måndag 1 juli 2013

Sorklik på vinden (känsliga varnas)

Gubbe kommer nedför trappen och ser lite blek ut. "Det ligger ett stort dött djur på vinden. Det luktar fan". Jag stirrar på honom och är tvungen att säga "va?" varpå han upprepar sig. "Kom får du se" säger han sen. "Nej, jag vill inte se" säger jag. Han står där och ser lite fundersam ut och säger "vad ska jag göra nu?". Sen går han upp igen.
Och naturligtvis går jag efter för jag vill ju visst se. Tror jag. När jag kommer upp står han på stegen och fotar med sin mobil. Kommer sen ner och visar mig. I en hög av lurv ser jag en skalle. "Det är en fågel" säger jag bestämt. Sen går jag upp för stegen. Lyser med lampan på högen som ligger där och konstaterar att det är små fjädrar i en stor hög. "Men vad fan det är för fågel kan man undra" säger jag. Skallen är inte så stor men högen av "fjädrar" är stor.
"Jag tar dammsugaren" säger Gubbe bestämt och skrider till verket. Jag hör hur det rasslar i röret och det luktar minsann inte geleråtta. Nu förstår vi varför det var olukt länge på övervåningen. Vi letade som galningar överallt, men inte kunde vi tro att det kom från vinden. Och det var ett par månader sen. Minst.
När Gubbe dammsugit klart vill han ha en sopborste för de större bendelarna. Och då, då måste jag ju fota. Och inte fan är det en fågel. Det är en sork. Och ingen liten en heller utan en vattensork eller mullsork som den också kallas.
Nu ska ni inte tro att det springer omkring sorkar på våran vind, för det gör det inte i vanliga fall. Men jag var uppe på vinden för ett tag sedan (ja, typ ett par månader då) och då sprang värstingkatten Gösta upp dit. Därför var jag tvungen att låta luckan vara öppen tills han kom ner. Under den tiden hann han tydligen springa ut och fånga en vattensork och lämpa av högst upp i huset. Nu börjar jag tro att han gör sånt här på ren jävelskap! Jag känner på mig att han satt och fnissade bakom någon fåtölj när vi letade efter olukten. Jävla katt!
Hur som helst så är nu vinden "avsorkad" och jag kan bara säga att man får vara glad åt att hitta döda sorkar. Det hade inte varit kul om en stor levande vattensork kommit rusande emot en när man öppnat luckan. Buuurrrrrr! Det finns olika fynd att göra på vindar.
Jag har ändå varit ganska snäll här och gjort en liten bild. Men det går att klicka på den om man är av det morbida slaget. Mycket nöje!

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

Himmelstäppan på smultronbacken sa...

Det var en otäck rackare, vilka klor och gaddarna sedan, som en minibäver...
Tre sådana odjur har fått sätta livet till i min trädgård, dom grävde och flyttade lökar (jag hittade flera liter med lökar, potatis och annat djupt under rabarbern när jag skulle flytta den. Dessutom käkade de rötter på ett äppleträd så det började luta. Köpte en sorkskrämma (för 400 spänn på Granngården) som har stått nedstucken och brummat i jorden. Verkar effektivt. Läste att hund- och katthår i gångarna skulle vara bra eller människourin på en oasis, men där gick gränsen för mig... Ha det gott /Åsa

Himmelstäppan på smultronbacken sa...

Jag är nog lite morbid - klickade!

Baronessan sa...

Ja, gullig var den inte. Så du menar att dom snor allt möjligt!? Nog för att jag förstått att dom ätit upp en del rötter, men att dom skulle sno lökar och potatis??? Får bli en sorkskrämmare då, för katterna hinner tydligen inte med.
Ska dock berätta om oasisen för Gubbe :D

Baronessan sa...

Jag kunde väl tro det :)

Grevinnan Blåst sa...

Morbid som jag är, kombinerat med en otrolig nyfikenhet så klickade jag på bilden och upptäckte kvarlevorna av den gamle sork-faraonen "Vattnikus-Sorkusimusisos den 1:e".
Jag bugar bockar, niger och drar mig av vördnad sakta tillbaka ;-)

lilah sa...

Så jag antar att du verkligen hittade fyra stycken ben i allt det där? Annars skulle jag gissat på Dront. Har för mig att de gillar vindsutrymmen... :-D

Baronessan sa...

Oj då, var det en sån fin sak. Den är nu utslängd på åkern... oups!

Baronessan sa...

Tallyho, tallyho! Det rasslade som av fyrtiosju ben genom dammsugarröret så jag är lite osäker...

Anonym sa...

Klickar INTE!! Fy faen.... minns när vi hade dom där på köksgolvet när vi vaknade på morgonen (bodde i skärgården då), låd där med framtänderna utanför och tassarna(?) i vädret. Urk /Venus

Baronessan sa...

Men det är ändå rätt bra när dom har tassarna i vädret och inte hasar omkring längs golven...