inte på något av dessa program om jag inte bara råkar passera förbi. Vad jag däremot efterlyser är ett TV-program där någon med SUNT FÖRNUFT och KUNSKAP tar med sig kameran och rensar upp inom åldringsvården. Hur länge ska man få läsa om alla dessa s.k. vårdinrättningar som mer försöker ta kål på dom gamla istället för att vårda. Eller någon som går in i skolorna och ordnar till det med mobbingen. Varför finns inte såna program? Men det är väl kanske inte så säljande.Vi har ju i och för sig program som "uppdrag granskning" men det är ju program som påpekar felet men sen är det inte säkert att något händer.
Nu finns det ju ett nytt program (på bar gärning) som jag inte heller tittar på, där man ska se om folk ingriper när något otillbörligt inträffar. Kan dom inte använda dom här dolda kamerorna på ett vettigt sätt istället och zooma in alla som på riktigt ger sig på andra människor och barn? Det här blir ju mest skämmigt för de personer som inte vågar säga något och som inte vill lägga sig i. Vi är ju konflikträdda i det här landet och det kan man nog inte ändra på hur som helst, även om man skulle vilja. Men det är ju bara vad jag tycker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag 10 maj 2012

Även efter döden

Min goda blogg- och fejanvän Laila ställde frågan häromdagen: " Ifall man skulle sluta skriva något på Facebook - upphör man att existera då?" Nu finns svaret på frågan. Svaret är Nej.
Läser Aftonbladet att anhöriga till en kvinna, som plötsligt dog, inte får bort hennes konto från Fejan. Dom har nämligen inte lösenordet. Dom har mailat Fejan men inte fått någon hjälp, men så har det ju bara gått 7 månader!
Nu säger en talesperson för Fejan att man måste styrka sin identitet som anhörig och man måste också skicka en kopia på personens födelse- och dödsattest. Så... går du med i Fejan så är du med i Fejan ända in i döden.
Förslag: gör en lista på dina inloggningar och lägg till i ditt testamente. Har du inget testamente så skriv ett. Eller i alla fall något papper med info till efterlevande. Du kan dö imorgon.
Men snart kanske Ghostbook kommer för alla som tror på ett liv efter detta. Annars finns ju i stort sett allt kvar där ute i cyberrymden som vi har lagt dit. Ser framför mig hur vi i framtiden kommer att få ett hemskt cybermoln i illgrönt svävande över huvudet. Men det å andra sidan kanske kan ersätta ozonskiktet.

Facebook, inloggning, dödsattest, cybermoln

måndag 7 maj 2012

Hellre fultryck än slätbeige

Gillar ni t-shirts? Själv är jag så less på att de flesta t-shirts och toppar är så tråkiga. Jag vill ha mer färg och roliga tryck för att pigga upp mig. Men... det ska jag ju inte. Varför då? undrar ni. Jo...
Nu när jag ligger sjuk så glor jag ju på allt som finns på TV. Bland annat såg jag kvällsöppet där dom gör om personer till nya snygga jag. Dels får dom ny frisyr, ny makeup och så är där en stylist som talar om vad personen ska ha på sig. Den här gången så hade stylisten tre uppsättningar i beige, vit, grå, brun. Ungefär lika spännande och färggrant som en potatisgratäng. Hon själv var dessutom klädd i liknande kläder.
www.roligaprylar.se/T-shirts/
När det kom till att presentera topparna som fanns med så säger hon att "man ska undvika toppar med tryck när man kommit upp i åldern över 30. Man ska helst hålla det enfärgat."
Jag ryckte till i soffan och fick sånär feber igen. Vad menar hon? Har jag gått omkring och skämt ut mig de senaste 25 åren? I detta nu tänkte jag "det är hon som är tanten".
Själv funderar jag på att beställa hem den här tröjan till höger. Den påminner om en bild som min äldsta dotter ritade till mig i tonåren. Där hade hon skrivit "supermamman". Man kanske skulle ta den bilden och trycka upp. Sen får väl folk tycka vad dom vill.



Jag kan även tänka mig den här tröjan till vänster. Mad var min ungdoms lektyr. Kanske därför jag blivit som jag är. Blått är inte min färg, men skit samma. Huvudsaken är ju att man får med Alfred E. Neuman.
Här kommer fler förslag på uppiggande t-shirts. Ankorna från Ankeborg t.ex.










Sen har vi kocken från Mupparna. Passar ju utmärkt för en husmor. Men med tanke på att jag blir sjuk jämt så kanske inte kyss-uppmaningen är så bra.
Men den här tror jag att jag ska slå till på. Absolut inget för en person över 30 och inget osynligt plagg direkt men katter det är mitt liv de´se´. Och ska jag vara ärlig så är väl stil inget man förknippar med mig direkt. Bekvämt och ledigt är nog mer min melodi sen får folk tycka vad dom vill.
www.allposters.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,