torsdag 9 maj 2013

Läsning pågår

Kommer ni ihåg min läshörna? Den på glasverandan. Den som Gusten för det mesta ligger i. Jag har faktiskt legat där i en timme! Utan katt. Med bok. Men för det mesta läser jag innan jag somnar.
Efter att ha läst färdigt boken "I am Ozzy" av Ozzy Osbourne, så gick jag raskt över till nästa "Anhörig" av Katerina Janouch. Från den ena drog-sprit-piller-missbrukaren till den andra kan man säga. Fast från ett annat perspektiv. Jag kände igen mig i mycket. Även om jag tyckte att berättelsen var lite konstig emellanåt.
Båda böckerna slutar ju lyckligt om man kan uttrycka sig så. Ozzy är enligt boken numera ren. Dricker inte, drogar inte och röker inte ens. Jag fattar inte hur han har överlevt med allt han stoppat i sig under åren. Det var inga små mängder och den blandningen han drog i sig: en näve piller av blandad karaktär, skit samma vilka, nedsköljda med sprit och så lite droger på det. Han måste vara konserverad. Det är nästan så man är förvånad att han lever nu när han väl har slutat med allt. Kroppen måste ju undra vad som händer.
Den andra boken berättar också om ett tillfrisknande. Den ska ju delvis vara självupplevd och hon har ju fem barn, så det är bara att hoppas på att det fungerar. Och att i så fall gratulera. Starkt av maken att låta henne skriva om honom i ett sånt perspektiv.
Det är ändå fantastiskt att det finns en vilja till förändring även för den mest inbitne. Tyvärr kom aldrig mitt ex fram till det utan lät spriten ta hans liv. Där var det inte fråga om droger eller ens rökning. Men dålig sprit tar kål på vem som helst. Rockvärlden däremot har ju förmodligen tillgång/råd med bra kvalitet vad gäller både droger och sprit. Men en och annan trillar ju av pinn även där.
Och visst har hon så rätt den gode Katerina Janouch när hon skriver: "Alkohol är en sådan stor del av livet. Man måste skynda sig för att hinna till Systemet, man erbjuds vinlistor på krogen. Inget party utan fylla. Så fort något firas, ska det firas med en alkoholhaltig dryck. Träffas? Ja, gärna, över en öl. Ett glas vin. En drink. Cocktailparty. Tjejmiddag. Svensexa. Kalas."  Det är ju, fantastiskt nog, den som inte dricker som blir ifrågasatt. 

Nästa bok blir "Uppgörelsen" av John Grisham. En gammal bok alltså. Den kom 2003. Det är gammalt. Kostar ingenting på loppis. Jag är faktiskt inte säker på att jag någonsin har läst en Grisham. Eller så har jag läst just den här och kommer på det på sidan 273. God natt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

lilah sa...

Ja det är märkligt det där med alkoholen. Det är ju en sådan urgammal tradition att dricka när något ska firas och alla de som klarar av att göra detta med måtta och inte drabbas av beroende och överkonsumtion, tänker kanske inte alltid på dem som har problem.
Men folk nu för tiden borde verkligen ha bättre vett än att tracka ner på den som INTE vill dricka på en fest! För oavsett om det beror på alkoholism, eller bara det faktum att vederbörande vill vara klar i huvudet morgonen efter av någon anledning, så är det inte någon annans business! Herregud, vill man inte dricka sprit, så slipper man väl! Det är ju inte så att man saboterar för någon annan genom det valet. Däremot kan ju det omvända det!

För alla som klarar att dricka måttligt, så är alkohol många gånger en trevlig dryck i umgänge med vänner, men fylla med spyor och slagsmål och att somna i rabatten, är det väl ingen som vill ha...

Baronessan sa...

Jag säger bara amen!