måndag 10 mars 2014

Pelargoner och piptobak

På öfre glasverandan ("punchverandan") står nu åtta omplanterade pelargoner och växer så fint. Dom överlever så snällt på verandan varje vinter. Fuchsiorna däremot ville inte vara med sorgligt nog. Så där har jag fått köpa nya sticklingar/plantor. Får se om dom överlever mina "bruna fingrar".
På nedre glasverandan ("groggverandan") står dessa vita pärlhyacinter och blommar så vackert.
Här en annan exotisk växt - Franz "Frazze" Franzzon (cat superior) Ges näring minst fem gånger/dag samt massor av kärlek och gos för tillväxt och tillit.
Och så alla dessa vackra tulpaner! Både i kruka och vas.


Apropå pelargoner. När jag var liten/yngre gillade jag inte pelargoner. Kanske för att det var den enda blomma som fanns hemma hos oss. Eller, kanske inte den enda, men vanligast. Nu förstår jag ju varför vi hade just den blomman. För att den är så tålig! Den överlever torka och den överlevde även farsans piptobak. Han hade nämligen en förkärlek att knacka ur piptobaken - eller rättare sagt det utbrända som var kvar tillsammans med pipolja *urk* - och hälla det över krukjorden. Inte många blommor gillar den behandlingen.
Nog sa modern till sin sämre hälft att han kunde sluta upp med dylika fasoner, men detta var för döva öron. Farsan knackade vidare, tömde pipan och fortsatte att vissla på sina entoniga melodier som om inget hänt. Så här i efterhand tycker man ju att hon skulle ha knackat honom i skallen med någon blomkruka så kanske han hade vaknat. Men sån var inte modern. Blid och timid bar hon sina döende växter till soppåsen.
När jag senare i livet mötte mina barns far, även han piprökare, så kan jag säga att det inte inträffade liknande situationer. Det berodde inte på hans uppfostran, för något mer bortskämt får man leta efter, men kanske för att jag inte är så blid och timid som min salig mor. Där har jag nog ärvt mer av min piprökande fars gener. Och nu dök det upp massor angående dna-arv och sånt i mitt arma huvud, men vi tar det i ett annat inlägg.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Fru Venus sa...

När jag var liten(?) Var pelargoner tantblommor. Nu gillar jag dom. Undrsr vad det kan bero på...

Baronessan sa...

Fru Venus: Tantelitant är bra att va :D