onsdag 20 mars 2013

Sigtunahålligång och bakning

Nu har somliga Sigtunabor satt morgonkaffet i halsen. Hultsfred flyttar hit i sommar! Ser framför mig hur dessa gnällspikar som inte ens tål en endaste bryggdans i Sigtunahamnen på sommaren flög i taket i morse. Tyvärr är det inte så att dom får nåt att gnälla över. Platsen ligger visserligen i Sigtuna kommun men långt ute på bondvischan. Åt rakt motsatta hållet från fina staden.
Här har man tillbringat en hel del tid i sin ungdom. Dels gick jag i skolan-på-landet här och dels så hade jag kompisar som jag hängde hos.Hade någon sagt då att här kommer det att bli en festival om sisådär fyrtio år då hade vi skrattat ihjäl oss. För att inte tala om att vi inte ens kunde tänka oss fyrtio år framåt. Men det är ju en annan femma.

Synd att det inte var närmare mig. Jag såg framför mig hur jag skulle baka bröd och sälja för glatta livet. Men det kanske man kan göra ändå. Jag håller nämligen på och bakar.
Nu har jag äntligen satt igång två surdegar också. En råg och en vete. Jag måste ju ha det för att kunna baka recepten som finns i mina bakböcker. Surdeg är grejen. Jästbröd kan vi glömma. Just nu håller jag på och anstränger en deg med att vila i 10 minuter och knåda i 10 sekunder och sedan göra om denna procedur 4 gånger. Sen ska det jäsa i en timme. Efter det ska det jäsa i formar i 30 minuter och bakas i 40-50 minuter. Det är inte direkt något man gör undan och sen åker och handlar. Man är ganska låst till köksregionerna. Tre timmar och två limpor. Klart som fan att bröd är dyrt om dom räknar in arbetstimmarna också. Men bagare har väl fyrtioåtta andra bak på gång samtidigt.
Det har inte jag. För jag har tomt i mina skåp. Oliv- och syltburkarna skriker på sällskap när jag öppnar kylskåpsdörren. "Prata lite med ostkanten" säger jag till dom "innan den blir fågelmat".
Dom stackarna mindes jag plötsligt i morse också. Joglisarna alltså. Totalt slut i alla matholkar. Jag som varit så duktig och fyllt på ända sedan mitten av oktober. Jag blev lite orolig att dom skulle komma flygande och hacka mig i huvudet, men jag har inte sett till ett endaste fjäderfä. Dom har väl blivit sura och dragit iväg till något annat matställe kanske. Eller så sitter dom och håller i sig för allt vad fjädrarna håller, för det blåser en satans nordan här idag. Men solen har - kors i taket - tittat in på glasverandan och värmt upp, så där ska jag och Frazze nu ta en kopp kaffe medan vi väntar ut jäsningen. Köpp, köpp!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

De ska ju var så bra kommunikationer till Stockholm, hörde jag! Klart du kan baka och sälja ändå. herrejissis, du kommer att bli förmögen! Kompetensen ökar till glädje för Af - kanske egen förtagare. Vd på sikt. Resor till Italien för kompentsutveckling i brödbakning(recept). NU HAR DU CHANSEN!

Baronessan sa...

Wow! Nu önskar jag bara att jag var 30+ istället för 55+. Då kanske ;)
Mellan Sthlm och bondvischan... ha, ha, ha, ha. Inte i vanliga fall men när det är festival så ordnas det säkert.

Helena sa...

Joglisar och köpp köpp?!? Vad skriver du på för språk?

Baronessan sa...

Skogs-svenska!

Anonym sa...

Hörde på kulturnyheterna igår en del argument - jag förstår att myndigheterna är trötta på tältstäder och den regniga svenska sommaren. Vi har ju alla sett ex.

men viiss är det synd att vi bor i ett land med ett7-särdeles klimat! som förstör såååååå mycket för arrangörerna.

Baronessan sa...

Ja, du ser vad vädergudarna ställer till det ;)

Fru Venus sa...

Surbröd - finskt - är grejen! :-)
Annars lever man länge på dina finurliga inlägg, KRAM!

Baronessan sa...

Puss på dig!