lördag 16 februari 2013

Minne som en kalkon

Jag fick ärva en sak efter min far. Kalkonhakan. Den kunde han väl ha gett vidare till mina bröder istället. Dom har ju ändå en förmåga att odla fram skägg att dölja hänget med. Jag får antingen göra en ansiktslyftning, pierca mig (två ringar på var sida under hakan och en åtspänd kedja runt nacken) eller gilla läget. Eftersom jag inte är så intresserad av att göra hål i mig (det räcker med dom som finns) vare sig med nålar eller skalpell, så får jag alltså gilla läget.
Look-a-li
Jag tycker att han kunde ha gett mig lite av sitt minne istället. På honom fastnade information som flugor i sirap. Själv är jag av den kategorin att jag kan läsa samma sida tre gånger och ändå inte veta vad jag läst. Men det gäller förstås mest sånt som inte intresserar mig. Som när man gick i skolan och skulle lära sig årtal och floder och fan och hans moster. Jag begriper fortfarande inte varför jag skulle komma ihåg när kung Sture den Enfaldige dog, när jag knappt visste vem som var vår dåvarande kung.


På en webbsida hittar jag följande om minne. Det finns nämligen olika! Se här...
Semantiskt minne:   Den del av långtidsminnet där vi lagrar information om världen, inklusive språket. Man kan se det som en uppslagsbok eller ordbok.
Detta är mycket klent hos mig. Språk har väl inte varit något problem, men det andra. Man kan säga att min uppslagsbok har dåligt tryck och urrivna sidor.
Implicit minne:   Här lagrar vi det som vi själva inte är medvetna om att vi lagrat undan, som tex att vi klev över trottoarkanten.
Det funkar på mig! Ju obetydligare, ju mer fastnar det!
Procedurellt minne:   Här lagras informationen som gör att vi kommer ihåg hur vi gör saker med kroppen.
Det funkar. Än så länge prickar jag munnen med gaffeln.
Prospektivt minne:   Här lagrar vi undan det som har bestämt oss för att göra i framtiden.
Det funkar också. Det blir aldrig tömt heller eftersom den där framtiden aldrig kommer.
Episodiskt minne:   Långtidsminne för personligt upplevda händelser.
Det fungerar också - bitvis. Särskilt för sånt som man INTE VILL komma ihåg!

Ja, det är ändå inget att göra åt saken. Det står inget om sifferminne - vilket jag lider fullständig brist på. Jag kan t.ex. rabbla ett telefonnummer flera gånger för att sedan tänka på ett enda ord, t.ex. falukorv och då fullständigt glömma numret. Det finns liksom ingen minneskoppling för det. Bildminnet däremot funkar bättre. Jag tänkte att jag skulle komma på något sätt att binda siffror till bilder men jag har inte lyckats än.

Status utomhus: same, same...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

14 kommentarer:

Renée sa...

Jag har ett blankt minne vad gällande siffror och namn... Kan bli väldigt pinsamt men nu för tiden så erkänner jag faktiskt att jag inte minns vad folk heter, det blir mindre pinsamt om man är ärlig!

lilah sa...

Tycker inte heller att de nämner Närminne /Arbetsminne!? Det är ju sånt man börjar märka avtar mer och mer i effektivitet.

När det gäller det där "Implicita minnet" så fungerar det bara ibland hos mig. Ibland är det helt upptaget med något annat. Det kan vara lite skrämmande, när jag t ex är ute och kör bil och plötsligt tittar mig omkring på granskogen på bägge sidor och undrar: "Var fan är jag nu?" Så ser jag en vägskylt, vilken genast får mig att ställa följdfrågan: "Hur fan kom jag hit!?"
Jag utför alltså en mängd olika saker ibland, som tex gasa, styra, svänga in på andra vägar och förmodligen möta andra bilister - utan att ha en aning om att jag har gjort det. Alltså inget Implicit minne där inte! Jag har överlämnat allt åt autopiloten...

Sladdertackan sa...

Och så finns ÅNK, Åldersbetingad Nedsättning av Korttidsminnet:

Jag går in i badrummet för att ladda tvättmaskin, kommer ihåg att jag har ett par strumpor i sovrummet som ska med. Jag går till sovrummet och upptäcker boken som jag håller på att läsa, tar den till vardagsrummet och visst behöver jag kaffe? Tvättmaskinen har jag glömt.

Baronessan sa...

Det kommer med åldern tror jag, det där att säga som det är. Ingen idé att låtsas :)

Baronessan sa...

Jag känner igen det där. Men det står ju att vi lägger undan det så det är väl väldigt väl och snabbt undanlagt då :)

Baronessan sa...

Du är inte ensam på den fronten heller. Men tvättmaskinen finns ju kvar till senare :)

Anonym sa...

måste var åldern, eller?
Kanske en ny partner!
Får panik, måste jag då skärpaa till mej?
jag vill helst inte, är lat! morgontrött(förmiddagsseg)

herrejesis så svårt säger margareta

Emileitha/Tarja sa...

Kul skrivet.. siffror är helt omöjliga att komma ihåg.. o allt annat som inte roar mig..

Fru Venus sa...

Jag minns siffror, helt onödiga siffror; 30 år gamla telefonnummer och födelsedatum på gamla klasskamrater, registernummer på alla mina bilar och kontonummer till kunder jag hade på jobbet för 25 år sedan!?

Anonym sa...

Jag fick ärva farsans minne - på gott och ont. Men det är bra att ha när man tittar på "Vem vet mest" och ska imponera på familjen (som bara suckar). Men jag slapp kalkonhakan och det flegmatiska humöret tack o lov.

/Baronessans lillebror

Baronessan sa...

Åldern... och dom där hjärncellerna som slåss med varandra ;)

Baronessan sa...

Det är kanske så det är... att siffrorna inte roar mig. Har jag aldrig tänkt på!

Baronessan sa...

Du är lika knäpp som min Gubbe ;)

Baronessan sa...

Man får vara glad om man fått ett uns av något icke-ärvt :)